Literair nieuws #9

Het is weer maandag en ook afgelopen week verzamelde ik het literaire nieuws voor jou, pak een kop koffie of thee en lees verder.

Photo by Rawpixel
Photo by Rawpixel

Op de website van boeken community Hebban las ik dat Jörgen Apperloo, bekend van Vlogboek, vanaf vandaag (3 september) het boekenprogramma Boekblik gaat maken met Hebban, ik ben benieuwd.

 Boeken- en lezerssite Hebban.nl en Jörgen Apperloo (bekend van het YouTubekanaal Vlogboek) lanceren vanaf september een gloednieuw online boekenprogramma: ‘Boekblik’.

In tweewekelijkse afleveringen van 3 tot 5 minuten krijgt de kijker informatie voorgeschoteld over verwachte boeken, nieuwe boekverfilmingen en bijzondere evenementen. De eerste aflevering komt 3 september online.

Lees verder + bron: klik


Op de website van het NRC vond ik een artikel met de titel Van Duin en Van Dis lijken steeds meer op elkaar, ik was gelijk nieuwsgierig en klikte verder:

Er was een tijd waarin je mensen in verwarring kon brengen met de bekentenis dat je een groot liefhebber was van Adriaan van Dis én van André van Duin. In de vorige eeuw waren de beide AvD’s onverenigbare grootheden.

Lees verder + bron: klik


Nadine Mussert (Van der Meer, Noordwijk) is boekverkoper van het jaar 2018-2019, proficiat Nadine!

Ze is nog maar net drie maanden eigenaar van de Noordwijkse boekhandel Van der Meer, maar nu al mag Nadine Mussert (32) zich de ‘boekverkoper van het jaar’ noemen. ‘Ik was wel een beetje sprakeloos’, reageert ze op haar uitverkiezing door de jury.

Lees verder + bron: klik

Ik trof op de website van Cuttingedge.be het bericht aan dat ‘De verwondering’ van Hugo Claus een nog nieuwere versie krijgt namelijk een game!

In dit feestelijke Clausjaar kreeg De verwondering (1962) van Hugo Claus een nieuwe, historisch-kritische uitgave, met de hulp van Wendy Lemmens en professor Nederlandse letterkunde Kevin Absillis. Op het 20ste Colloquium Neerlandicum stelde de professor, samen met Clauskenner Gwennie Debergh, een nog nieuwere versie van de complexe roman voor: een game.

Lees verder + bron: klik

Ter gelegenheid van het verschijnen van de biografie van Remco Campert heeft Kees van Kooten op verzoek van de boekenredactie van Volkskrant een brief geschreven aan zijn vriend.

Beste Vriend Remco,

Bij de almaar voortdurende huldiging van het nationale WK voetbalelftal zag ik hier op de Franse televisie honderden groepen meisjes van veertien uitzinnig springen en gillen dat ze verliefd waren op Mbappé en dat ze hem gezien hebben en dat hij TERUGKEEK – een gezond blozende hysterie die je nou nooit eens tegenkomt bij jongens in dezelfde groeispurt die met de baard in de keel huilend uithalen stapeldol te zijn op de blonde aanvoerster van een zojuist Europees kampioen geworden damesvolleybalteam. 

Lees verder + bron: klik


Columns, interviews en overige 

 • Boekenkrant had een interview met Anna Enquist over En de avond (vervolg op Kwartet) Lees verder + bron: klik
 • Van Franca Treur verscheen deze week een column in Trouw (zij wisselt af met Gerbrand Bakker) Lees verder + bron: klik

Agenda

 • Vandaag (maandag) woensdag 5 september wordt de longlist van de Bookspot literatuurprijs bekend gemaakt (klik hier) en start de stemperiode voor de BookSpot Lezersprijs Top 3, lees verder + bron: klik
 • Het nieuwe seizoen van VPRO Boeken is gisteren weer gestart, uiteraard blik ik volgende week terug op de uitzending van 2 september, mocht je het gemist hebben, klik dan hier

Terugblik op Moby Dick

De gasten van de vierde en laatste aflevering van Moby Dick waren Simone Weinen en Bas van Putten en laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen, dit vond ik de minste leuke aflevering van de gehele serie (4 afleveringen), misschien omdat sommige boeken mij niet aanspraken (waaronder Een leven lang fit).

Simone Weinen koos voor:

 • Sjakie en de chocoladefabriek, Roald Dahl (1964)
 • Amerikanah, Chimamanda Ngozi Adichie (2013)
 • Een leven lang fit, Harvey & Marilyn Diamond (1985)
 • Ik wilde dat ergens iemand op mij wachtte, Anna Gavalda (1999)

Bas van Putten koos voor:

 • Mystiek lichaam, Frans Kellendonk (1986)
 • Het raadsel van de aankomst, V.S. Naipaul (1987)\
 • Radetzkymars, Joseph Roth (1932)\
 • Wie liefheeft slaapt niet, Robert Schneider (1992)

Heb je het programma gemist, je kunt het hier terugkijken.


Beste BNN/VARA,

Dank voor het uitzenden van het tv programma Moby Dick. Ik heb er grotendeels van genoten en het enthousiasme van Mathijs van Nieuwkerk werkte aanstekelijk, superleuk!

Mag ik alstublieft een tweede seizoen bestellen en als ik dan toch bezig ben, kunt u Moby Dick dan gelijk wat meer zendtijd geven, een dikke 45 tot 60 minuten in totaal zodat de boeken echt allemaal besproken kunnen worden, ook als Mathijs of één van de gasten zeer enthousiast wordt en niet meer kan stoppen met het praten over dat ene geweldige boek, ik weet als geen ander hoe je kunt doorslaan over een geweldig boek, ik bedoel ik schreef ooit een recensie van 1800 woorden  over een boek, dus ‘been there, done that’, alle begrip vanaf mijn kant!

Twijfelt u nog, denk dan vooral aan die eerste aflevering waarna 1463 in herdruk ging, ik herhaal, IN HER-DRUK GING, dat was toch fantastisch?!

Nu ik toch uw aandacht heb, mag ik zo vrij zijn om nog wat suggesties voor gasten te geven voor het tweede seizoen? Ik zou graag Adriaan van Dis, Thomas Heerma van Voss en Janine Abbring willen voorstellen.

Hartelijke groet,

Sandra

 

Allen een fijne week toegewenst 😉

 

 

7 gedachten over “Literair nieuws #9

 • september 3, 2018 om 10:41 am
  Permalink

  Bedankt weer Sandra voor deze rubriek! Wat een goed idee om een seizoen 2 te vragen voor Moby Dick. Ik vond de laatste aflevering wel leuk. Lekker kleur in het programma. Ik herkende wat Simone oa zei over Amerikanah en het was ook een reminder Mystiek lichaam is al door zoveel mensen om mij heen aangeraden om te lezen. Ik vind juist de verscheidenheid aan boeken die voorbij komt erg leuk; geen standaard bestsellers, er ziet altijd wel een verrassing tussen.

  Beantwoorden
  • september 3, 2018 om 8:06 pm
   Permalink

   Dankjewel Antoinette! Ja dat is zeker een van de leukste dingen in Moby Dick, de mix van boeken, geen standaard bestsellers inderdaad en ook qua gasten vond ik het ook gevarieerd, leuk!

   Beantwoorden
 • september 3, 2018 om 8:00 pm
  Permalink

  Ik had bij Boekblik hetzelfde gevoel als bij Moby Dick: te kort voor alle info die men erin probeert te stoppen.

  Beantwoorden
  • september 4, 2018 om 6:53 pm
   Permalink

   Ik heb Boekblik net gekeken en heb dezelfde mening Annelies al waardeer ik dat het over literatuur gaat en vond ik het laatste stukje nogal vaag?

   Beantwoorden
   • september 5, 2018 om 8:37 pm
    Permalink

    Ja, daar zag ik ook het nut niet echt van in. Het zal misschien een grappige noot geweest zijn..?

    Beantwoorden
 • september 3, 2018 om 8:03 pm
  Permalink

  Wat goed, die brief aan het einde. Stuur je die ook echt naar de omroep?
  Zelf vond ik het goed dat Americanah werd genoemd, maar die auto-meneer was saai…

  Beantwoorden
  • september 4, 2018 om 6:49 pm
   Permalink

   Thanks! Nah, het is een brief met een knipoog, weet niet of het indruk zal maken bij BNN/VARA (al hebben ze mijn bijbehorende tweet wel gelezen haha) 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: