Wanneer het einde het begin vormt…..

‘Otmars zonen’, de tweede roman van Peter Buwalda na ‘Bonita Avenue’, zou oorspronkelijk in september 2018 uitkomen bij Uitgeverij De Bezige Bij, echter drie weken voor de verschijningsdatum werd bekend gemaakt dat ‘Otmars zonen’ tot nader bericht zou worden uitgesteld, hierdoor zou Buwalda niet na acht jaar maar uiteindelijk pas na negen jaar debutant af zijn. ‘Otmars zonen’ is begin maart van dit jaar verschenen.

Uitgeverij De Bezige Bij:

De complexiteit van het geheel – de roman is de opening van een 1.750 pagina’s tellende trilogie – en de extra zorgvuldigheid die Buwalda derhalve betracht in de afrondende fase.

De roman fleuve waar ‘Otmars zonen’ deel van uit maakt telt maar liefst 1750 pagina’s verdeeld over drie romans waarvan ‘Otmars zonen’ het eerste deel is. De overige delen ‘De jaknikker’ en ‘Hysteria siberiana’ zijn de nog te verschijnen delen twee en drie.

Otmars zonen start met hoofdstuk 111 en eindigt met hoofdstuk 75, hierdoor lees je het boek in de omgekeerde (en niet logische) volgorde waardoor je gelijk kan concluderen dat het einde het begin is.

Nu, nadat ik ‘Otmars zonen’ vorige week uitlas is mij één ding in ieder geval duidelijk geworden: het zijn (of worden) geen op zich zelf staande delen, je hebt het vorige of volgende boek nodig om het verhaal te kunnen complementeren en daarna vroeg ik mijzelf af,  hoe recenseer ik dit boek, het is het einde van het begin, moet ik wachten tot ik de andere twee delen gelezen heb of kies ik losse recensies of schrijf ik een overkoepelende beschouwing over de roman fleuve? Ik besloot voor de losse recensies te gaan, na afloop kan ik altijd nog een beschouwing over de roman fleuve schrijven voor ARDNAS.

Deze opzet doe mij lichtelijk denken aan de boekenreeks ‘De tandeloze tijd’ van A.F.Th. van der Heijden, de vraag die bij mij opkomt is, heb ik straks soms ook een bundel als ‘Groepsportret‘ nodig om verder te lezen in deze roman fleuve? Ik heb voordat ik in ‘Otmars zonen’ begon een apart notitieboek aangeschaft voor mijn notities over dit boek, ik ga deze notities zeker nodig hebben als het volgende deel uit komt, al zal ik -mijzelf kennende- het eerste deel vast herlezen vlak voordat het volgende deel wordt uitgebracht, vooralsnog is er helaas nog geen nieuwe release datum bekend gemaakt.


bronnen: De Bezige Bij, NRC


Otmars zonen  – Peter Buwalda – 608 pagina’s – Uitgever De Bezige Bij –
ISBN 978 94 031 23004 – recensieexemplaar ontvangen

3 gedachten over “Wanneer het einde het begin vormt…..

 • april 30, 2019 om 9:30 pm
  Permalink

  Hmm dat klinkt bizar, een roman lezen en dan het gevoel hebben dat je het einde al hebt gehad. Ik wacht je recensie maar af, tot nu toe nog niet overtuigd dat ik dit wil gaan lezen.

  Beantwoorden
 • mei 1, 2019 om 1:35 pm
  Permalink

  Ik geloof niet, dat dit dan erg aan mij besteed is… In elk geval niet, zolang niet alle delen uitgekomen zijn. Ik zou behoorlijk teleurgesteld zijn, geloof ik, dat ik dan nog zo lang zou moeten wachten om verder te kunnen. Maar hoe vind je de schrijfstijl en wat je tot nu toe van het motief of de plot weet ? Is het wat dat betreft een aanrader ?

  Beantwoorden
  • mei 2, 2019 om 1:41 pm
   Permalink

   Ja dat is het nadeel van meerdere delen, je moet het geduld opbrengen om te wachten op het volgende deel. Ik plaats volgende week mijn recensie maar kan alvast verklappen dat ik ‘Otmars zonen’ veel beter vind dan zijn vorige (en eerste) roman ‘Bonita Avenue’.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: