Maand van de klassieker, het einde

De afgelopen 31 dagen las ik klassiekers, schreef ik over klassiekers en droomde ik over klassiekers……

scrabble 41 punten
Scrabble 41 punten 😉

Ik had geen doel voor ogen maar ik wilde niet zoals in 2014 de deelnemers tellen en bijhouden en zorgen dat er zoveel mogelijk exposure was voor MKA. Hoe anders voelde het dit jaar, 2018!

Op 1 augustus begon Maand van de klassieker (op social media onder de hashtag MKA2018) en zoals ik hierboven al zei, ik had geen doel, ik hoopte alleen maar dat deelnemers hun klassiekers met veel plezier zouden lezen. In 2018 draaide het voor mij om de klassiekers en ik was vooral benieuwd naar de leeservaringen en ik vond het superleuk dat jullie de leeservaringen zo massaal deelden op mijn blog, dankjewel daarvoor!

Ik vind dat de opzet voor Maand van de klassieker 2018 meer dan geslaagd is, er waren veel lezers die mee deden aan mijn twee winacties op mijn blog, ik schreef zelf vier leeservaringen en genoot van jullie enthousiaste reactie’s!

In totaal zijn er maar liefst 31 klassiekers gelezen én gerecenseerd, WAUW! Heel erg bedankt iedereen!

Wat vond ik het allerleukste tijdens Maand van de klassieker:

 • Ik koos drie vrij bekende klassiekers en één (voor mij) onbekende klassieker: ‘En de akker is de wereld’ van Dola de Jong, dit boek heeft mij echt verrast, niet alleen las het fijn, de beklemmende en uitzichtloze sfeer hebben mij echt geraakt.
 • Ik vond de diversiteit in de klassiekers die door jullie gelezen zijn erg leuk, van bekende klassiekers tot jeugdklassiekers!

Wat mij opviel tijdens Maand van de klassieker:

 • We hebben samen dus 31 klassiekers gelezen en maar een klassieker is door twee deelnemers gelezen: Eline Vere! Ik had dit zelf niet direct door en
 • Er kwamen aardig wat klassiekers voorbij die ik nu ook wil gaan lezen of herlezen, ik raakte door jullie geïnspireerd!

Wat ga ik anders doen in 2019?

 • Er is altijd ruimte voor verbetering, volgend jaar zal ik geen literair nieuws meer delen in augustus, enerzijds omdat dit veel tijd opslokt anderzijds is het qua literair nieuws in augustus domweg komkommertijd, ik had mijn tijd beter aan het lezen van nóg een klassieker kunnen besteden.
 • In 2014 nam ik mij voor om vaker een klassieker te gaan lezen, dit heb ik wel gedaan maar in de loop van de tijd is dit toch weer afgezakt, dit wil ik wel weer gaan oppakken, zoals ik hierboven al zei ben ik geïnspireerd geraakt door jullie leeservaringen. Ik kan niet wachten om na Anna Karenina (zie hieronder) nog meer klassiekers te gaan lezen.

Maand van de klassieker 2019

Ik heb een aantal keer de vraag gekregen of er in 2019 weer een Maand van de klassieker komt, daar kan ik volmondig JA op zeggen! Om te zorgen dat het ook voor mijzelf leuk blijft wil ik iets anders toevoegen in 2019: een duo-recensie, ook omdat ik het leuk vind om te zien wat iemand anders uit dezelfde klassieker haalt.

Zoek jij voor de komende maand(en) nog een leuke uitdaging:

Collega boekenblogger Jannie heeft september omgedoopt tot de ‘Maand van de Surinaamse literatuur’, een supergoed initiatief om kennis te maken met Surinaamse literatuur. Ik doe zelf ook mee met twee boeken, de recensies komen binnenkort online. Voor meer informatie over Maand van de Surinaamse literatuur zie hier en voor boeken inspiratie zie hier.

Ook collega boekenblogger Lalagè leest start een mooie uitdaging in september (loopt door tot 10 november): Wij lezen Anna. Lalagè leest gaat met meerdere mensen Anna Karenina van Leo Tolstoi lezen, iedere 10 dagen zal zij hierover  (per deel) schrijven op haar blog. Ik vind het een superleuk idee, ik ben dol op dikke boeken (klik) en op deze manier kan ik nog even nagenieten van de klassiekers. Dit betekent dat ook ik (ongeveer) elke 10 dagen ga bloggen over Anna Karenina, hoe gaat het lezen, wat vind ik van het boek, etc.

Tenslotte, heb jij jouw klassieker nog niet uit, geen probleem, je kunt jouw leeservaring nog tot eind september hier delen, ik zal het boek daarna toevoegen aan de lijst. Mocht jij tussen eind september en augustus 2019 nog meer klassiekers lezen, vergeet mij vooral niet te taggen of te linken op social media, ik lees graag mee!

Benieuwd welke klassiekers er allemaal gelezen zijn: klik hier.

Ik wil graag nogmaals Uitgevers Atlas Contact, L.J. van Veen en Ditmar & Nijgh hartelijk danken voor het ter beschikking stellen van zowel de recensie-exemplaren als de winactie exemplaren van de klassiekers.

Uiteraard wil ik ook JOU danken voor je deelname aan Maand van de klassieker 2018, mede dankzij jou werd Maand van de klassieker een succes, echt superleuk dat jij meedeed!

En, doe jij volgend jaar ook weer mee en wat vond jij het allerleukste tijdens Maand van de klassieker?

17 gedachten over “Maand van de klassieker, het einde

 • augustus 31, 2018 om 6:59 am
  Permalink

  Mijn allerlaatste klassieker voor #MKA2018 komt zo online. Ik las er 5, daar was toevallig een recensie exemplaar bij. Er waren er 4 gepland. Voor mij was het allerleukste dat het mij uitdaagde eindelijk eens dat jeugdboek uit 1906 te lezen, dat het lievelingsboek was van mijn oma en waar ze het altijd over had. En dat voor haar leven een bepalende rol gespeeld heeft, begrijp ik achteraf.
  Dankjewel voor deze inspirerende maand en ook voor je links naar mijn Surinamemaand. Mijn startblog komt morgenochtend online.

  Beantwoorden
  • augustus 31, 2018 om 9:10 pm
   Permalink

   Ahww dankjewel Jannie, wat ontzettend lief dat je dat zegt, ik heb genoten van al je recensies maar die van Afke’s tiental in het bijzonder, zo mooi hoe je vertelde over het lievelingsboek van jouw oma <3 <3 Ik heb ontzettend veel zin in jouw Maand van de Surinaamse literatuur!

   Beantwoorden
 • augustus 31, 2018 om 9:22 am
  Permalink

  Wat volgend jaar betreft: in plaats van de duorecensie zou je ook vooraf één klassieker kunnen aanbevelen en vragen of meer mensen hem willen lezen en bespreken, vrijblijvend uiteraard, naast de vrije keus. Levert vast meer op!

  Beantwoorden
  • augustus 31, 2018 om 9:00 pm
   Permalink

   Oh dat is een leuk idee Jannie, ga ik doen!

   Beantwoorden
 • augustus 31, 2018 om 9:31 am
  Permalink

  Ha Sandra, voor mijn leesgroep “Klassieken”moest ik voor september “Het rood en het zwart” van Stendhal lezen. Ik dacht dat dat een mooie klassieker zou zijn voor jou blog. Maar helaas, ik kom er niet doorheen. Ik dacht een soort van historische roman te lezen over de tijd voorafgaand aan d e Franse revolutie. Maar de romantische escapades van d e hoofdpersoon, het verliefde zuchten, de hartkloppingen enz. nemen het grootste deel van het boek in beslag. Veel spannender dan dat de hoofdpersoon door het slaapkamerraam van de vrouw van zijn werkgever naar binnen klimt wordt het eigenlijk niet.
  Jammer, had ik Couperus maar gekozen!

  Beantwoorden
  • augustus 31, 2018 om 8:59 pm
   Permalink

   Wat jammer Stien, maar ja, een klassieker lezen moet wel leuk zijn inderdaad. Heb je Karakter al ontvangen trouwens??

   Beantwoorden
 • augustus 31, 2018 om 8:15 pm
  Permalink

  Fijne samenvatting! Ik vond het alleszins heel leuk om mee te doen, ook al zijn klassiekers meestal niet zo mijn ding.

  Beantwoorden
  • augustus 31, 2018 om 8:58 pm
   Permalink

   Leuk om te horen Annelies!

   Beantwoorden
 • september 2, 2018 om 6:51 pm
  Permalink

  Ja, volgend jaar wil ik zeker weer meedoen ! Het idee van een duo-recensie vind ik ook leuk – ik vond het ook leuk om te lezen hoe Marjolein ‘Eline Vere’ vond. Fijn ook dat alle klassiekers en recensies zo bij elkaar te vinden zijn, dank je, dat is een inspirerende lijst.

  Beantwoorden
  • september 2, 2018 om 10:58 pm
   Permalink

   Leuk om te horen José, dankjewel! Ja en ik vond het dan weer leuk om allebei jullie recensies te lezen!

   Beantwoorden
 • september 3, 2018 om 2:04 pm
  Permalink

  Ik vond het erg leuk Sandra, vooral het ‘samenlezen’ vind ik erg gezellig. Dit geldt voor de Maand van de Klassieker, evenals voor de Maand van de Surinaamse literatuur als voor Wij lezen Anna. Het contact met mede-lezers geeft zoveel energie!

  Bedankt voor het organiseren, volgend jaar ben ik weer van de partij 🙂

  Beantwoorden
  • september 3, 2018 om 8:03 pm
   Permalink

   Dankjewel Sue! En ja daar ben ik het helemaal mee eens, voor mij mag er elke maand wel een ‘samenlezen’ uitdaging komen 🙂

   Beantwoorden
 • september 3, 2018 om 5:01 pm
  Permalink

  Ik ga volgend jaar ook weer meedoen, ik zal het je nog sterker vertellen, ik heb al een concept klaar staan met een paar titels erin. Voorraad voor volgend jaar. Ik vond het erg leuk om te doen

  Beantwoorden
 • september 13, 2018 om 1:11 pm
  Permalink

  Ik wilde zo graag meedoen en heb ook echt een klassieker gelezen (Het rood en het zwart / Stendhal), maar daar heb ik zo’n beetje de hele maand over gedaan en het recenseren is me gewoon niet gelukt. Ik weet niet wat ik erover moet schrijven. Gek hè?

  Maar top dat je deze maand georganiseerd hebt! En volgend jaar zoek ik een ander boek uit 😉

  Beantwoorden
  • september 13, 2018 om 11:16 pm
   Permalink

   Dankjewel Marloes! Het belangrijkste is toch het lezen van een klassieker 🙂 en volgens mij is dit inderdaad een lastig boek om te recenseren (las ik net op Goodreads). Leuk dat je volgend jaar weer meedoet 😘

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: