Auteurs en hun leestips

Auteurs en hun leestips; ik noteer ze graag.

Vorige maand plaatste Stephan Enter een bericht op Twitter waarin hij ‘Meester in de hygiëne’ van Anton Valens aanprees. Mijn oog viel vooral op de laatste zin terwijl ik door de berichten op Twitter scrolde. De volgende dag zocht ik het boek bij de bibliotheek en nam het mee naar huis.

Voor wie nog een leestip wil: Anton Valens, Meester in de hygiëne. Origineel, prachtige droge humor, stilistisch ijzersterk, ontroerend. Vergeet de boeken vol dode taal die grote prijzen winnen, vergeet de clowns die bij DWDD aanschuiven: Valens is een van onze beste schrijvers.

Adriaan van Dis prijst soms een boek aan bij DWDD, in deze video is dat ‘Roofstaat’ van Ewald Vanvugt en ik schuif het boek momenteel steeds iets meer omhoog op mijn lijstje. Gerbrand Bakker riep laatst op zijn website (of liever gezegd, in zijn column in Trouw): ‘‘Lees Voskuil’, iets dat collega Jannie van Mijn boekenkast ter harte nam en ik geniet enorm van haar recensies van Voskuil momenteel. Zelf volgde ik dus de tip van Stephan Enter op, ik begon onlangs in ‘Meester in de hygiëne’ van Anton Valens en ik moet zeggen, ik begrijp waar zijn tweet vandaan komt, dit is literatuur in zijn puurste vorm, prachtig!

Ik denk te weten wie Enter met ‘vergeet de clowns die bij DWDD aanschuiven’ bedoelde en ik snap zijn reactie en nu we het toch over talkshows hebben, voor mij heeft het aanschuiven van een auteur bij een willekeurige talkshow al lang geen toegevoegde waarde meer. Ik keek laatst naar Jinek waar Ilja Leonard Pfeijffer te gast was, hij kwam amper aan het woord omdat andere gasten steeds (ongevraagd) het woord namen, wat is hier de toegevoegde waarde vraag ik mijzelf af en past dit soort aandacht nog wel binnen de literatuur?

Terug naar ‘Meester in de hygiëne’ van Anton Valens. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit iets van deze auteur had gelezen. Het boek bevat prachtige observaties waarin ook humor en de nodige sarcasme aan bod komen. De verhalen worden dan weer op een luchtige manier gebracht, dan weer vol ironie, het zemen van de ramen zal bij mij nooit meer hetzelfde zijn.

De bindende factor in alle verhalen is Bonne, een jongeman van achter in de twintig die studeert aan de Kunstacademie. Hij heeft een baantje in de Thuiszorg verworven via een vriendin en op woensdagmorgen (in het eerste verhaal) werkt hij bij mevrouw Waghto, een dame van bijna 90 jaar oud.

Op pagina 18, over mevrouw Waghto, haar man kon geen baan houden:

De geschiedenis was totaal langs haar heen gegaan omdat ze gefixeerd was op het overleven van zichzelf en haar huisgezin. Ze was een van de weinige bejaarden die ik gekend heb die volmaakt tevreden waren met hun AOW-inkomen. In financieel opzicht had ze het nooit gemakkelijk gehad.

‘Meester in de hygiëne’ van Anton Valens is inderdaad een aanrader, ik heb het inmiddels bijna uit.

Verder herlees ik momenteel ‘Moeder doen’ van de vorig jaar overleden auteur F. Starik ter voorbereiding op de bundel ‘Klaar – afscheid van een moeder en zoon’ dat in maart uitkomt via zijn uitgever Nieuw Amsterdam.

Mooi om momenteel twee ‘(ver)zorg’ bundels afwisselend te lezen.


gebruikte bronnen: Twitter 

7 gedachten over “Auteurs en hun leestips

 • februari 15, 2019 om 8:04 am
  Permalink

  Ha Sandra, ik moestuinliefhebber als ik ben, heb genoten van “Het compostcirculatieplan” van Anton Valens. Alleen al de titel vind ik prachtig.
  Je moet inderdaad kritisch kijken naar wie welk boek promoot. Ik ben bij voorbaat al wantrouwend tegenover het DWDDpanel omdat het verkopers zijn . Er zitten mooie boeken bij, maar ook tegenvallers. Ik kijk wel regelmatig naar VPRO-boeken, maar ook dan denk ik soms: “Ja en..? Moet ik dit echt lezen?”

  Beantwoorden
  • februari 15, 2019 om 10:11 am
   Permalink

   Hoi Stien, ha die zet ik gelijk op mijn lijstje, dank voor de tip! DWDD Boeken kijk ik om dezelfde reden niet meer, het voegt niets toe. VPRO Boeken kijk ik wel, het voegt iets toe en het is het enige programma dat puur om literatuur draait en op een niet commercieel zender wordt uitgezonden.

   Beantwoorden
 • februari 15, 2019 om 10:16 am
  Permalink

  ‘Meester in de hygiëne’ is inderdaad een mooi boek. ‘Vis’ van Anton Valens schijnt ook goed te zijn, maar dat heb ik nog niet gelezen.

  Beantwoorden
  • februari 15, 2019 om 10:56 pm
   Permalink

   Ha dank voor de tip, genoteerd.

   Beantwoorden
 • februari 15, 2019 om 12:24 pm
  Permalink

  Het moest ooit een keer gebeuren, we zijn het niet eens;-) Op aanraden van mijn vriendin met een eigen boekwinkel ben ik begonnen in het compostcirculatieplan. Misschien was het te hoog gegrepen voor mij. Maar na ruim de helft doorgeworsteld te hebben heb ik de moed opgegeven.
  Bij Jinek had ik het idee dat Pfeiffer uitgenodigd was vanwege het thema teveel toeristen zijn een bedreiging voor cultuurhistorisch waardevolle steden. Niet zozeer vanwege zijn boek. VPRO boeken kijk ik altijd. Soms valt het tegen maar meestal is het wel boeiend. Ook als ik het boek niet zal lezen. Ken je trouwens Lezen TV. Ik keek wel naar de filmpjes via Twitter. Weet niet of het nog bestaat.

  Beantwoorden
  • februari 15, 2019 om 8:41 pm
   Permalink

   Haha echt? En ik dacht tijdens het lezen een paar keer, dit boek zal Jannie ook vast leuk vinden 😉
   Ja dat was de insteek bij Jinek maar dan nog, hij kwam amper aan het woord, waarom nodigen ze iemand uit als ze weten dat ze al voldoende praters aan tafel hebben. ‪Ja je tipte mij eerder over Lezen tv, erg leuk om te volgen (ze bestaan inderdaad nog).

   Beantwoorden
  • februari 16, 2019 om 6:41 am
   Permalink

   Ha Jannie, ik moest er wel om lachen; die mannen met hun besognes . Maar het “tuinaspect” zal vast meegespeeld hebben. Smaken verschillen, gelukkig maar. Ik denk ook niet dat je mij aan “het bureau” krijgt 😉
   groetjes van Stien.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: