Terugblik op 2018

Het jaar 2018 is alweer bijna om, pak een kop koffie of thee en lees mijn terugblik!

Bron foto


Dé ontdekking van 2018 was voor mij toch wel het werk van Gerbrand Bakker. ‘Boven is het stil‘ stond jarenlang op mijn te lezen boeken lijstje maar om de één of andere reden kwam het er maar niet van. Jannie van Mijn boekenkast gaf mij dat laatste zetje dat nodig was om in dit boek te beginnen, en oh wat genoot ik van ‘Boven is het stil’, en daarna las ik nog twee van zijn romans: ‘De omweg‘ en ‘Perenbomen bloeien wit’. De stilte, de gedetailleerde omschrijvingen, het voortkabbelende verhaal, prachtig!
Ik heb ‘Juni‘ inmiddels ook in huis, ik heb het al klaargelegd zodat ik het tijdens de Kerstvakantie kan lezen. Volgend jaar wil ik ‘Jasper en zijn knecht’ en ‘Rotgrond bestaat niet’ van Gerbrand Bakker lezen.

Een andere ontdekking dit jaar was het herlezen van boeken, deed ik dit tot 2018 zelden tot nooit (‘ik snap een boek meestal in één keer’, al las ik als ik een boek uit had wel direct de eerste twee hoofdstukken nog een keer). Sinds ik weer blog herlees ik elk boek dat ik wil recenseren voor mijn blog. Herlezen vind ik een feestje, de eerste keer lees ik het boek voor het verhaal en maak ik alleen daarover aantekeningen, de tweede keer pluis ik het boek volledig uit, woord voor woord.

De laatste (her)ontdekking van dit jaar was poëzie. In de zomer las en recenseerde ik al ‘Victorieverdriet‘ van Elfie Tromp maar pas na mijn initiatief van de Najaarspoëzieweek ging ik helemaal los, ik was domweg vergeten hoe zeer ik van poëzie kan genieten en hoe gelukkig ik mij voel als ik het lees. Het lezen van poëzie is voor mij tijdrovend maar ik maak er bewust tijd voor vrij, met veel plezier overigens.

Wat heb jij dit jaar ontdekt op leesgebied?

13 gedachten over “Terugblik op 2018

 • december 19, 2018 om 8:23 am
  Permalink

  Dank je wel voor de doorverwijzing en wat fijn dat je van het werk van Gerbrand Bakker genoot. Dat gun je toch iedereen? Fijn dat jij hem nog eens in het zonnetje zet, zodat meer lezers het komende jaar weer iets te ontdekken hebben.
  Mijn ontdekkingen van dit jaar zal ik binnenkort ook in een blog verwerken, met daarbij de consequenties voor het komende jaar. Volgens mijn motto Waarom een punt zetten, als een komma ook kan. (Met dank aan karinverheij.nl).

  Beantwoorden
  • december 19, 2018 om 10:27 am
   Permalink

   Ja, sterker nog, ik heb al drie exemplaren van Boven is het stil gekocht bij de kringloopwinkel en ergens achtergelaten als ‘strooiboek’. 😊 Ik ben benieuwd naar jouw blogpost (en dat motto is en blijft echt geniaal!).

   Beantwoorden
 • december 19, 2018 om 8:40 am
  Permalink

  Hallo Sandra,
  Je bent goed op tijd met je terugblikblog!
  Wat grappig dat je de boeken van Gerbrand Bakker nu pas ontdekt. Ik vond Jasper en zijn knecht prachtig, ontroerend en grappig tegelijk. Ik heb vrijwel alles gelezen behalve de Perenbomen.
  En ik heb met veel plezier meegedaan aan je poëzieweek. Ik had dit jaar niet echt een “ontdekking”; vorig jaar wel: Het Vogelhuis van Eva Meijer.
  Alvast een mooi nieuw leesjaar gewenst!

  Beantwoorden
  • december 19, 2018 om 10:22 am
   Permalink

   Hoi Stien, ja dat komt omdat ik tussen 21/12 en 6/1 niet blog 🙂 Wat leuk om te horen! En Het vogelhuis staat op mijn lijstje, ik schuif ‘m naar boven, thanks!

   Beantwoorden
   • december 19, 2018 om 2:37 pm
    Permalink

    Doen Sandra! Is ook een heel inspirerend boek Het vogelhuis. (zie eventueel mijn recensie).

    Beantwoorden
 • december 19, 2018 om 9:23 am
  Permalink

  Mijn beste vriendin las dit jaar ook ‘Boven is het stil’, op mijn aanraden, en nu raadt zij het weer aan iedereen aan 🙂 Nog één boek van Gerbrand Bakker (en anderen) voor op je lijstje: Winterboek.

  Herlezen doe ik gemiddeld één keer per jaar met een boek dat ik heel goed vond toen ik het las. Soms valt dat wel een beetje tegen, andere keren vind ik het weer briljant. Meestal kies ik liever voor een boek dat ik nog niet heb gelezen, maar het zou zomaar kunnen dat ik meer ga herlezen naarmate ik ouder word. Want vaak weet ik helemaal niet meer zoveel van een verhaal en al helemaal niet hoe het afliep 😉

  Beantwoorden
  • december 19, 2018 om 10:32 am
   Permalink

   Wat leuk! Ik was zo blij toen mijn beste vriendin het ook las, we praten eigenlijk nooit over de boeken die wij lezen maar ‘Boven is het stil’ komt nog regelmatig voorbij, ook omdat het huis van Helmer precies tussen onze woonplaatsen in staat. Ik heb het Winterboek hier nog liggen, thanks! Enne ja, naarmate je ouder wordt krijg je meer rust tijdens het (her)lezen is mijn ervaring 😉

   Beantwoorden
 • december 20, 2018 om 8:20 pm
  Permalink

  Ik had me dit jaar ook voorgenomen om minstens drie boeken te herlezen, maar de teller is op nul blijven steken… Volgend jaar beter! Ik vind het alleszins heel knap dat jij elk boek twee keer leest voor je een recensie schrijft.

  Beantwoorden
  • december 20, 2018 om 9:45 pm
   Permalink

   Thanks, dat komt ook doordat ik er van geniet, ik weet bij de tweede keer dat ik nieuwe inzichten krijg, ik verheug mij er zelfs op.

   Beantwoorden
 • december 21, 2018 om 9:12 am
  Permalink

  Boven is het stil heb ik ergens liggen. Nu jullie allemaal zo enthousiast zijn, moet ik het maar gauw lezen (kan nog net in het kader van maand van het vergeten boek).
  Een Nederlandse auteur die ik dit jaar ontdekt heb is Rob van Essen.
  Herlezen heb ik zojuist gedaan met de Trooster, maar ik geef toe ik doe het met boeken te weinig, maar voor volgend jaar ligt er een titel klaar: Grip!

  2018 was voor mij ook een ontdekking van poëzie, ook wel korte verhalen en last but not least de literatuur uit Noorwegen.

  Beantwoorden
  • december 21, 2018 om 10:54 pm
   Permalink

   Rob van Essen plaatste ik dit jaar op mijn lijstje maar het is er helaas niet van gekomen, ik schuif hem wel gelijk omhoog op mijn lijstje voor 2019. Welk boek raad jij mij aan om als eerste van hem te lezen Antoinette?
   Ja leuk, ik heb zin in ons samenleesproject, leuk dat het voor jou herlezen wordt!

   Beantwoorden
 • december 29, 2018 om 8:33 pm
  Permalink

  Wat leuk om te lezen Sandra (en sorry voor de late reactie). Ik ben gisteren bezig geweest met mijn terugblik van 2018, maar ik vind het altijd lastig om het koren van het kaf te scheiden. Wel zag ik op mijn lijstje dat ik 3 boeken van Willy Vlautin heb gelezen en 2 van Joke van Leeuwen.

  Boven is het stil blijft ook een prachtig boek. Misschien moet ik ook maar eens boeken gaan herlezen, dit heb ik eigenlijk nog nooit gedaan.

  ps. De week van de poëzie is echt voor herhaling vatbaar!

  Beantwoorden
  • januari 6, 2019 om 2:32 pm
   Permalink

   Ik vind dat soort lijstjes ook altijd lastig, vandaar dat ik er maar een andere draai aan gegeven heb, ieder boek verdient het om op zo’n lijstje te staan.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: