BOEKENWEEK – boekenweekgeschenk: Jas van belofte van Jan Siebelink

‘Jas van belofte’ van Jan Siebelink opent met de quote ‘De liefde die vriendschap heet‘, de titel van het boek dat de eerste integrale uitgave van de briefwisseling tussen Willem Kloos en Albert Verwey bevat, met bijzonderheden over alles wat er wel en niet tussen beiden is voorgevallen.

Ik dacht gelijk aan de briefwisseling tussen Willem Kloos en Jeanne Reyneke van Stuwe waarover ik gelezen heb in ‘Bloemlezing van liefdesbrieven van Nederlandse schrijvers uit de vorige en deze eeuw’ (in de jaren 90 geschreven door Nelleke Noordervliet in opdracht van Libris). Ik heb het denk ik zo’n twintig jaar geleden gelezen, te lang geleden om er nog daadwerkelijk iets substantieels van te herinneren, de naam Jeanne Reyneke van Stuwe was ik echter vorig jaar nog tegengekomen op internet toen ik meer informatie over Maria Dermoût zocht.

Door de ‘quote’ wordt de lezer enigszins op het verkeerde been gezet in ‘Jas van belofte’, het is geen vreemde verwachting als je het vermoeden hebt dat vriendschap centraal staat in dit boek en ondanks dat vriendschap zeker aan bod komt in dit boekenweekgeschenk, een hoofdrol speelt het niet.

Arthur Siebrandi krijgt op 79 jarige leeftijd een hartaanval. De ambulance rit loopt vervolgens als een soort rode draad door ‘Jas van belofte’, verder komen dus vriendschap, overspel, het onderwijs, de dood, religie, een doodgeboren kindje en de literaire wereld voorbij, in rap tempo, dat kan ook haast niet anders gezien ‘Jas van belofte’ slechts 96 pagina’s telt.

Het schrijven van een roman
We lezen over de jonge(re) Siebrandi, zijn vader verliet hem toen hij elf jaar oud was, al wat achterbleef was zijn jas, over het huwelijk met zijn Lisette, over zijn werk als leraar Frans, waar leerling Caroline hem opviel en waar hij later een trip mee naar Parijs maakte, over de veranderingen in het onderwijs en over zijn hang naar het schrijven van een roman.

Hij ontmoet Edwin Wopereis die zonder te blikken of blozen begint met het herschrijven van het manuscript van Sierbrandi, Siebrandi is behoorlijk passief en spreekt Edwin hier niet op aan en zo ziet hij zijn manuscript langzaam verdwijnen. Edwin neemt de vrouw van Siebrandi mee naar Frankrijk voor een kort bezoek, ook hier brengt Siebrandi niets tegenin.

Vaasjes
Pas op het moment dat Siebrandi regelmatig ‘vaasjes’ leegdrinkt met Loetje IJzertje in café Het Wapen van Zwart, begint het verhaal wat meer levendigheid te krijgen.

Ik lees en waardeer het werk van Jan Siebelink, al kan ik mij nooit zo vinden in de vrouwelijke adoratie naar de mannelijke karakters in zijn boeken, dus ook in ‘Jas van belofte’ ergerde ik mij aan deze bijna flauwe adoratie.

De namen
De namen zijn grappig gekozen, Siebrandi lijkt het alter ego van Siebelink, en uitgever Rob Sterrenberg heeft verdacht veel weg van Robbert Ammerlaan (o.a. De Bezige Bij).

De essentie
De dood lijkt centraal te staan in dit boekenweekgeschenk maar ik zag hier niet de meerwaarde van in, daarnaast lukte het mij niet om de essentie van het verhaal te ontdekken, zelfs niet toen ik het voor de tweede maal las. Ach, ‘Jas van belofte’ is een leuk boekenweekgeschenk met hedendaagse thema’s, zoveel als er in slechts 96 pagina’s passen.

Bij besteding vanaf €12,50 bij de boekhandel tijdens de boekenweek ontvang je het boekenweekgeschenk ‘Jas van belofte’ van Jan Siebelink gratis.


Eerder verschenen op ARDNAS: 


Jas van belofte – Jan Siebelink – CPNB
boekenweekgeschenk 2019 – recensieexemplaar ontvangen

gebruikte bronnen: website Uitgever Van Tilt

2 gedachten over “BOEKENWEEK – boekenweekgeschenk: Jas van belofte van Jan Siebelink

  • maart 24, 2019 om 5:20 pm
   Permalink

   Oh dat klinkt logisch inderdaad, handig gevonden van Siebelink 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: