Mijn aankopen tijdens de Boekenweek

Jullie hebben nog iets van mij tegoed (klik): mijn aankopen van de Boekenweek! Ik zou één of twee boeken kopen, dat werden er drie, of liever gezegd VIER!

Aankopen tijdens boekenweek 2018
Aankopen tijdens boekenweek 2018

Het eerste boek dat ik kocht was natuurlijk ‘Pier en Oceaan’ van Oek de Jong, het verhaal op de achterkant:

In Pier en oceaan beschrijft Oek de Jong de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders én de grote verandering die Nederland onderging in de periode tussen de Hongerwinter van 1944 en de komst van de grote welvaart in de jaren zestig. De roman speelt zich af in Amsterdam en op het Friese en Zeeuwse platteland, destijds nog de ‘diepe provincie’. De aangrijpende huwelijksscènes van Abels vader en moeder tonen de liefde in een verdwenen tijd.

Pier en oceaan is de roman van het Hollandse water: van roerloze veenplassen tot de zee die door de paalhoofden op de Zeeuwse stranden stuift. Abel Roorda zoekt het water, net als zijn vader en grootvader. Pier en oceaan is de roman van het grote verlangen.

Verder kocht ik ‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld, hét romandebuut van Rijneveld en het boek van de maand februari bij DWDD. Het verhaal op de achterkant:

De avond is ongemak is het schrijnende verhaal van een religieus boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Matthies komt op een dag niet meer terug van het schaatsen en laat zijn zusje Jas in totale verwarring achter. Door de ogen van de tienjarige Jas zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen. Onder leiding van Obbe ondernemen ze morbide experimenten met
dieren en Hanna en Jas dromen hartstochtelijk van een Redder, een man als Boudewijn de Groot, een man die hen mee kan nemen naar de Overkant en hen in kan wijden in de geheimen van hun seksualiteit.

Uiteraard kocht ik ook het ‘Natuur’, het Boekenweek essay van Jan Terlouw! Het verhaal op de achterkant:

Geboren in een boerendorp op de Veluwe, groeide Jan Terlouw op tussen de natuur. Hij klom in bomen, bestudeerde bijenvolken en hielp kalfjes geboren worden. Natuur werd voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie, door de schoonheid, de variatie en het mysterie ervan.
Nog altijd vindt hij Nederland een van de mooiste landen van de wereld. Het groen, het water, de dijken, de jagende wolken, de wisseling der seizoenen, het fascineert hem mateloos. Maar hij is ook bezorgd, want de natuur is in gevaar. Het tijdperk van het Antropoceen is aangebroken: het menselijk handelen heeft een bepalende invloed op de toestand van de aarde. Wat de aarde in 4,5 miljard jaar heeft ontwikkeld, is de afgelopen eeuw in rap tempo verwoest door de mens. De klimaatverandering is een feit. Het is niet te laat, maar het is wel de hoogste tijd voor drastische maatregelen.
Natuurlijk is een ode aan de natuur en een vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties.

En als laatste kocht ik ‘Hoe lees ik korte verhalen’ van Lidewijde Paris. Ik ging tijdens de Boekenweek naar een workshop van haar en haar eerste boek ‘Hoe lees ik’ had ik bijna uit en vooraf was ik al zo enthousiast dat ik gelijk haar tweede boek kocht (ik schrijf te zijner tijd nog een verslag van deze workshop en haar twee boeken). Het verhaal op de achterkant:

In Hoe lees ik korte verhalen? neemt Lidewijde op verzoek van de lezers van Hoe lees ik? korte verhalen als uitgangspunt. Uit het grote aanbod klassieke, onbekende, Nederlandse en vertaalde verhalen koos ze er veertien om te voorzien van uitleg en context. Elk verhaal wordt ingeleid met speciaal bijpassende vragen om te helpen ontdekken wat het bijzonder maakt. Je komt erachter hoe stille signalen je tijdens het lezen sturen en je naar een bepaalde interpretatie voeren. Ook beantwoordt Lidewijde een keur aan algemene vragen: Wat maakt de verhalen van Tsjechov zo bijzonder? Waarinschuilt de kracht en magie van een kort verhaal? En de belangrijkste vraag van een van haar lezers: “Lezen we verhalen eigenlijk anders dan romans?’

En uiteraard ontving ik het Boekenweekgeschenk (drie stuks zelfs, waarvan jij er één kunt winnen) en hier schreef ik afgelopen week mijn recensie over (klik).

 

Ik zal in iedergeval een recensie schrijven van ‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld.

Welke boeken heb jij gekocht tijdens de Boekenweek?

 

2 gedachten over “Mijn aankopen tijdens de Boekenweek

 • maart 30, 2018 om 8:17 pm
  Permalink

  Je zag het vast al passeren op Instagram of Twitter, maar ik kocht dus ook Hoe lees ik korte verhalen? en Blackwell, de nieuwe gothic novel van Kevin Valgaeren. En het Boekenweekgeschenk ging uiteraard ook mee naar huis.

  Beantwoorden
  • maart 30, 2018 om 10:12 pm
   Permalink

   Oh ja jij kocht ook Ik lees korte verhalen, ben jij er al in begonnen (ik heb alleen nog maar de eerste 10 pagina’s gelezen 😬)?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: