Vooraankondiging ‘Ik lees Nederlands’ in maart 2019

Al in augustus kreeg ik het idee om iets met ‘Ik lees Nederlands’ te gaan doen, oorspronkelijk een initiatief van Judith van De Boekblogger, toch duurde het tot november voordat ik Judith een e-mail stuurde en haar vroeg of zij het goed vond als ik haar initiatief uit 2013 nieuw leven in blies. Gelukkig vond Judith het een goed idee!

Ik lees Nederlands

In eerste instantie wilde ik ‘Ik lees Nederlands’ voor geheel 2019 organiseren, maar een week of twee geleden besloot ik hier een maand aan te hangen, de maand maart (2019) om precies te zijn. Een heel jaar een dergelijk evenement organiseren vergt veel tijd en energie en uiteindelijk vond ik een maand een beter uitgangspunt.

Ik heb bewust voor de maand maart gekozen omdat ook de Boekenweek in deze maand valt (van 23 tot en met 31 maart).

Wat is ‘Ik lees Nederlands’?

‘Lezen jullie ook zo veel… vertaalde boeken?’ Zo begon de blogpost van Judith in 2013:

We lezen met zijn allen veel boeken, maar vaak zijn dit vertaalde boeken, zou het niet mooi zijn als we weer eens oorspronkelijk in het Nederlands geschreven boeken zouden gaan lezen?

Zoals jullie weten lees ik zelf (bijna) uitsluitend literatuur van Nederlandse* auteurs en ik geniet hier enorm van. Soms krijg ik de vraag of ik mijzelf hier niet enorm mee beperk, maar dit zie ik zelf niet zo, het voelt absoluut niet als een beperking, het voelt eerder aan als een verrijking, een hele fijne verrijking zelfs, er is gewoon zoveel Nederlandse literatuur en de kwaliteit en de diversiteit is enorm.

Voel jij ook de behoefte om in maart 2019 weer eens wat vaker een boek van een Nederlandse* auteur te gaan lezen, doe dan mee aan ‘Ik lees Nederlands‘ in maart. Op deze pagina kun je meer lezen en je kunt jezelf daar tevens aanmelden.

Ik daag mijzelf uit om in maart 4 boeken te gaan lezen tijdens ‘Ik lees Nederlands’.

Durf jij het aan om mee te doen aan ‘Ik lees Nederlands‘ in maart 2019?

* daaronder vallen tevens Surinaamse, Antilliaanse en Vlaamse auteurs

17 gedachten over “Vooraankondiging ‘Ik lees Nederlands’ in maart 2019

 • december 11, 2018 om 11:53 am
  Permalink

  Hoi Sandra, de link naar je pagina doet het niet! Ik was benieuwd. 😉

  Beantwoorden
  • december 11, 2018 om 11:58 am
   Permalink

   Ja klopt, sorry, ik was het artikel nog aan het aanpassen, het komt morgen online (en het wordt een actie van een maand i.p.v. een jaar 😬).

   Beantwoorden
 • december 12, 2018 om 7:31 am
  Permalink

  Als collega die ook vrijwel alleen oorspronkelijk Nederlandse literatuur leest doe ik vanzelf mee 😉 Of het vier boeken worden die maand kan ik niet beloven, maar dat maak ik dan wel weer goed in de rest van het jaar. Aan jouw redenen wil ik nog toevoegen dat ik zo een breder en diepgaander beeld kan opbouwen van onze eigen literatuur.
  Ik vind het fantastisch dat je alweer zo’n mooi initiatief ontplooit. Een heel jaar is ook een enorm karwei en zoals je nu aparte kortdurende iniatieven hebt georganiseerd was fijn afwisselend en steeds weer leuk om aan mee te doen.

  Beantwoorden
  • december 12, 2018 om 9:31 pm
   Permalink

   Wat heb je dat mooi gezegd Jannie, helemaal waar! En je maakt mij aan het blozen, dankjewel ❤️

   Beantwoorden
  • december 12, 2018 om 7:39 am
   Permalink

   Ik heb de link zojuist aangepast, sorry 😬

   Beantwoorden
 • december 12, 2018 om 8:26 am
  Permalink

  Mooie actie, ik doe uiteraard mee 🙂 en ga me nog afvragen of ik er een extra uitdaging aan kan verbinden. Misschien begin ik die maand wel met mijn project van twintigste-eeuwse vrouwelijke schrijvers! En dan ga ik ermee door tot in augustus de maand van de klassiekers, hihi.

  Beantwoorden
  • december 12, 2018 om 9:35 pm
   Permalink

   Yay leuk dat je gaat meedoen! En ik ben benieuwd wat jouw extra uitdaging wordt ☺️ En ik moet nodig eens wat rondsnuffelen tussen jouw recensies, ik lees te weinig van vrouwelijke auteurs, heb ik gelijk een goed voornemen voor 2019.

   Beantwoorden
  • december 14, 2018 om 10:34 am
   Permalink

   Ik zag dit voornemen van jou in het interview. Ik vind dat zo’n gaaf idee, dat ik gelijk al een lijstje heb gemaakt. Ik zag gisteren avond in de voorjaarsaanbieding van Atlas Contact dat zij een slogan hebben voor de Boekenweek, de schrijver, de vrouw, dus ik denk dat maart inderdaad het moment is om hier iets mee te doen!

   Beantwoorden
 • december 12, 2018 om 6:11 pm
  Permalink

  Klinkt goed ! Ik denk niet dat ik de vier boeken ga halen, maar dat mag mijn pret in elk geval niet drukken. Wat ik ook altijd leuk vind aan een initiatief als dit, is dat er voor mij altijd weer nieuwe schrijvers en boeken bijkomen om te lezen, waar ik anders wellicht nooit aan gedacht had.

  Beantwoorden
  • december 12, 2018 om 11:05 pm
   Permalink

   Thanks! Je kunt ook één boek lezen hoor, het gaat vooral om het meedoen en met plezier lezen 😉

   Beantwoorden
 • december 12, 2018 om 7:38 pm
  Permalink

  Wat leuk dat Ik lees Nederlands weer terug komt! Ik heb er de eerste jaren ook aan meegedaan. (En had geen idee dat al zolang geleden was!) Ik lees op zich best veel boeken van eigen bodem: Van de 75 boeken die ik dit jaar las, waren er toch 33 van Vlaamse of Nederlandse auteurs.

  Beantwoorden
  • december 12, 2018 om 11:09 pm
   Permalink

   Ik deed in 2013 in stilte mee, ik durfde destijds nog geen reacties op blogs achter te laten, vond dat doodeng 😂 Ik heb in 2014 ook meegedaan en vond het een tof initiatief. Enne wat goed dat jij ook al zoveel van NL en Vlaamse auteurs leest! ❤️

   Beantwoorden
 • december 13, 2018 om 11:33 am
  Permalink

  Wat leuk, Sandra! Ook ik doe graag mee. Over het aantal boeken dat ik hoop te lezen, denk ik nog even na… Kunnen we op je blog ook weer tips verwachten m.b.t. Nederlandse boeken? Dat lijkt me erg fijn ter inspiratie 🙂

  Beantwoorden
  • december 13, 2018 om 11:35 pm
   Permalink

   Wat leuk dat je meedoet Elske! Jazeker, er komen zelfs meerdere blogposts met tips 😉

   Beantwoorden
 • januari 8, 2019 om 11:53 am
  Permalink

  Hoi Sandra, ik ga heb me voorgenomen elke maand 1 boek te lezen in het kader ik lees Nederlands. Ik ben nu al drie Nederlandse boeken gelezen van de vier boeken die ik tot nog toe in 2019 heb gelezen. Mij bevalt het prima. Ik ga op zoek om ook in maart ook vier te kunnen lezen. Lees ik in februari boeken uit mijn boekenkast van Simon Sebas Montefiore, lees nog steeds graag historische romans of historische thrillers. Groetjes en een fijn blog jaar. 😉

  Beantwoorden
  • januari 8, 2019 om 5:41 pm
   Permalink

   Wat superleuk dat je meedoet Jeanette en wat goed dat je nu al zoveel boeken hebt gelezen in 2019! Jij ook al het goeds toegewenst in 2019. En ik lees ook nog steeds graag historische romans, als je nog tips hebt dan hoor ik het graag!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: