Waarom ik podcasts leuk vind

Tijdens het swipen op mijn iPhone zag ik de app Podcast wel voorbij komen maar erop klikken deed ik zelden, ik opende liever You Tube (ik ben visueel ingesteld) of luisterde een radio uitzending online terug. Maar dat is nu wel anders, ik neem je mee in de wereld van podcasts!

microphone photo pin
href=”https://www.sandraleest.nl/wp-content/uploads/2018/06/microfoon2.jpg”>(license)[/
Van Wikipedia:

Een podcast is een audiouitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPod was deze vorm van uitzenden snel populair onder radioamateurs. De term podcast is dan ook een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor ‘uitzenden’).

Op zondagmorgen luister ik van 07.30 uur tot 10.00 uur naar Vroege vogels op NPO Radio 1 maar het programma begint reeds om 07.00 maar dat is mij echt te vroeg op zondag. Het eerste half uur hoorde ik dus nooit, totdat ik een maand of twee geleden ontdekte dat je de radio uitzending in de loop van de dag kan terugluisteren via een podcast. Er ging een wereld voor mij open en ik ging vervolgens van een stuk of vijf afleveringen het eerste half uur beluisteren, i-de-aal!

Na het beluisteren van die afleveringen zocht ik op “literatuur” in de app en trof veel toffe podcasts aan, ik deel hieronder een aantal podcasts waar ik met plezier naar heb geluisterd:

 • Woorden met Waumans, Gerbrand Bakker over zijn laatste boek ‘Rotgrond bestaat niet’ (klik)
 • Atheneum Boekhandel, gesprek tussen Daan Stoffelen en Jan van Aken over De ommegang (klik)
 • Atheneum Boekhandel, gesprek tussen Jan van Mersbergen en Marieke Lucas Rijneveld over De avond is ongemak (klik)
 • Literatuurplein.nl, Erik Jan Harmens heeft gesprek met Franca Treur over Hoor nu mijn stem (klik)
 • 360 Magazine, Adriaan van Dis leest Bestemming paradijs voor (klik)
 • De Correspondent, Lex Bohlmeijer in gesprek met Adriaan van Dis (klik)
 • Bibliotheek Den Haag, literatuur late night, interview met Hanna Bervoets (klik)

Ik heb mij inmiddels op de podcasts geabonneerd van 360 magazine, Atheneum Boekhandel, De Correspondent, Nooit meer slapen, Boeken FM (Das Mag), De Volkskrant, Bibliotheek Den Haag en Literatuurplein.nl.

Ik vind het enorm leuk om naar podcasts te luisteren, ik krijg achtergrondinformatie over een boek of luister naar een interview met een auteur of naar een auteur die een boek (lees: hoofdstuk) voorleest. En het kan overal: wandelend, in de bus of trein of terwijl ik een paar sokken brei. Typisch weer zoiets van, hoezo heb ik dit niet jaren geleden ontdekt?

Luister jij naar podcasts en heb je nog aanraders voor mij?

6 gedachten over “Waarom ik podcasts leuk vind

  • juni 7, 2018 om 10:23 am
   Permalink

   Hoi Erik, ik ken zijn blog niet, ik ga hem volgen, wat leuk, dankjewel!

   Beantwoorden
  • juni 7, 2018 om 9:59 pm
   Permalink

   Oh wat goed @ Spotify, ik ga daar ook eens zoeken, ik dacht dat er alleen maar muziek op stond haha (ahum heb al 2 jaar een abonnement 😂). Bob klinkt mooi, dank voor de link!!

   Beantwoorden
 • juni 8, 2018 om 10:05 am
  Permalink

  Ik weet ook niet goed wat ik met podcasts moet. Heb het wel eens geprobeerd, maar weet nooit goed waar te beginnen. Radio luister ik eigenlijk nooit en op YouTube kijk ik vooral Ted-filmpjes. Zou er een Ted-podcast zijn? Want dan is dat eigenlijk best een optie. Je hebt me aan het denken gezet, goeie! Ik ga me er toch weer in verdiepen.

  Beantwoorden
  • juni 8, 2018 om 4:47 pm
   Permalink

   Ja er bestaan TED podcasts zag ik net, ik kijk hun video’s ook regelmatig op YouTube, zeer inspirerend. Ik vind het soms handig om extra informatie over een boek te hebben, ik zocht dus altijd op YouTube maar er bestaan ook podcasts, wellicht dat je kan zoeken op jouw favoriete auteur(s)?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: