Maand van de klassieker #2

Vandaag deel ik diverse leestips voor klassiekers en vertel ik jullie welke klassiekers ik zelf ga lezen.Maand van de klassieker 2018
Heb je vorige week de aankondiging gemist, lees het hier terug.

Het klinkt leuk zo’n Maand van de klassieker, maar welke klassieker kies je?

Ik geef je een aantal tips:

 • In 2014 hield ik een overzicht bij van (bijna) alle gelezen klassiekers door diverse bloggers en andere deelnemers op Hebban*: klik
 • Herlees een klassieker die jij eerder las voor jouw lijst, ontdek of jij het boek nu leuker vindt of juist niet?
 • Uitgever Atlas contact biedt de klassiekers van L.J. Veen tot eind augustus aan voor €10,00 per stuk (check jouw favoriete boekhandel, zij kunnen deze ook voor je bestellen).
 • Op de website van Senia (leesclub) staat een lijst met klassieke literatuur.
 • Op Wikipedia staat een overzicht van de belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur (klik).
 • Lees een klassieker uit het land waarnaar je op vakantie gaat dit jaar (zie tip hierboven van Wikipedia). Just van Justread gaf trouwens een aantal mooie tips voor Italiaanse klassiekers: Dante, Boccaccio – Decamerone,  Svevo – Bekentenissen van Zeno,  Levi – Is dit een mens.
 • Heb jij schoolgaande kinderen, kijk eens op de literatuurlijst van je tiener, of nog leuker, lees samen een klassieker.
 • Op Hebban staat ook een mooi overzicht, kun je gelijk een categorie afvinken voor je reading challenge van dit jaar.
 • Ook op Goodreads staat zo’n lijst en zij hebben ook een lijst met de Dutch literary Canon.
 • Op de site van DBNL (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren) staan diverse klassiekers als e-book en deze kun je gratis downloaden.
 • Als jij lid bent van de bibliotheek, dan kun je ook diverse klassiekers als e-book lenen.
 • Klassieker lijkt een synoniem voor ‘dik boek’ maar er zijn ook dunnere klassiekers: o.a. Hersenschimmen – Bernlef, Titaantjes – Nescio, Het leven is verrukkulluk – Remco Campert, Kaas – Willem Elsschot, Jan Wolkers – Kort Amerikaans en De zwaardvis – Hugo Claus.
 • Wil je iets heel anders lezen, kies dan een jeugdklassieker zoals De Kronieken van Narnia – C.S. Lewis of De schippers van de Kameleon – H. de Roos of bijvoorbeeld Kruistocht in spijkerbroek – Thea Beckman.

Maak het leuk voor jezelf:

 • Ga samen met iemand (vriend, vriendin, buurvrouw, collega, etc) een klassieker lezen en praat daar met elkaar over, stel vragen op voor de ander, etc.
 • Richt een ‘mini online leesclub’ op en lees samen met anderen een klassieker en bespreek dit via social media, bijv. via Instagram, plaats een foto van jouw boek en bespreek het vervolgens in de comments, dit kan als je het boek hebt uitgelezen of tijdens het lezen na bijv. per 100 pagina’s.
 • Maak het niet te moeilijk voor jezelf, de Maand van de klassieker moet vooral leuk zijn, als jij geen tijd hebt om een klassieker te lezen in augustus, lees het dan nu, of in september en als het echt niet lukt, ach, volgend jaar is er weer een Maand van de klassieker!
 • Valt jouw klassieker tegen en wordt het lezen een worsteling, leg het aan de kant en kies een andere klassieker, lezen moet vooral leuk blijven.

Tenslotte:

 • Ik kreeg een aantal keer de vraag of je je moet opgeven voor Maand van de klassieker? Dat hoeft niet, je kunt gewoon meedoen en in augustus laten weten welke klassieker je hebt gelezen.
 • Eind juli komt er een blogpost online waaronder jij vanaf 1 augustus a.s. de titel van jouw klassieker en jouw leeservaring, c.q. link naar jouw leeservaring kunt plaatsen (exacte uitleg volgt uiteraard nog).

En als laatste, welke boeken ga ik lezen in augustus? Ik heb vier boeken uitgekozen:

 • De stille kracht – Louis Couperus
 • Karakter – Ferdinand Bordewijk
 • Het lijden van de jonge Werther – Goethe
 • Titaantjes – Nescio

Ik hoop dat ik het wat makkelijker voor jullie heb gemaakt, laat mij vooral hieronder in de reactie weten welk boek jullie gaan lezen óf nog leuker laat een tip achter voor andere deelnemers, welke klassieker is volgens jullie een must-read?

*helaas is de pagina die ik op mijn oude blog had verwijderd

21 gedachten over “Maand van de klassieker #2

 • juli 19, 2018 om 8:17 am
  Permalink

  Hoi Sandra, een absolute must-read is de nieuwe vertaling van Anna Karenina van Leo Tolstoj door Hans Boland. Ik heb dit boek twee maanden terug gelezen en vind het in de nieuwe vertaling de allermooiste roman die ik ooit gelezen heb. Wel een flinke kluif: bijna 1000 blz. Groetjes, Erik

  Beantwoorden
  • juli 19, 2018 om 10:39 am
   Permalink

   Dank voor je tip Erik, ik zet ‘m op mijn lijstje voor volgend jaar!

   Beantwoorden
 • juli 19, 2018 om 9:43 am
  Permalink

  Dit zijn fijne tips Sandra.

  Omdat ik toch onlangs afgesproken heb om samen met Helena voor de Hebban Literatuurclub Eline Vere te gaan herlezen, wordt dat mijn boek voor de maand van de klassieker.

  Beantwoorden
  • juli 19, 2018 om 10:41 am
   Permalink

   Dankjewel! Leuk dat je meedoet met Eline Vere, ik vond het een zeer mooi boek ❤️

   Beantwoorden
 • juli 19, 2018 om 11:21 am
  Permalink

  Ik ga twee ongelezen ‘klassiekers’ uit eigen kast lezen: De ontdekking van de hemel van Mulisch en Kruistocht in spijkerbroek van Beckman. Stiekem blijf ik de definitie klassieker lastig vinden.

  Beantwoorden
  • juli 19, 2018 om 12:55 pm
   Permalink

   Oh dat zijn mooie boeken Sue! Nah, zoals ik in mijn blogpost al zeg, het moet vooral leuk zijn, zelfs de exacte definitie van een klassieker vind ik nog altijd vaag, gewoon je gevoel volgen 😉

   Beantwoorden
 • juli 19, 2018 om 2:22 pm
  Permalink

  Het lijkt me leuk om aan deze maand van de klassieker mee te doen. Ik ben nog in dubio: wordt het een boek van Vestdijk, Couperus of Emants?
  Ik laat het je weten. 🙂

  Beantwoorden
  • juli 19, 2018 om 10:29 pm
   Permalink

   Leuk dat je wilt meedoen Karin! Jeetje, ik had totdat jij zijn naam hoorde nog nooit van Marcellus Emants gehoord? Shame on me 😉

   Beantwoorden
   • juli 19, 2018 om 11:07 pm
    Permalink

    Hoi Sandra, van Marcellus Emants heb ik ooit “Een nagelaten bekentenis” gelezen. Dat is een nogal beklemmend verhaal, waarin de hoofdpersoon vertelt hoe hij er toe is gekomen om zijn vrouw te vermoorden. Een van de betere Nederlandstalige romans van voor 1900. Groetjes, Erik

    Beantwoorden
    • juli 19, 2018 om 11:26 pm
     Permalink

     Oh nu je deze titel noemt gaat er een belletje rinkelen, ik heb dit boek voor school gelezen, heel lang geleden (dat beklemmende herinner ik mij), dank je wel Erik 😉

     Beantwoorden
 • juli 19, 2018 om 2:38 pm
  Permalink

  Mooi overzicht van de mogelijkheden Sandra. Ik heb nog een tip. Hier in mij kast staat: Het Literatuur boek van uitgeverij Waanders en de Koninklijke Bibliotheek (2003). Een literatuuroverzicht met op elke pagina een plaatje van een boek en een kort verhaaltje erbij. Vanaf 1850 van elk jaartal één titel, daarvoor met grotere tussenpozen, vooral in het begin (ca. 1100). Van de meeste schrijvers 1 titel. De auteurs van de stukjes werk(t)en bij de Koninklijke Bibliotheek of het Letterkundig museum (nu Literatuurmuseum). N.B. Het gaat uitsluitend over Nederlandse literatuur. Ik zag heel wat aantrekkelijke en bekende titels voorbij komen.
  Voor mij is een klassieker een boek waarvan de titel ook vele jaren na de eerste druk nog bekend voorkomt. Ook een vage definitie want: wat zijn vele jaren en is wat mij bekend voorkomt, voor een ander misschien wel helemaal onbekend. Daarnaast is het m.i. niet alleen de bekende titel (gehoord tijdens de literatuurlessen op school, maar nooit gelezen), maar ook een boek dat nog steeds herlezen wordt (en ook vaak nog steeds in herdruk verschijnt), omdat het door velen gekoesterd wordt.
  Maar wat je schrijft Sandra: het moet leuk blijven, gewoon kiezen wat je aanspreekt en waar je zin in hebt. Ik ben heel benieuwd.

  Beantwoorden
  • juli 19, 2018 om 10:56 pm
   Permalink

   Oh dat klinkt als een zeer mooi boek en naslagwerk Jannie, ik ga eens op zoek, dankjewel! Ik ben heel nieuwsgierig naar jouw klassiekers en naar alle klassiekers die andere deelnemers gaan lezen. Couperus wordt best vaak genoemd (ook op Hebban).
   Je omschrijft het mooi en inderdaad, als een boek na zoveel jaar nog steeds in herdruk verschijnt, dan bestempel ik het (ook) al snel tot klassieker. Veel mensen denken dat alleen boeken van voor 1960 klassiekers kunnen zijn maar er zijn voldoende modernere klassiekers. Ik twijfel bijvoorbeeld wel heel erg over Gimmick van Joost Zwagerman, ik vind het een klassieker (nog steeds in herdruk en behoorlijk populair) maar is het geschikt voor dit label? Wat vind jij Jannie, een (nieuwere) klassieker of niet?

   Beantwoorden
   • juli 19, 2018 om 11:33 pm
    Permalink

    Herdrukken tellen alleen mee, als de titels meer dan 20 jaar oud zijn 😉 Ik roep maar wat. Ik bedoel: binnen 2 jaar tien herdrukken is een bestseller, maar of het een potentiële (moderne) klassieker is, blijkt pas bij een herdruk na een jaar of 20… zoiets? Maar ook zonder herdrukken kan een boek van lang geleden een klassieker zijn: misschien nu niet meer veel gelezen, maar iconisch voor een bepaalde periode de literatuur. Moeilijk.
    Laat iedereen er maar een eigen invulling aan geven, komt vast wel goed.

    Beantwoorden
 • juli 19, 2018 om 5:51 pm
  Permalink

  Fijn overzicht!

  Telt Anne of Green Gables ook als een jeugdklassieker? Dan doe ik ook mee. (Ik heb nl. de mooiste editie ooit gekocht bij De Drvkkery in Middelburg!)

  Beantwoorden
  • juli 19, 2018 om 6:23 pm
   Permalink

   Jazeker Annelies, ik vind van wel, het boek komt uit begin 1900 🙂 Ik ben benieuwd naar jouw versie, ik ga op internet even een foto zoeken. Veel leesplezier!

   Beantwoorden
 • juli 21, 2018 om 9:18 pm
  Permalink

  Ik doe graag mee, ik ga Eline Vere lezen. Door het meedoen aan twee leesclubs met boeken van Elsschot, stond dit al op mijn wil ik lezen lijst. Tevens is het volgens Wikipedia het doorbraakboek van Couperus, dus lees ik het ook voor de readerschallenge.
  Ik sla net The Great Gatsby dicht, een klassieker uit 1925, een heel mooi boek. Je waant je in het New York van de jaren twintig.

  Beantwoorden
  • juli 21, 2018 om 11:12 pm
   Permalink

   Leuk dat je meedoet Marjolein! Eline Vere is prachtig, veel leesplezier! Fijn om te lezen dat jij ook vaker klassiekers leest 🙂

   Beantwoorden
 • juli 22, 2018 om 11:57 pm
  Permalink

  Kruistocht in spijkerbroek ben ik al om en om aan het lezen hij ligt open tenminste maar wilde hem even aan de kant leggen voor de dikke klepper winter challenge die ik ook dit jaar weer organiseer op hebban maar ik zie hem hier staan als klassieker dus kan hij hier mooi aan mee doen.
  Verder het dagboek van Anne Frank gaat ook op dit lijstje.

  Beantwoorden
  • juli 23, 2018 om 8:50 am
   Permalink

   Leuk dat je meedoet Joella! Je Winter challenge klinkt trouwens leuk.

   Beantwoorden
 • juli 24, 2018 om 1:11 pm
  Permalink

  Net bij de kringloop geweest om te kijken of Eline Vere er stond, die was er niet ( nu geleend bij bieb). Er waren wel veel andere klassiekers die ik nog nooit gelezen heb: Pallieter van felix Timmermans, Around the world in Eighty days, De engelse patiënt (heeft de gouden Manbooker prize gewonnen en zo nog een paar. Het gaat allemaal niet lukken deze maand, maar ik ga wel wat klassieke gaten opvullen de komende maanden.

  Beantwoorden
  • juli 25, 2018 om 9:59 am
   Permalink

   Oh wat jammer dat Eline Vere er niet tussen stond!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: