VSB Poëzieprijs wordt De Grote Poëzieprijs, de belangrijkste wijzigingen

Afgelopen november werd bekend gemaakt dat ‘De Grote Poëzieprijs’ de opvolger van de VSB Poëzieprijs is, wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

De VSB Poëzieprijs werd in 1994 voor het eerst toegekend aan Hugo Claus voor zijn latere werk ‘De sporen’. Daarna werd de prijs elk jaar toegekend met uitzondering van 2010 vanwege financiële problemen bij het VSBfonds. Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Joost Baars voor zijn debuutbundel ‘Binnenplaats‘.

Op de website van De Grote Poëzieprijs staat dat deze prijs de voortzetting van de VSB Poëzieprijs is: ‘met veel plezier roepen Poetry International, School der Poëzie en Maatschappij der Nederlandse Letterkunde De Grote Poëzieprijs in het leven’.

De wijziging betekent meer dan alleen maar een naamswijziging, er is ook een (tijdelijke) wijziging in de werkwijze:

 • Tot vorig jaar werd een tijdsbestek van 12 maanden gehanteerd, nu eenmalig 16 maanden (01-09-2017 t/m 31-12-2018)
 • per ingezonden titel wordt een bedrag van € 75 gevraagd voor deelname, dit bedrag komt direct ten goede aan de organisatie van de prijs en de omkaderende programma’s
 • er mogen ook dichtbundels worden ingezonden welke in eigen beheer zijn uitgegeven

Inmiddels zijn de inzendingen bekend gemaakt, er zijn 150 gedichtenbundels aangemeld door de diverse uitgevers, een kleine kanttekening: vorige week stond de teller op 147 bundels en de uiterste inzenddatum was volgens de website 31 december?

De Grote Poëzieprijs spreekt van ‘nagenoeg een verdubbeling van het aantal inzendingen t.o.v. de laatste editie van voorganger de VSB Poëzieprijs.’ Een snelle rekensom leert ons dat deze bewering niet klopt, in 2018 waren er 79 inzendingen en twee van de belangrijkste wijzigingen, zoals hierboven genoemd, het eenmalig opgerekte tijdsbestek (16 i.p.v. 12 maanden) én het feit dat er nu ook bundels welke in eigen beheer zijn uitgegeven mogen worden ingezonden (ik tel er circa 10) zorgen eerder voor de zogenaamde ‘bijna verdubbeling’. Ik houd het zelf dan ook liever op een stijging, van een bijna verdubbeling is immers geen sprake.

De jury -die benoemd is door het bestuur van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde- bestaat uit:

 • dichter Joost Baars (winnaar van vorig jaar)
 • hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Yra van Dijk
 • auteur en programmamaker Adriaan van Dis
 • documentairemaker Cindy Kerseborn
 • dichter en theatermaker Maud Vanhauwaert

Aan hen de schone taak om uit de (inmiddels) 150 gedichtenbundels, de vijf beste te kiezen welke bekend worden gemaakt op 6 februari 2019 tijdens het Uitreikingsprogramma van de 10e Turing Gedichtenwedstrijd.

De feestelijke uitreiking van de Grote Poëzieprijs 2019 waar een bedrag van €25.000,- aan is verbonden, is op 16 juni 2019 tijdens het 50e Poetry International Festival Rotterdam.


gebruikte bronnen: De Grote Poëzieprijs en VSB Poëzieprijs

4 gedachten over “VSB Poëzieprijs wordt De Grote Poëzieprijs, de belangrijkste wijzigingen

 • januari 15, 2019 om 1:24 pm
  Permalink

  Heel fijn Sandra dat je het nog eens allemaal mooi voor ons op een rijtje gezet hebt. Ik ben benieuwd naar de vijf uitverkorenen. Weet je toevallig ook of er weer een uitgave komt met de 100 beste gedichten van 2018?

  Beantwoorden
  • januari 15, 2019 om 1:43 pm
   Permalink

   Dankjewel Jannie! Toevallig heb ik net De Grote Poëzieprijs hierover gemaild, ik vroeg het mijzelf ook af, zodra ik iets hoor laat ik het je weten.

   Beantwoorden
 • januari 15, 2019 om 3:15 pm
  Permalink

  Zo gaaf om alle covers te zien van de inzendingen; Heel aantrekkelijk daar zit al poëzie in!

  Beantwoorden
  • januari 15, 2019 om 5:28 pm
   Permalink

   Ja hè? En mijn twee favoriete bundels van 2019 staan er beiden tussen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: