Vakantieboeken-stress, laat mij je helpen!

Het leed dat vakantieboeken-stress heet, want hoe kies je de boeken die jij mee wilt nemen op vakantie, en ga je voor een e-reader of neem je boeken mee? Wees gerust, vandaag ga ik jou helpen!

Photo by Nubia Navarro (nubikini) from Pexels
Photo by Nubia Navarro (nubikini) from Pexels 

Ik koos dit jaar zelf voor een thema (lees hier mijn bericht terug) maar andere jaren pakte ik lukraak wat boeken mee van mijn te lezen boekenlijst en gooide deze samen met mijn e-reader in de koffer.

Boeken of  e-reader

Ik twijfel ieder jaar opnieuw en uiteindelijk neem ik meestal twee of drie boeken mee én mijn e-reader.

 • Ga je met vrienden op vakantie die ook graag lezen, neem dan elk drie of vier boeken mee en wissel deze uit met elkaar, zo lees je wellicht onverwachts eens een ander genre boeken
 • Elk jaar komt rond deze tijd de gratis Vakantiebieb app van de bibliotheek weer beschikbaar: download de app op je smartphone of tablet, kies je boeken en begin met lezen! Je hoeft trouwens geen lid te zijn van de bibliotheek. Je kunt ook e-books lenen bij de online Bibliotheek, (lees hier hoe het werkt) of download de Luisterbieb app, deze laatste is ook fijn omdat je niet persé lid hoeft te zijn van de bibliotheek (al geldt er dan een beperkt aanbod)
 • Doe eens gek, haal één boek van je boekenstapel af, laat het thuis en neem in plaats daarvan een bordspel mee als Mens erger je niet, het Keezenspel of Barricade (de laatste is mijn favoriete bordspel). Er liggen rond deze tijd vaak reisuitvoeringen in de winkel of kijk voor een goedkoop exemplaar bij de kringloopwinkel of koop gewoon een leuk bordspel op je vakantieadres (en laat dat ene boek echt thuis)
 • Koop een boek op je vakantiebestemming (mits je de taal spreekt), het scheelt ruimte en gewicht, of koop je boeken op Schiphol
 • Neem boeken mee die je na het lezen naar de kringloopwinkel of een mini bibliotheek zou brengen en laat ze achter op je vakantieadres, soms staat er bij de receptie van een camping of bungalowpark een mini bibliotheek of geef ze weg (of nog leuker, “strooi” je boeken (klik), laat een boek achter bij een tent of een vakantiehuisje!)
Photo by Nubia Navarro (nubikini) from Pexels

Voor welke boeken kies je uiteindelijk?

Ik hoop dat je een lijstje bijhoudt waarop jouw nog te lezen boeken staan, zo niet, dan volgen hieronder wat tips:

 • Kijk eens op de site van de Libris literatuurprijs, een mooi overzicht waaruit je een boek kan kiezen
 • De Groene Amsterdammer plaatst elke maand een overzicht van de vijf beste boeken van de maand
 • In het VPRO magazine (en op de website) staat het traditionele zomerboeken overzicht
 • Het NRC heeft een mooi overzicht gedeeld op hun website van de te lezen boeken, films en podcasts deze zomer
 • Het NRC deelt na hun eigen tips ook diverse tips van lezers op hun website
 • Wil je deze zomer een inhaalslag maken tijdens de vakantie, check dan deze tip op de website van het NRC over bingereading
 • Ebookalarm heeft momenteel een mooie aanbieding: Nederlandse fictie voor €4,99 (o.a. Kolja van Arthur Japin en Birk van Jaap Robben)

Op Instagram gaf Irene aan dat haar stapel vakantieboeken (nog) te hoog is, ik zou een aantal boeken verdelen over de koffers van mijn medereizigers en als dat niet gaat, dan zou ik minder meenemen en de boeken uitwisselen met mijn medereizigers (zie tip hierboven). Lukt dat allemaal niet, neem dan na je daadwerkelijke vakantie nog een paar dagen extra vrij om de ongelezen boeken lekker te ‘binge-lezen’, zalig, ik spreek uit ervaring 😉

Ik wens jullie alvast een hele fijne vakantie toe en laat mij vooral weten welke boeken je (uiteindelijk) hebt gelezen. Oh en mocht jij nog tips hebben, deel ze vooral hieronder!

 

 

Deze blogpost is niet gesponsord, ik ben simpelweg enthousiast over de genoemde producten en/of merken.

6 gedachten over “Vakantieboeken-stress, laat mij je helpen!

 • juli 8, 2018 om 5:01 pm
  Permalink

  De Vakantiebieb-app heb ik gisteren voor het eerst gedownload. Tot nu toe hield het feit dat je niet kunt lezen op een e-reader me tegen, maar de boeken zijn zo tof dat ik het toch een kans wil geven.

  Beantwoorden
  • juli 8, 2018 om 8:17 pm
   Permalink

   Ik vind het ook jammer dat het niet via een e-reader kan maar er staan inderdaad toffe titels in!

   Beantwoorden
 • juli 8, 2018 om 5:20 pm
  Permalink

  Ik vind een e-reader echt ideaal voor op vakantie 🙂 Wij reizen meestal per trein, dus dan wil je niet te veel gewicht mee hoeven slepen. Op https://www.libris.nl/tolino-ereaders/ebooks/ staan ook altijd leuke aanbiedingen, maar meestal leen ik ze bij de bieb.
  Meestal kies ik voor boeken van mijn favoriete schrijvers, zoals Renate Dorrestein. Maar dit jaar neem ik ook een dik boek mee dat we met mijn boekenclub bespreken in september. De vraag is hoe ver ik daarin ga komen, want meestal lees ik op vakantie helemaal niet zo veel als ik tevoren denk. Al die nieuwe indrukken zorgen ervoor dat ik minder in me op kan nemen.

  Beantwoorden
  • juli 8, 2018 om 8:10 pm
   Permalink

   Oh dank voor de tip @ Libris! Ik denk vooraf ook altijd dat ik veel ga lezen tijdens de vakantie maar uiteindelijk lees ik amper. Wat jammer, is er geen e-book van dat dikke boek of een paperback??

   Beantwoorden
 • juli 9, 2018 om 5:04 pm
  Permalink

  Meestal blijven wij in Nederland. Maar toch lees ik dan graag een boek dat speelt in de omgeving van waar wij verblijven. Zowel historische fictie als literaire non- fictie. De non-fictie over de omgeving heb ik natuurlijk al van te voren gelezen ;-). Denk bv. aan De graanrepubliek van Frank Westerman (Groningen) of Hollands Siberie van Mariet Meester (Drenthe). Ooit wil ik naar Terschelling. Dan moet Sil de strandjutter mee.

  Beantwoorden
  • juli 12, 2018 om 10:43 am
   Permalink

   Wat een leuk idee om een boek te lezen dat zich in de omgeving van je vakantieadres afspeelt (wij blijven ook meestal in NL)! Ik ben net terug van vakantie maar ik ga eens kijken of er literatuur over de Veluwe bestaat? Sil de strandjutter, zucht, zo mooi!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: