Leeservaring De tienduizend dingen van Maria Dermoût

Vorig jaar tijdens de zomervakantie las ik een aantal boeken met het thema Nederlands-Indië en las ik ‘De tienduizend dingen’ van Maria Dermoût.

 

Tijdens de kerstvakantie besloot ik ‘De tienduizend dingen’ te herlezen zodat ik een leeservaring kon schrijven voor ARDNAS.

Het verhaal op de achterkant
Een Moluks eiland, in de nadagen van de Nederlandse kolonialisering. Felicia, ‘mevrouw van Kleyntjes’, woont alleen met haar bedienden op een afgelegen plantage aan een baai. Ze herinnert zich de doden en de levenden, met weemoed maar berustend in haar lot. De tienduizend dingen werd wereldwijd een groot succes. Toen het in 1958 in de Verenigde Staten verscheen, duwde het Dr. Zhivago en Breakfast at Tiffany’s uit de bestsellerlijsten.

Maria Dermoût
De Indische Maria Dermoût is op 15 juni 1888 geboren op Java en overleed in 1962 in Den Haag. Dermoût debuteerde pas op latere leeftijd in 1952 met ‘Nog pas gisteren’ welke werd uitgebracht bij Uitgever Querido en dit boek werd behalve in Nederland, ook in Duitsland, Engeland en Amerika uitgebracht. In 1955 werd ‘De tienduizend dingen’ uitgebracht door dezelfde uitgever en het boek was direct een groot succes, in 1958 riep het weekblad Time de Amerikaanse versie uit tot een van de beste boeken van dat jaar.

De tienduizend dingen
Ik kocht dit boek vorig jaar omdat ik in 2017 een video (zie hieronder) zag waarin Adriaan van Dis dit boek aanprees* voor leesclub Le Monde. Hij vertelde zo boeiend over dit boek dat ik nieuwsgierig werd en het op mijn lijstje plaatste en daar heb ik geen spijt van gehad.

Laat ik beginnen met te zeggen dat mijn leeservaring geenszins dit boek tot zijn recht laat komen. Nadat ik het boek eind december herlas kan ik wel zeggen dat dit boek één van de mooiste boeken is dat ik ooit las. Alles zit erin: mystiek, prachtige omschrijvingen van de natuur, wreedheid, moord en zelfs nog enige romantiek, maar hoe laat ik dit boek het beste tot zijn recht komen in mijn leeservaring?

‘De tienduizend dingen’ bevat zes verhalen en deze hebben een samenhang: de dood (de vorm mag jij zelf ontdekken in het boek) en de ‘thuyn’ (tuin). Het boek heeft een heerlijke loomheid, kabbelt rustig voort maar wees bedacht op betekenisvolle details, dat is wat ik het allerfijnste vond aan dit boek, het uitpluizen, want als je even niet oplet mis je iets, het boek heeft je volledige aandacht nodig.

Schrijven in een boek
Dit boek was vorig jaar het eerste boek waarin ik volop notities begon te schrijven met potlood, er gebeurt ongemerkt zoveel dat ik het nodig had om het boek of liever gezegd de tekst, te analyseren, lijnen te ontdekken, voorzichtige conclusies te trekken en tussentijds stoppen en het boek wegleggen was haast geen optie. Wat mij opviel in dit boek is dat er haast niet gesproken wordt over kolonialisme in dit boek terwijl de meeste boeken die over Nederlands-Indië gaan, dit onderwerp niet schuwen.

Tijdens het lezen vroeg ik mij meerdere keren af wat de betekenis van de titel was. Na enig speurwerk kwam ik erachter dat deze verwijst naar de regel van de 17e-eeuwse Chinese dichter Ts’ên Shên:

Wanneer de ‘tienduizend dingen’ gezien zijn in hun eenheid, keren wij terug tot in het begin en blijven waar wij altijd geweest zijn.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar ‘De tienduizend dingen’ van Maria Dermoût, deze maand verloot ik één exemplaar onder de deelnemers aan ‘Ik lees Nederlands‘.

 


De tienduizend dingen – Maria Dermoût – 1955 – 245 pagina’s –
Uitgever Querido – ISBN 978 90 214 59196 – boek in eigen bezit


bronnen: Wikipedia

*zie auteurs en hun leestips

8 gedachten over “Leeservaring De tienduizend dingen van Maria Dermoût

 • maart 5, 2019 om 7:48 am
  Permalink

  Hoi Sandra, je maakt me nieuwsgierig. Ik heb al vaak in de winkel met dit boek in mijn handen gestaan. Ik houd mij aanbevolen voor de winactie van dit boek. Groetjes, Erik

  Beantwoorden
  • maart 5, 2019 om 11:04 am
   Permalink

   Leuk om te horen Erik!

   Beantwoorden
 • maart 5, 2019 om 8:08 am
  Permalink

  Ook mij maak je nieuwsgierig. Wel rijst ook een beetje de vraag of ik wel genoeg kennis en analytisch leesvermogen heb om dit boek goed te kunnen begrijpen, het klinkt als een aardige kluif…

  Beantwoorden
  • maart 5, 2019 om 10:45 am
   Permalink

   Nee hoor, je hebt geen voorkennis nodig of een analytisch vermogen, dat is slechts mijn manier van lezen, ik wil bijvoorbeeld van elk woord de betekenis weten en soms is dat heel irritant omdat ik daardoor niet snel door een boek heen vlieg. Het enige dat ik ter voorbereiding heb gelezen is de Wikipedia pagina over Nederlands-Indië, puur om mijn geheugen op te frissen. Ik denk zelfs dat jij dit boek heel mooi zal vinden, de omschrijvingen van de natuur zijn zo mooi.

   Beantwoorden
 • maart 5, 2019 om 5:42 pm
  Permalink

  Hoi Sandra, wat leuk dat jij dit boek nu al bespreekt. het as mij ook opgevallen toen ik ging kijken naar Nederlandse schrijfster één uit elk decennium van de 20ste eeuw. Opvallend hoeveel er dan over Nederlands Indië schrijven. Ik moet eerlijk zeggen dat de eerste zin en ook het taalgebruik wat ik hoor in het filmpje van Adriaan van Dis, mij in een tijdmachine doen stappen. Ik ben dus wel nieuwsgierig.
  Wat een naam en dan zoveel internationale roem, niet te geloven dat dit ook Ik lees Nederlands is 😉

  Beantwoorden
  • maart 6, 2019 om 10:25 am
   Permalink

   Ja dat was mij ook opgevallen en ik vind het fijn dat dit onderwerp momenteel weer meer aandacht krijgt in de hedendaagse literatuur. Wat leuk dat jij uit elk decennium van de vorige eeuw een boek van een vrouwelijke auteur gaat lezen.

   Beantwoorden
  • maart 6, 2019 om 10:25 am
   Permalink

   Dankjewel Stien, leuk om te horen!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: