De plannen op Sandra leest – herfst 2018

De plannen op Sandra leest, de titel zegt het al, ik deel vandaag mijn plannen voor de komende tijd met je. Pak een kop koffie of thee en lees verder.

Lezen,
De plannen op Sandra leest

Poëzieweek

Als je mij op Twitter volgt dan weet je waarschijnlijk al dat ik eind november een ‘poëzieweek’ houd op Sandra leest. Toen ik in juni een recensie-exemplaar aanvroeg van Victorieverdriet van Elfie Tromp (klik hier voor mijn recensie) besloot ik eind oktober een poëzieweek te houden op mijn blog (dit schoof ik later op naar eind november (23 – 30 november). De reden hiervoor is simpel, ik vind dat ik te weinig poëzie lees en dat ik hier te weinig over blog. Ik hoop jullie hiermee te inspireren om ook eens iets vaker een gedichtenbundel te kopen of uit de boekenkast te pakken.

Ik deelde begin september op Twitter dat ik eind oktober november een poëzieweek ging houden op Sandra leest en diverse boekenbloggers gaven aan dat zij graag meededen. Hoe leuk is dat, ik had geen moment over deze optie nagedacht?!

De poëzieweek draait voor mij puur om het lezen van poëzie, ik organiseer geen winacties etc., verwacht geen Maand van de klassieke literatuur ‘sausje’. Begin 2019 ga ik vervolgens meedoen aan de officiële Poëzieweek, nog meer aandacht voor poëzie dus op Sandra leest.

Anna Boom van Judith Koelemeijer

Sue van Boekenz en ikzelf zouden Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer samen lezen en recenseren, maar toen Lalagé leest onlangs een poll plaatste op haar blog waar o.a. Anna Boom tussen stond kwam van het één het ander (geen idee wie hiermee begonnen is?), ineens was er besloten (op Twitter) om Anna Boom van Judith Koelemeijer samen te lezen en recenseren met in totaal 6 boekenbloggers, echt superleuk!

Onze recensies zullen op 21 november online komen. En nu maar hopen dat ik een net exemplaar van Anna Boom kan vinden bij de bibliotheek haha.

Frequentie bloggen

Inmiddels blog ik alweer ruim 7 maanden, wat vliegt de tijd?! Ik reserveer wekelijks vaste uren voor het bloggen maar tot nu toe had ik niet echt een vaste frequentie qua updates op mijn blog (of liever gezegd, die had ik wel maar ze wisselden elke maand, al bleef het tijdstip gelijk: 06.30 uur) en daar breng ik nu verandering in, ik vind het zelf namelijk erg fijn om te weten wanneer mijn favoriete bloggers nieuwe blogposts/recensies plaatsen. Vanaf volgende week (week 43) is dit de leidraad:

Ik plaats iedere woensdag een recensie en iedere vrijdag ‘literair nieuws’ op mijn blog. Daarnaast zal er van tijd tot tijd op maandag een extra artikel online komen, een blogpost of een extra recensie.

Jan Wolkers

Ik ben afgelopen week begonnen in Amstelglorie van Onno Blom, een boek (in dagboekvorm) over de volkstuin van Jan Wolkers en ik geniet hier enorm van! Tijdens Maand van de klassieke literatuur bedacht ik mij dat het wellicht leuk is om volgend jaar eens het gehele oeuvre van een auteur te gaan (her)lezen. Ik dacht hierbij eerst aan Louis Couperus, Gerard Reve of zelfs Adriaan van Dis, maar afgelopen week werd het mij opeens duidelijk, ik wil alle romans van Wolkers (her)lezen!

In mijn late tienerjaren las ik Turks fruit en Kort Amerikaans, niet omdat het op de literatuurlijst stond, nee ik las ze omdat ik Jan Wolkers een boeiend persoon vond -en misschien was ik een tikkeltje verliefd op hem toen ik een jaar of 17 was-, hij stond zo ver van mij af, ik kende geen enkele persoon die maar enigszins op Wolkers leek, hij leek zo vrij in zijn doen en laten, dus las ik veel van zijn romans. Deze romans wil ik nu gaan herlezen en daar neem ik in 2019 uitgebreid de tijd voor.

Ik neem jullie in 2019 dus mee op mijn ‘leesreis’ door de boeken van Jan Wolkers maar ik begin eerst nog met de biografie van Onno Blom over Jan Wolkers (reeds gereserveerd bij de bibliotheek).

In het kort: 2019 is ‘Jan Wolkers jaar’ op Sandra leest (en ik verzin hier vast nog een leuke hashtag voor).

Instagram

Ik heb een haat/liefde verhouding met Instagram en dat is denk ik geen verrassing? Ik kan er niet altijd mijn ei kwijt, mis het contact tussen mensen die dezelfde boeken lezen als ikzelf (literatuur van Nederlandse auteurs). Ik ‘like’ foto’s van anderen, plaats af en toe een reactie maar nog vaker scroll ik lichtelijk apathisch langs al die prachtige foto’s. Het moge duidelijk zijn, ik ben geen member van de ‘bookstagram’ club.

Ik stop niet met Instagram, ik blijf de updates van mijn blog plaatsen en ik blijf literair nieuws delen (vooral over programma’s op tv waarin auteurs te gast zijn) maar het eindeloos scrollen op Instagram, de noodzaak voelen om onderdeel te worden van het hele ‘bookstagram’ gebeuren, daar stop ik mee, misschien ben ik er gewoon domweg te oud voor.

Zo, dit zijn dus mijn plannen voor de komende tijd, ik hoop dat jullie het leuk vonden om mijn plannen te lezen, op- en of aanmerkingen zijn altijd welkom!

Vertel, wat zijn jouw (lees)plannen voor de komende tijd?

 

 

 

21 gedachten over “De plannen op Sandra leest – herfst 2018

 • oktober 15, 2018 om 1:00 pm
  Permalink

  We kunnen nog steeds Het zwijgen van Maria Zachea samen kunnen lezen, misschien na Anna Boom? Ik vind het altijd zo leuk om dit soort dingen samen met andere bloggers te doen.
  Misschien dat ik nog aanschuif bij de Poëzieweek, maar vooralsnog ben ik wat te druk om nieuwe dingen op te pakken (hoewel ik nog steeds heel graag de nieuwe bundel van Rupi Kaur wil kopen)..

  Beantwoorden
  • oktober 15, 2018 om 1:42 pm
   Permalink

   Ha daar rekende ik al stiekem op Sue @ Het zwijgen van Maria Zachea samen lezen, tof! 🙂 Je kunt altijd eind januari meedoen met de officiële Poëzieweek (uit mijn hoofd gezegd start het 31 januari 2019?)?

   Beantwoorden
  • oktober 15, 2018 om 4:59 pm
   Permalink

   Hoi, ik heb beide boeken gelezen. Verschillend van stijl, prettig lezen.

   Beantwoorden
   • oktober 15, 2018 om 5:22 pm
    Permalink

    Je maakt mij nieuwsgierig Ria, dankjewel!

    Beantwoorden
 • oktober 15, 2018 om 1:39 pm
  Permalink

  Hoi Sandra, alle romans van Jan Wolkers lezen, je moet er maar zin in hebben. Er liggen bij mij thuis nog 2 van de 3 delen van de stripbewerking van “Kort Amerikaans” door Dick Matena, die ik nog wel in wil zien, maar buiten dat zouden ze mij flink moeten betalen wil ik ooit nog een roman van Jan Wolkers lezen! Zo zie je maar, smaken verschillen. Groetjes, Erik

  Beantwoorden
  • oktober 15, 2018 om 1:49 pm
   Permalink

   Oh haha, ach ja, smaken verschillen, en gelukkig maar, zo houden wij het leuk 🙂 Ik ken de stripbewerking niet, klinkt leuk!

   Beantwoorden
 • oktober 15, 2018 om 2:01 pm
  Permalink

  Klinkt interessant Sandra. Ga het zeker volgen. Mijn plan is heel tegendraads: ik ga voorlopig geen plannen maken. Ik laat het allemaal maar even op mij afkomen. Nog 1 recensieboek, Anna Boom, jouw poëzieweek. En dan eerst maar eens genieten van Een knipperend ogenblik. Ik ben een hopeloos geval: zonder planning komt er niets van terecht en met een planning voel ik me gevangen en gefrustreerd als die niet meer klopt. Ik moet eerst weer plezier zien te krijgen in lezen zonder verplichtingen, al dan niet zelf aangegaan.

  Beantwoorden
  • oktober 15, 2018 om 9:25 pm
   Permalink

   Bij mij is dat juist andersom, ik heb een planning nodig om goed te functioneren (komt door mijn werk als interim directiesecretaresse, plannen is mijn vak) 😉 Ik hoop dat je snel weer je plezier terug krijgt in lezen, ik denk dat iedereen daar op zijn tijd last van heeft. Ik hoop dat je straks lekker kunt genieten van Een knipperend ogenblik, sla mijn blog woensdag maar over, dan plaats ik mijn recensie van Een knipperend ogenblik 🙂

   Beantwoorden
   • oktober 16, 2018 om 6:56 pm
    Permalink

    Nee hoor, dat sla ik niet over, want ik denk niet dat ik er zelf over ga bloggen. Ik ben er erg aan toe om eens gewoon te genieten, zonder bezig te zijn met wat ik moet onthouden/noteren om over te schrijven. Overigens had ik het over mijn boekplanning. Ik heb idd ook wel een planning nodig voor de rest van mijn leven, en dat is veel meer dan lezen en bloggen. Ik heb nog een hoop (teveel) andere hobby’s en opruimklussen.

    Beantwoorden
 • oktober 15, 2018 om 3:17 pm
  Permalink

  Leuk dat je een poëzie week gaat doen ! Ze staan hier inderdaad té weinig gelezen in de kast, en misschien moest ik eens iets bijkopen…hihi…
  Ik heb ook een haat/liefde verhouding met instagram, heb ook de neiging om te veel mensen te willen gaan volgen en vervolgens veel te veel tijd achter mijn laptop te spenderen.. wat ik eigenlijk zonde vind. Het plan hier is vaag, maar vooral iets met minder internet en meer andere dingen.

  Beantwoorden
  • oktober 15, 2018 om 9:50 pm
   Permalink

   Hey José, dankjewel! Yep zo ging dat bij mij ook op Instagram en toen ik in september zag dat ik iets van 2 uur per dag aan social media spendeerde was de maat vol, ik heb het teruggebracht naar hooguit 30 minuten per dag en heb er leestijd voor in ruil gekregen 🙂

   Beantwoorden
 • oktober 15, 2018 om 7:21 pm
  Permalink

  Wat een leuke plannen! Misschien dat ik ook aanschuif voor jouw poëzieweek. Nog even bekijken hoe of wat.

  Beantwoorden
 • oktober 15, 2018 om 7:26 pm
  Permalink

  Ik ben aan het nadenken over Anna Boom, dus wellicht schuif ik nog aan. Het held oeuvre van een schrijver herlezen is een leuk idee maar Wolkers ga ik niet aan beginnen. Ik denk er over na.

  Beantwoorden
  • oktober 15, 2018 om 9:53 pm
   Permalink

   Je hebt nog de tijd, we bloggen er pas op 21 november over 🙂

   Beantwoorden
 • oktober 15, 2018 om 8:01 pm
  Permalink

  Dat is een mooi idee om een Jan-Wolkersjaar (hmz, hoe spel je dat dan) te houden. Ik ben een tijdje geleden in ‘Turks fruit’ begonnen, maar ben afgehaakt. Andere boeken van hem vond ik wel mooi, zoals ‘Terug naar Oegstgeest’.

  Mijn plan is om in december mee te doen met de ‘maand van het vergeten boek’, waar Sue het initiatief voor neemt.
  En verder ligt er het idee dat in een vorige reactie op deze site ontstond, om uit elk decennium van de twintigste eeuw een boek te lezen. Het lijkt me mooi om dan allemaal vrouwelijke schrijvers te verzamelen, zodat het ook echt anders is dan vroeger op school voor de boekenlijst, toen ik ook uit elk decennium een boek moest kiezen. Maar ondertussen zijn er ook nog mijn leesreis om de wereld en mijn leesreis door de provincies van Nederland en Vlaanderen, dus misschien moet ik die laatste eerst afronden… Nog zes te gaan!

  Beantwoorden
  • oktober 15, 2018 om 10:25 pm
   Permalink

   Thanks! Jan-Wolkersjaar klinkt prima joh 😉 Terug naar Oegstgeest was één van mijn favorieten, ik ben benieuwd hoe ik het boek nu ga ervaren.
   Wat een leuk idee van Sue, dat heb ik totaal gemist? Ik vind jouw leesreizen superleuk om te lezen op je blog!

   Beantwoorden
 • oktober 15, 2018 om 8:59 pm
  Permalink

  Leuk dat jij/jullie zoveel plannen maken! Ik doe dat niet: lezen is echt alleen hobby, een manier om te ontspannen, en als daar een “moeten” of “plannen” bijkomt gaat het voor mij persoonlijk iets teveel lijken op alle werkachtige dingen. Ik wil gewoon het boek pakken waar ik na (of tijdens..) een vorig boek zin in heb. En soms zit daar dan opeens per ongeluk een tijdje een thema in, maar heel vaak niet.

  Beantwoorden
  • oktober 15, 2018 om 10:29 pm
   Permalink

   Thanks Jeanine! Maar jij inspireert mij dan weer vaak met jouw recensies 🙂

   Beantwoorden
 • oktober 18, 2018 om 10:41 pm
  Permalink

  Wat een leuk idee met de poëzieweek! Ik ben sinds dit jaar begonnen met poëzie eerst met Rumi maar dat heb ik voor nu even weggelegd want ik snapte er niet zoveel van om eerlijk te zijn. En ik voelde er niet echt wat bij. Ik wil mijn bundel van hem nog wel een keer uitlezen maar pas als ik er weer zin in heb. Verder had ik twee andere gedichtenbundels gelezen die me enorm tegenvielen. Maaar ik heb een paar weken geleden tupac’s gedichtem gelezen en die vond ik prachtig. En nu ben ik bezig met Miguel Hernández en ik denk echt dat ik mijn smaak gevonden heb: ik vind het zo ontzettend mooi dat ik van mezelf maar 1 gedicht per keer mag lezen zodat ik er nog lang van kan genieten.

  Ik kijk uit naar je poëzie posts en die van de andere bloggers die meedoen!
  En leuk om planning te lezen 🙂

  Beantwoorden
  • oktober 19, 2018 om 9:31 pm
   Permalink

   Dankjewel! Wat leuk om te horen dat jij ook enthousiast bent over poëzie en de poëzieweek volgende maand Bermal! Het is vaak even zoeken maar als je eenmaal een dichter hebt gevonden die bij je past kan het zo mooi zijn. Ik ken alleen ‘Wiegeliedje van de ui’ van Miquel Hernández en je maakt mij nieuwsgierig. Ik heb dat met de poëzie van Emily Dickinson.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: