Een literaire reis door het werk van Jan Wolkers

Tijdens het lezen van ‘Amstelglorie‘ van Onno Blom, een boek over de geliefde volkstuin van Jan Wolkers bekroop mij het gevoel om in 2019 het werk van Jan Wolkers te gaan (her)lezen.

Rond mijn 17e las ik ‘Turks fruit’ en ‘Kort Amerikaans’ voor de eerste keer, niet omdat het op de verplichte literatuurlijst stond, nee ik las ze omdat ik Jan Wolkers een boeiend persoon vond -ik was een tikkeltje onder de indruk van zijn verschijning-. Wolkers stond zo ver van mij af, niet alleen in leeftijd maar ook als persoon, hij leek zo vrij in zijn doen en laten en het feit dat hij zowel auteur als beeldhouwer als kunstschilder was, vond ik indrukwekkend.

Ik heb bijna al zijn romans gelezen maar de dagboeken serie bijvoorbeeld niet, en toen ik eind december een lijstje maakte met daarop de 12 boeken die ik wil (her)lezen van Jan Wolkers in 2019, kwam tot de ontdekking dat ik ‘Zomerhitte’, het boekenweekgeschenk uit 2005 nooit gelezen heb, al heb ik de film wel gezien. Met ‘Zomerhitte’ start dit jaar mijn literaire reis door het werk van Jan Wolkers, daarna volgen nog elf van zijn romans.

Verder ga ik de 1115 pagina tellende biografie ‘Het litteken van de dood’* van Onno Blom dit jaar lezen, ik deel het boek op in 12 delen en zal hier elke maand aandacht aan besteden op ARDNAS.


gebruikte bronnen: foto van website De Bezige Bij

* recensie-exemplaar ontvangen van De Bezige Bij

8 gedachten over “Een literaire reis door het werk van Jan Wolkers

 • januari 25, 2019 om 9:08 am
  Permalink

  Geweldig, ik ga jouw reis volgen! Ik was ook rond de 17 ofzo toen ik wel es wat las van Wolkers . Dat vind ik nu veel te jong. Heb net Gesponnen Suiker uit en werk zijn lijst af. Geweldige man.

  Beantwoorden
  • januari 25, 2019 om 10:16 am
   Permalink

   Wat leuk, dankjewel! Ik ook, nu ik ouder ben lees ik zijn werk op een heel andere manier, ik haal er meer uit. Gesponnen suiker staat ook op mijn lijstje voor dit jaar, ik ben benieuwd.

   Beantwoorden
 • januari 26, 2019 om 9:01 am
  Permalink

  Ha Sandra, ik ga Amstelglorie eens opzoeken en lezen. Past ook wel op mijn blog 😉
  groetjes, Stien

  Beantwoorden
  • januari 26, 2019 om 9:15 am
   Permalink

   Leuk om te horen Stien!

   Beantwoorden
 • januari 27, 2019 om 7:49 pm
  Permalink

  Leuk project Sandra, ik ga je volgen.

  Wanneer ik de naam Jan Wolkers hoor, moet ik altijd denken aan de film Turks Fruit die onze docent Nederlands ons tijdens de eerste les op de middelbare school liet zien.

  Beantwoorden
  • januari 27, 2019 om 9:21 pm
   Permalink

   Thanks. Oh oef, wat een keuze van de docent haha!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: