De zomerbrochures 2018 – literatuur

Zomerse temperaturen buiten doen mij verlangen naar een fijn boek en een rustig plekje in de tuin. Ik heb de zomerbrochures van diverse uitgevers voor jullie ingekeken, en er komen een hele hoop mooie boeken aan!

Free photo @ FreeImages.com
Free photo @ FreeImages.com

Ik heb de zomer brochures uitvoerig doorgenomen en werd erg enthousiast van een aantal boeken, hieronder deel ik deze boeken met je.

Het goede leven van Annegreet van Bergen

Het goede leven verschijnt in augustus bij Uitgeverij Atlas Contact. Herinner jij je Gouden jaren nog (klik hier voor mijn recensie)? Ik herkende dingen uit mijn eigen jeugd én uit de jeugd van mijn ouders, heerlijk om te lezen! En nu komt er dus een nieuw boek uit van Van Bergen: Het goede leven.

Het verhaal op de achterkant

Nederland is in korte tijd rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Nieuwe wetenschappelijke inzichten en technische mogelijkheden zagen het licht. Het goede leven laat zien hoe door dit alles de wereld letterlijk en figuurlijk werd opengebroken. Met bromfiets of auto kwamen we steeds verder van huis. Televisie bracht onbekende landen en volkeren de woonkamer binnen. De zondag veranderde van een rustdag in een dag om erop uit te trekken. In Het goede leven pakt Annegreet van Bergen de draad op van haar bestseller Gouden jaren en laat ze met nieuwe observaties en anekdotes zien hoe de grote naoorlogse groei het leven in Nederland onherkenbaar heeft veranderd. Huismoeders doen hun boodschappen niet meer met een netje in de hand bij de kruidenier om de hoek. De tijd is voorbij dat verloofde stellen jaren moesten sparen voor hun uitzet of dat mensen maanden op een telefoonaansluiting moesten wachten. Welke vrouw wordt nu nog ontslagen als ze gaat trouwen? Wie biedt zijn gasten nog een rokertje aan? En: welk kind spaart tegenwoordig nog sigarenbandjes?

Goed kijken begint met negeren van Wieteke van Zeil

Nog een non-fictie boek: Goed kijken begint met negeren van Wieteke van Zeil (o.a. kunsthistoricus). Het boek spreekt mij aan omdat ik het altijd weer boeiend vind hoe vier mensen naar hetzelfde schilderij kunnen kijken en allen iets anders zien (net als dat iedereen iets anders uit een gelezen boek haalt). Dit boek komt deze maand nog uit bij Uitgeverij Atlas Contact. (Toegevoegde tekst op 4 juni: hoe tof, ik mag dit boek lezen en recenseren voor mijn blog!)

Het verhaal op de achterkant

In Goed kijken begint met negeren” laat Wieteke van Zeil zien dat we grotendeels onbewust kijken – en daardoor gaat veel aan ons voorbij. Goed kijken begint met negeren is een gids voor iedereen die beter wil kijken. Wieteke van Zeil laat zien dat kunst daarbij kan helpen: kunstenaars zien immers vaak wat ons nog ontgaat, en ze tonen andere perspectieven dan die we al kennen. In 56 verhalen verbindt ze de mooiste kunstdetails soepel aan ons dagelijks leven. Ze geeft praktische tips om met meer gemak en plezier naar kunst te kijken, onderbouwd met wetenschappelijke inzichten over hoe wij waarnemen. Ook spreekt ze met kijkexperts uit andere vakgebieden over de geheimen van hun opmerkzaamheid. Van Zeil laat zien dat onvermoede details een nieuwe wereld kunnen openen. Goed kijken begint met negeren maakt je opmerkzamer, in het museum en daarbuiten

Het offer van de tijd van P. (Peter) F.J.M. van Duyvenvoorde

Het offer van de tijd‘ is de debuutroman van P.F.J.M. van Duyvenvoorde. Mocht zijn naam je bekend voor komen, dat klopt, hij schrijft o.a. voor Trouw en Het Parool. Ik las onderstaande tekst in de brochure van Uitgeverij Atlas Contact en was gelijk geprikkeld door de thema’s, ik schrijf ‘Het offer van de tijd’ gelijk op mijn nog te lezen boeken lijstje, het boek komt uit in augustus bij Uitgeverij Atlas contact.

Het verhaal op de achterkant

Als een student in de ban raakt van een mysterieuze dichter begint een zoektocht in Spanje en Griekenland. Hij probeert niet alleen de dichter te vinden, maar ook zichzelf. Na een zwarte periode vol teleurstellingen verlangt hij naar de zuiverheid van zijn kindertijd. Maar wat heb je aan zuiverheid in een tijd waarin het maatschappelijke debat radicaler wordt? Hij zoekt antwoorden bij de dichter, een priester, een hoogleraar Spaanse geschiedenis en bij een zigeunerkoningin. Het offer van de tijd is een eclectische debuutroman, geschreven in een meanderende, onmodieuze stijl waarin poëzie, fictie en essayisme in elkaar overlopen. Thema’s als liefde, politiek, tijd, ideologie en religie worden bijna moeiteloos met elkaar verbonden in dit ambitieuze debuut dat de 21e eeuw probeert te doorgronden.

Van 1 juni tot en met 31 augustus is er weer een zomeractie van L.J. Veen Klassiek: (alle?) klassiekers (klik) zijn slechts €10,00 (tip, augustus staat bij Sandra leest weer in het teken van Augustus Klassieke Literatuur Maand (kortweg AKLM)).

Bij Uitgever Atlas contact verschijnen De laatste liefde van mijn moeder, De helaasheid der dingen en Kaddisj voor een kut’ van Dimitri Verhulst in één band voor €21,99. Verkrijgbaar in de boekhandel vanaf 15 juni (handig op vakantie, 3 boeken in 1 band!) en lees hier (klik) mijn recensie voor Kaddisj voor een kut.

De geur van miljoenen verhalen van Merijn de Boer

Deze maand verschijnt bij Uitgever Querido de verhalenbundel ‘De geur van miljoenen verhalen van Merijn de Boer. Ik ben erg nieuwsgierig naar dit boek, het verhaal op de achterkant prikkelde mij!

Het verhaal op de achterkant

In De geur van miljoenen gaan ernst en spel hand in hand. Een man krijgt tot zijn verbazing een rouwkaart van een oudcollega door wie hij altijd werd gehaat. Op de crematie krijgt hij tot zijn nóg grotere verbazing een vipbehandeling. In een ander verhaal zet een man een advertentie in de krant: hij wil samen met iemand alle romans van Vestdijk lezen. Iedereen die reageert beschouwt zijn oproep als een contactadvertentie, terwijl hij echt alleen maar Vestdijk wil lezen.
Na twee succesvolle romans laat Merijn de Boer met De geur van miljoenen zien dat zijn verhalen minstens zo goed zijn.

De hartenjager, leven, werk en roem van Gerbrandt Adriaensz. Bredero van René Stipriaan

Uiteraard heb ik van Bredero gehoord maar dat hij maar zo kort geleefd heeft wist ik niet en dat hij in slechts acht jaar tijd honderden gedichten en liederen schreef wist ik ook niet, reden genoeg om uit te kijken naar dit boek! Het verschijnt eind augustus bij Uitgever Querido.

Het verhaal op de achterkant

Het leven van Gerbrandt Adriaensz. Bredero (1585-1618) was kort maar ongekend vruchtbaar. In nauwelijks acht jaar schreef hij honderden gedichten en liederen die tot de mooiste uit de Nederlandse literatuur behoren, en meer dan tien toneelstukken die nog altijd sprankelen van leven. Zijn kluchten, het blijspel Moortje en vooral de onweerstaanbare Spaanschen Brabander hebben door de eeuwen heen vele duizenden mensen onvergetelijke uren bezorgd.
Wie was Bredero? Het is een van de grote vragen van de Nederlandse literatuur. Over zijn leven is weinig bekend, zijn werk is heel concreet alledaags, maar tegelijkertijd ook raadselachtig. Hoe hield hij zich overeind in het van energie en spanning bruisende Amsterdam? In De hartenjager ontrafelt René van Stipriaan de mythen en mysteries rond een van de meest getalenteerde en vrijmoedige auteurs uit het Nederlandse taalgebied: zijn afkomst, zijn vriendschappen en liefdes, zijn enorme productiviteit en zijn plotselinge dood. Weinig is wat het lijkt.

Het uiterste der zee van Pauline Broekema

In 2014 mocht ik Het Boschhuis van Pauline Broekema lezen en recenseren voor mijn blog (klik) en dit boek kwam zelfs uiteindelijk in mijn top 3 van 2014 terecht, een enorm mooi boek. Ik hoop dat Het uiterste der zee mij net zo grijpt als Het Boschhuis. Dit boek verschijnt in oktober bij Uitgever De Arbeiderspers.

Het verhaal op de achterkant

Twee Joodse families uit het land achter de dijken

In een schilderachtig stadje in Noord-Groningen, wonen Meijer Nieweg en Mies Wolf. Vlak voor de inval van de nazi’s zijn ze getrouwd. Hun huwelijk verbindt twee grote Joodse families uit de textiel en de veehandel. Al snel krijgen Meijer en Mies een dochtertje, Sara, maar het jonge gezin wordt uit elkaar gerukt. Vader wordt weggevoerd. Moeder en kind duiken onder in Friesland, gescheiden van elkaar. Na de bevrijding worden Mies en Sara herenigd, maar blijkt het leven niet meer wat het beloofde te zijn.
Een bijzondere ontmoeting vormde de inspiratiebron voor deze roman. Indrukwekkende herinneringen en diepgravend onderzoek waren daarna het vertrekpunt voor Het uiterste der zee.

Licht van Onno Wesseling

Deze maand verschijnt Licht van Onno Wesseling bij Uitgever De Geus. Het eerste dat mij opviel was de omslag van het boek, mooi! Nadat ik het verhaal op de achterkant las was ik gelijk geprikkeld, dit boek wil ik lezen!

Het verhaal op de achterkant

Rosa is de blinde bewoonster van een villa in kunstenaarsdorp Bergen. Ze overweegt een deel van de door haar jong overleden man bijeengebrachte schilderijencollectie van de Bergense School te schenken aan een museum in Alkmaar. Indra, conservator en zoon van een oude vriend, komt de verzameling inspecteren. Als Rosa tijdens het bezoek van Indra overlijdt, neemt haar dochter Amy het contact over. Het onderzoek naar de echtheid van de schilderijen breekt een voor Indra en Amy onthutsend verleden open over hun beider ouders. Want, wie was eigenlijk de bij een auto-ongeluk omgekomen vader van Amy? Wat heeft Rosa al die jaren over zichzelf verzwegen? En wat is het verhaal achter de verdwijning van Indra’s moeder?

Zomervacht van Jaap Robben

Vorige week begon ik eindelijk in ‘Birk’ en oh wat heeft Robben een mooie schrijfstijl (geen poeha, kort van stof, fijn)! Toen ik bij Uitgever De Geus las dat er begin september een nieuwe roman van Robben uit komt –Zomervacht– werd ik gelijk nieuwsgierig.

Het verhaal op de achterkant

Sinds hun gezin uit elkaar viel, wonen de dertienjarige Brian en zijn vader op een terreintje met loodsen, caravans en waakhonden. Als ze voor het eerst in maanden Brians verstandelijk en fysiek gehandicapte broer Damian bezoeken, vraagt de directeur van de instelling of Damian vanwege een grote renovatie tijdelijk thuis opgevangen kan worden. Pa ziet dat niet zitten. Tot het woord ‘vergoeding’ valt.

Die zomer krijgt Brian de verantwoordelijkheid voor zijn broer. Maar hoe praat je met een broer die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? En hoe houd je iemand in bedwang die sterker is dan jij?

In de schaduw van hun stacaravan ontstaat een intieme band tussen de broers die hun leven zal veranderen.

Victorieverdriet van Elfie Tromp

Victorieverdriet is onlangs uitgekomen bij Uitgever De Geus  en ondanks dat het poëziedebuut slechts 64 pagina’s telt trok het direct mijn aandacht.

Het verhaal op de achterkant

Voor iedereen met gevoel in z’n donder

Na het verlies van een grote liefde, kijkt de ik in Victorieverdriet uit over de smeulende resten na het slagveld. Was dit het allemaal waard, vraagt ze zich af. En vooral: hoe moet het verder?

Victorieverdriet is een reisverslag door het landschap van rouw en eenzaamheid om uiteindelijk tot een nieuwe, kwetsbaardere verbondenheid met de wereld te komen.

Vertel, welk boek spreekt jou aan of heb jij andere pareltjes in de zomerbrochures van de uitgevers ontdekt?

De boeken waar ik naar uitt kijk - Zomer 2018De boeken waar ik naar uitt kijk – zomer 2018

5 gedachten over “De zomerbrochures 2018 – literatuur

 • juni 5, 2018 om 7:58 am
  Permalink

  Ik houd het even rustig, twee titels van Cossee (Dorothée Albers – Zeemansgraf voor een kort verhaal en Saskia Goldschmidt – Schokland) en het laatste deel van de serie van Wil Schackmann over de Maatschappij van Weldadigheid: De Strafkolonie (Atlas/Contact).
  Overigens: mijn recensie over Gouden jaren staat hier: https://mijnboekenkast.blogspot.com/2014/10/annegreet-van-bergen-gouden-jaren.html Ik was op zich te spreken over het boek, maar mijn kanttekening aan het einde heeft een aantal grievende opmerkingen opgeleverd. Toch denk ik dat inmiddels wel duidelijk is geworden dat die kanttekening erg realistisch was. Kijk maar eens wat jij daarvan vindt.

  Beantwoorden
  • juni 5, 2018 om 8:31 pm
   Permalink

   Oh dat zijn interessante titels Jannie! Ik heb je recensie van Gouden Jaren gelezen en ik snap wat jij bedoelt, eerlijk gezegd was ik vooral verrukt van het feit dat ik veel dingen uit het boek herkende die mijn overleden moeder mij ooit verteld heeft, het boek bracht vooral veel fijne herinneringen aan haar naar boven maar ik ben het met je eens v.w.b. jouw punten, we kunnen het op het materiële vlak zoveel beter en wellicht makkelijker hebben nu maar er zijn voldoende andere zaken die niet mee gegroeid zijn waaronder inderdaad medemenselijkheid en bijv. de zorg voor elkaar etc.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: