Tweehonderdacht pagina’s, Wolf – samengesteld door Maartje Laterveer

In 2012 kwam ‘De mooiste kleur die niet bestaat‘ van Maartje Laterveer uit en vorig jaar schreef ik op 23 juli in de rubriek ‘literair nieuws‘:

En ook Atlas Contact maakte deze week bekend dat het met een uitgave voor de Boekenweek komt, een bundel feministische essays over ‘Wat maakt de vrouw?’ verschijnt half februari 2019.

Leonoor Broeder, uitgever non-fictie: ‘De gesprekken met Maartje Laterveer waren al aan de gang voor de ophef rondom het boekenweekthema ontstond. Eens te meer is duidelijk geworden hoe groot de behoefte is aan een boek als Wolf. Onze gezamenlijke ambitie houdt niet op bij deze essaybundel, we gaan een duurzame samenwerking aan en onze wens is deze bundel een vervolg te geven. Atlas Contact wil boeken publiceren die ertoe doen, die een bijdrage leveren aan het debat.’

Maartje Laterveer: ‘Feminisme zie ik niet als een strijd tegen mannen, maar tegen ongelijkheid.

‘Wolf’ werd op Internationale Vrouwendag -8 maart jongstleden- gepresenteerd. De bundel bestaat uit 13 essays en 208 pagina’s. Normaliter lees ik een boek van slechts 208 pagina’s binnen twee dagen uit, maar ik had tussen de verschillende essays tijd nodig voor reflectie, de kantlijnen van het drukproef dat ik las, zijn volgeschreven, ik heb zinnen zijn gearceerd, etc.

Het essay ‘Hete vuren, seks, macht en #metoo’ is geschreven door Marja Pruis, auteur van o.a. ‘Kus me straf me’ (ligt klaar op mijn herlees stapel) en ‘De vertrouweling’. Zij schrijft in het essay o.a. over ‘Turks Fruit’ van Jan Wolkers en zoals inmiddels bekend is, (her)lees ik dit jaar het werk van Jan Wolkers, de essay van Pruis heb ik gelezen en ik schrijf hier later dit jaar over als ik mijn beschouwing van ‘Turks Fruit’ plaats.

Ik vond verder de essay ‘Fijne razernij’ van Herien Wensink, auteur van ‘Kleihuid’, erg goed, Wensink hield mij echt een spiegel voor (pagina 43). Zij vertelt hoe een man soms een vrouw ‘scant’ als zij langsloopt of voorbij fietst:

Maar dit keer was het anders. Nu was het kort na #metoo. Ondanks de mogelijke bedenkingen bij de eerste stroom onthullingen – sociaal-media-heksenjacht, volkstribunaal – voelde ik me gesterkt door de beweging, en vooral bevrijd van de plicht tot deemoedige aanvaarding. Altijd op je hoede in het donker op de fiets: ja logisch.

Die laatste zin zette mij aan het denken, ik heb er nog nooit over nagedacht dat dit niet normaal was, zag het als iets dat normaal is, ik ben van -zeg maar- één generatie na Pruis en van één generatie voor Wensink en het duurde dus jaren om te realiseren dat dit niet (meer) normaal is.

Er wordt in ‘Wolf’ gestrooid met titels van boeken, documentaires en series maar ook met ‘wijsheden’ die het noteren waard zijn. Verder heb ik een aantal auteurs genoteerd waarvan ik meer wil lezen, o.a. Herien Wensink, Basje Boer en Emy Koopman.

Voor mij is ‘Wolf’ in opzet geslaagd, Maartje Laterveer (en Marcella van der Kruk, redacteur non-fictie bij Atlas Contact) hebben 13 goede auteurs bijeen gezet, de essays hebben een duidelijke samenhang, ze zijn puur, rauw, kritisch en eerlijk, ze zetten mij behoorlijk aan het denken en ik zou nu bijna deze alinea willen afsluiten met de kreet van de Boekenweek, ‘een boek kan zoveel doen‘.

Tot slot, als jij deze maand meedoet aan ‘Ik lees Nederlands’, dan maak jij kans op een exemplaar van ‘Wolf’. Namens Atlas Contact mag ik één exemplaar weggeven aan iemand die zijn of haar gelezen boek heeft toegevoegd op de pagina ‘boeken toevoegen ik lees Nederlands‘.


Andere lezers over ‘Wolf’ en ‘Wolf’ in de media:

  • Lees hier wat Biebmiepje van ‘Wolf’ vond en hier wat Bea leest op Instagram over ‘Wolf’ schreef
  • Interview met Basje Boer over haar essay: klik
  • Lees het eerste hoofdstuk van ‘Wolf’ via de website van Atlas Contact klik
  • Tussen de kijkers vlog met Maartje Laterveer klik

Wolf  – 13 essays over de vrouw – Maartje Laterveer – 208 pagina’s –
Uitgever Atlas Contact – ISBN 978 90 450 37837 – recensieexemplaar ontvangen

Eén gedachte over “Tweehonderdacht pagina’s, Wolf – samengesteld door Maartje Laterveer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: