Vooraankodiging Maand van de klassieker #1

In 2014 organiseerde ik Augustus klassieke literatuur maand voor de eerste keer. Ik durf best hardop te zeggen dat het een groot succes was, er deden veel (boeken)bloggers en bezoekers van mijn blog mee, er waren twee toffe winacties en diverse uitgevers steunde mijn initiatief. Maar toen stopte ik met bloggen……

Augustus klassieke literatuur maand
Photo from Public domain archive

Toen ik afgelopen december besloot om weer te gaan bloggen maar nog niet zeker wist in welke vorm en hoe, wist ik één ding wél zeker: Augustus klassieke literatuur maand komt terug! Alleen die naam, het beviel mij niet, te lang, onduidelijk, totdat Jannie van Mijn boekenkast op Twitter het Maand van de klassieker noemde, ik was gelijk enthousiast, dát moest het worden, de bijbehorende hashtag voor Instagram en Twitter is: #MKA2018 (de a staat voor augustus).

Wat is MKA en waarom organiseer ik dit?

In 2014 viel het mij op dat er nog maar weinig klassiekers (van Nederlandse en Vlaamse auteurs) gelezen werden. Heeft de gehate leeslijst van de middelbare school iets te maken met deze aversie ten opzichte van klassiekers, of is het gemakzucht om altijd weer een nieuw boek te kopen en de klassiekers te negeren? Ik lees graag klassiekers, in 2014 en nu nog en ik hoop met mijn actie te bereiken dat jij, bezoeker van mijn blog, weer eens een klassieker uit de kast (of boekhandel of bibliotheek) wilt pakken.

Ik wil meedoen, wat zijn de vereisten, moet je een blog hebben?

Er zijn geen vereisten, je hoeft geen blog te hebben en je hoeft zelfs geen Goodreads of Hebban account te hebben, al kan ik jouw recensie dan niet delen. Een Hebban (of Goodreads of zelfs Instagram) account is handig zodat ik kan linken naar bijvoorbeeld jouw recensie op Hebban of Instagram, maar nogmaals het is geen vereiste.

Hoe werkt het?

Daar ga ik een volgende keer wat meer op in, jij kan nu wel alvast een mooie klassieker zoeken die jij zou willen (her)lezen.

Hoe kies je een klassieker?

Het hoeven niet persé klassiekers van Nederlandse of Vlaamse auteurs te zijn, Jane Austin is een prachtig voorbeeld van een klassieker, er zijn mooie Italiaanse of Spaanse klassiekers, Anne Frank en wat te denken van 1984 van George Orwell, jij mag zelf kiezen en om je een beetje op weg te helpen deel ik later deze maand nog wat tips.

 Wat ga ik met al die recensies doen?

Ik verzamel de recensies uiteindelijk op een aparte pagina op mijn boekenblog en hierdoor heb jij vanaf de tweede week van september een mooi overzicht met klassiekers en bijbehorende recensies. Ik hoop jou te inspireren met deze pagina zodat jij ook na augustus nog eens een klassieker uit de kast pakt.

Is meedoen gratis?

Ja, het kost niets, alleen maar tijd, tijd om jouw klassieker te lezen en tijd om mij te laten weten wat jij van het boek van jouw keuze vond (en dat mag ook ‘ik vond het niet leuk’ zijn).

Wanneer geef je meer informatie?

Volgende week zal ik weer een update plaatsen op mijn blog en op 1 augustus a.s. gaan we van start!

Ik heb inmiddels trouwens twee winacties geregeld waarbij ik in totaal DRIE boeken mag weggeven, hoe tof is dat?!

Ga jij meedoen met de Maand van de klassieker?

17 gedachten over “Vooraankodiging Maand van de klassieker #1

 • juli 12, 2018 om 7:46 am
  Permalink

  Dat wordt een Italiaanse of Amerikaanse klassieker, die stonden al op de lijst met te lezen boeken.

  Beantwoorden
  • juli 12, 2018 om 10:37 am
   Permalink

   Leuk dat je meedoet Liliane. Ik ben benieuwd welk boek je kiest, een Italiaanse klassieker klinkt ook leuk!

   Beantwoorden
 • juli 12, 2018 om 7:59 am
  Permalink

  Wat een leuk idee! Ik heb nog heel wat ongelezen klassiekers in mijn kast staan dus ik ga alvast eentje beginnen uitzoeken.

  Beantwoorden
  • juli 12, 2018 om 10:36 am
   Permalink

   Thanks! Ik ben benieuwd welk boek je uiteindelijk kiest!

   Beantwoorden
 • juli 12, 2018 om 8:55 am
  Permalink

  Zeker, maar dat wist je al. Ik schrok even, want er is een Duitse bij. Maar dat mag gelukkig ook, zag ik. Ik hoop dat het een groot succes wordt, krijg ik zelf ook weer inspiratie van.

  Beantwoorden
  • juli 12, 2018 om 10:35 am
   Permalink

   Echt leuk dat je meedoet Jannie! Ooo, ik lees ook een Duitse klassieker, zou toch hilarisch zijn als we een boek van dezelfde auteur lezen haha 😉

   Beantwoorden
 • juli 12, 2018 om 9:37 am
  Permalink

  Fijn initiatief waar ik graag aan mee doe! Het zal een Amerikaanse klassieker worden bij mij, daar heeft mijn boekenkast er namelijk nogal wat van. Nu nog kiezen welke …

  Beantwoorden
  • juli 12, 2018 om 10:35 am
   Permalink

   Leuk dat je meedoet Liesbeth! Ik ben benieuwd welk boek je uiteindelijk kiest 🙂

   Beantwoorden
 • juli 12, 2018 om 12:42 pm
  Permalink

  Hoi Sandra, ik zal kiezen voor delen uit het “Geheim dagboek” van Hans Warren. Die boeken zijn nog niet zo heel oud, maar ik vind het al wel klassiekers (ben ze nu voor de derde keer aan het lezen) en aangezien ik er toch al mee bezig ben, kan dat in één moeite door. Groetjes, Erik

  Beantwoorden
  • juli 12, 2018 om 9:33 pm
   Permalink

   Leuk dat je ook meedoet Erik, enne groot gelijk dat je Geheim dagboek hiervoor gebruikt, ik heb vanmorgen je blogs hierover gelezen, mooi!

   Beantwoorden
 • juli 12, 2018 om 8:38 pm
  Permalink

  Leuk ! Ik wil zeker meedoen, en dan met een Nederlandse of Vlaamse klassieker. Mijn aversie dateer(de) inderdaad nog van de literatuurlijst van lang geleden en dit lijkt me hét moment om daar grondig verandering in aan te brengen. Mooi excuus ook voor een bezoekje aan de boekwinkel en wie weet heeft een verkoper daar wel een goede tip voor een minder bekende/gelezen klassieker.

  Beantwoorden
  • juli 12, 2018 om 9:31 pm
   Permalink

   Leuk dat je meedoet José! Ik ben benieuwd welke klassieker je uiteindelijk kiest.

   Beantwoorden
 • juli 14, 2018 om 5:24 pm
  Permalink

  In augustus blog ik over de laatste twee delen van de autobiografie van Konstantin Paustovski, dus die kan ik dan mooi inzetten als klassieker 🙂

  Beantwoorden
  • juli 14, 2018 om 9:00 pm
   Permalink

   Hoi Barbara, ik ben heel benieuwd wat je over Paustovskij te zeggen hebt. Ik wil hem zelf ook binnenkort voor de derde keer gaan lezen. Groetjes, Erik

   Beantwoorden
 • juli 15, 2018 om 7:38 pm
  Permalink

  Ja, ik ga het proberen. Ik lees nu al een klassieker voor mijn leesgroep. Die gaan we bespreken in september. Maar ik kan er in augustus best alvast wat over schrijven.

  Beantwoorden
  • juli 15, 2018 om 10:48 pm
   Permalink

   Wat leuk dat je meedoet Stien!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: