‘Ik lees Nederlands’ in maart 2019′

Zoals jullie weten lees ik zelf (bijna) uitsluitend literatuur van Nederlandse* auteurs en ik geniet hier enorm van. Soms krijg ik de vraag of ik mijzelf hier niet enorm mee beperk, maar dit zie ik zelf niet zo, het voelt absoluut niet als een beperking, het voelt eerder aan als een verrijking, een hele fijne verrijking zelfs, er is gewoon zoveel Nederlandse literatuur en de kwaliteit en de diversiteit is enorm.

Ik lees Nederlands

Voel jij ook de behoefte om weer eens wat vaker een boek van een Nederlandse* auteur te gaan lezen, doe dan mee aan ‘Ik lees Nederlands’ in maart 2019.

Welke boeken doen er mee?

Het gaat om boeken die oorspronkelijk in het Nederlands zijn geschreven en dus tot de Nederlandse letterkunde behoren (inclusief werk van Vlaamse, Surinaamse en Antilliaanse auteurs). Alle literaire genres tellen mee, dus ook poëzie en bijvoorbeeld non-fictie.

Hoe werkt het?

Bepaal vooraf hoeveel boeken jij wilt lezen in maart en blijf vooral realistisch, als jij nooit boeken van Nederlandse* auteurs leest dan kan één boek al een fijne uitdaging zijn.

Iedereen kan meedoen! In 2013 en 2014 (wellicht ook in 2015 maar deze website is helaas offline) lag de nadruk enigszins op (boeken)bloggers, maar ik zou het juist superleuk vinden als er -net als bij Maand van de Klassieker– ook niet-bloggers meedoen via hun Goodreads-, Hebban- of Instagramaccount.

Bij Maand van de klassieker benadrukte ik steeds dat het vooral leuk moest zijn, en dat wil ik ook graag benadrukken bij ‘Ik lees Nederlands’, kies een leuk boek uit en geniet!

Wanneer beginnen we?

Je kunt vanaf 1 maart beginnen en het aanmelden kan hier op deze pagina kan tot 10 maart 2019.

Wat doe je als je jouw boek uit hebt?

Als je een boek hebt gelezen, schrijf hierover dan een recensie op je eigen blog, of schrijf een recensie op Goodreads,  Hebban of bijvoorbeeld op Instagram. Vul na 1 maart 2019 het formulier onderaan deze pagina in en bespreek jij het boek niet online, schrijf dan in het tekstvak in het kort wat jij van dit boek vond.

Met het achterlaten van jouw recensie doe jij automatisch mee aan diverse winacties (daarover later meer).

Oh ja, op social media gebruik ik vanaf nu de hashtag #ikleesNL als ik het over ‘Ik lees Nederlands’ heb en uiteraard ga ik de komende tijd tips delen op mijn blog.

Lijkt het je leuk om mee te doen en durf je het aan, geef jezelf op door hieronder een reactie achter te laten en geef vooral ook aan met hoeveel boeken jij wilt meedoen, dat laatste mag je ook op een later moment doorgeven uiteraard.

* daaronder vallen tevens Surinaamse, Antilliaanse en Vlaamse auteurs

24 gedachten over “‘Ik lees Nederlands’ in maart 2019′

 • december 12, 2018 om 9:09 am
  Permalink

  Hoi Sandra, ik doe in maart graag mee met “Ik lees Nederlands”. Het lijkt mij leuk om dan een aantal favorieten te herlezen waarover ik nog niet geblogd heb. Ik weet niet hoeveel boeken ik ga lezen, maar gezien mijn gemiddelde leestempo van ongeveer 50 bladzijden per dag en het feit dat de meeste Nederlandstalige boeken niet zo dik zijn, zullen het er wel een aantal zijn. Groetjes, Erik

  Beantwoorden
  • december 12, 2018 om 11:01 pm
   Permalink

   Wat leuk dat jij ook meedoet Erik! En ik ben benieuwd welke favorieten je gaat herlezen!

   Beantwoorden
 • december 12, 2018 om 1:20 pm
  Permalink

  Ik doe in elk geval mee, alleen weet ik nog niet met hoeveel. Ik hoop op 4. Maar omdat ik altijd al oorspronkelijk Nederlands lees, koppel ik er nog iets persoonlijks aan. Weet nog niet wat. Vlaams misschien wel. Leuk idee weer Sandra.

  Beantwoorden
  • december 12, 2018 om 11:02 pm
   Permalink

   Dank! En ik ben benieuwd hoe je het verder invult 🙂

   Beantwoorden
 • december 12, 2018 om 7:06 pm
  Permalink

  Ik doe ook graag mee. Ik probeer volgend jaar elke week een boek te lezen en dat zijn dan in maart dus hopelijk 4 boeken van Nederlandse auteurs. Goed initiatief!

  Beantwoorden
  • december 12, 2018 om 11:06 pm
   Permalink

   Yay leuk dat je ook meedoet!

   Beantwoorden
 • december 13, 2018 om 11:48 am
  Permalink

  Ik doe graag mee.. ik lees geregeld Nederlandse boeken.. ben nu bezig in een thriller van een Vlaams duo.
  Ik zet mijn uitdaging voor Maart op 2 boeken

  Beantwoorden
  • december 13, 2018 om 11:36 pm
   Permalink

   Leuk dat je meedoet Debora en met twee boeken, wat goed!

   Beantwoorden
 • december 19, 2018 om 1:42 am
  Permalink

  Leuk idee! Ik lees zelf vrijwel geen Nederlandse literatuur en ik bedacht me vandaag nog dat ik misschien af en toe ook een Nederlands boek zou willen uitproberen.
  Het lijkt me dus leuk om mee te doen en dit wordt dan ook de eerste keer dat ik aan zoiets meedoe vind t een beetje ofzo haha. Ik moet wel zeggen dat ik echt een moodlezer ben en snel kan afhaken met boeken als ik ze toch een beetje meh vind. En soms heb ik door drukte met studie helemaal geen zin om te lezen Dus misschien dat ik dan toch niet meer meedoe is dat erg?

  Ik wil de volgende boeken gaan lezen in maart:
  Gebroken zinnen – Stef Bos
  Kolja – Arthur Japin

  Beantwoorden
  • december 19, 2018 om 10:37 am
   Permalink

   Wat leuk dat je mee wilt doen Bermal en natuurlijk is het niet erg als je uiteindelijk niet meedoet, het leven is geen leeswedstrijd 😉
   Ik roep altijd dat het vooral leuk moet zijn, is je gekozen boek niet leuk, pak dan de volgende en kies vooral geen dikke pil maar bijv. een novelle, lekker overzichtelijk. 😘

   Beantwoorden
 • december 30, 2018 om 11:14 pm
  Permalink

  Het was in mijn geheugen blijven hangen, maar ik had me blijkbaar nog niet opgegeven. Ik wil graag meedoen maar ik zie wel met hoeveel boeken. Ligt er helemaal aan hoeveel tijd en zin ik heb tegen die tijd

  Beantwoorden
  • januari 6, 2019 om 2:33 pm
   Permalink

   Superleuk dat je gaat meedoen Ali!

   Beantwoorden
 • december 31, 2018 om 7:58 pm
  Permalink

  Ik doe meee. Ik heb er eigenlijk nooit op gelet, maar zie dat mijn kastje met nog te lezen boeken weinig Nederlandse schrijvers bevat. Ik ga 1 boek lezen. Ik streef naar 2, maar door concentratiestoornissen gaat het lezen minder snel dan ik zou willen. Er zijn immers nog zoveel boeken die ik wil lezen.

  Beantwoorden
  • januari 6, 2019 om 2:33 pm
   Permalink

   Hoi Dietju, superleuk dat jij ook meedoet!

   Beantwoorden
 • februari 12, 2019 om 12:52 pm
  Permalink

  Leuk, ga ik doen, nog genoeg op de to-read lijst om er toch minimaal één te lezen. ‘Ik lees Nederlandse vrouwen’, maak ik er dan van 🙂

  Beantwoorden
  • februari 12, 2019 om 6:50 pm
   Permalink

   Ha superleuk dat je mee gaat doen aan Ik lees NL Susan!

   Beantwoorden
 • februari 12, 2019 om 5:57 pm
  Permalink

  Zo te zien had ik mij nog niet opgegeven, dus bij deze. Ik ben al lekker aan het lezen om in maart over een stuk of vijf Nederlandse/Vlaamse boeken te bloggen, waaronder een historische roman en Het vogelhuis.

  Beantwoorden
  • februari 12, 2019 om 6:57 pm
   Permalink

   Leuk!! Ik ben heel erg benieuwd naar ‘Het vogelhuis’.

   Beantwoorden
 • februari 12, 2019 om 8:44 pm
  Permalink

  Ik doe graag mee met Ik lees Nederlands.
  Ik ga nog even op een rijtje zetten welke boeken ik in maart wil gaan lezen.
  Mogelijk een thriller, historische roman en iets van Tomas Ross.

  Beantwoorden
  • februari 12, 2019 om 9:50 pm
   Permalink

   Superleuk dat je meedoet Jeanette!

   Beantwoorden
 • maart 1, 2019 om 9:16 am
  Permalink

  Ik doe ook mee. Voor de maart bijeenkomst van mijn leesclub-irl staat in ieder geval een Nederlandse roman gepland. En het zal vast wel zo zijn dat ik nog wat anders lees. Waar de teller op uitkomt, is dus nog de vraag. Dank alvast voor het organiseren en voor alle deelnemers: veel leesplezier!

  Beantwoorden
  • maart 1, 2019 om 11:43 am
   Permalink

   Wat leuk dat je meedoet Johanna, dankjewel!

   Beantwoorden
 • maart 10, 2019 om 12:35 pm
  Permalink

  Op de valreep: ik doe ook mee. Ik lees vooral Engelse literatuur maar ik heb nog Connie Palmen Jij zegt het en Fine van Ida De Ridder op de plank staan. Ik kijk er naar uit.

  Beantwoorden
  • maart 11, 2019 om 4:42 pm
   Permalink

   Superleuk dat je meedoet Vera en veel leesplezier toegewenst!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: