Literair nieuws #1

Tijd voor nóg een nieuwe rubriek op Sandra leest: ‘literair nieuws’. Vanaf vandaag zal deze rubriek regelmatig verschijnen op mijn blog met daarin (kort) literair nieuws.

Photo by Kaboompics through www.Pexels.com
Photo by Kaboompics through Pexels

Afgelopen week werden er maar liefst twee belangrijke literaire prijzen uitgereikt:

Op 1 juli jl. vond in het Dordrechts Museum de bekendmaking en uitreiking van de ANV Debutantenprijs 2018 plaats. Rinske Hillen won met haar debuutroman Houtrot (Uitgever Querido) en ontving een cheque ter waarde van 7500 euro uit handen van de laatste winnares Lieke Kézér.

Uit het juryrapport:

Onder de oppervlakte woekert het nodige, in Houtrot van Rinske Hillen. Duistere familiegeheimen, schuldgevoelens, een onvervulde kinderwens, maar ook: schimmel in de fundering van het familiare erfgoed, een monumentaal pand aan de Keizersgracht. Het ligt eigenaar Bram Wenksterman als een steen op de maag. Geld voor renovatie is er niet, althans, niet zonder geheime kamers te openen. In wisselend perspectief komen we te weten wat het daglicht niet zou kunnen verdragen, of toch…

(lees verder + bron: klik).

De Opzij literatuurprijs 2018 werd, na afwezig te zijn geweest in 2017 (de prijs werd niet uitgereikt, e.e.a. had te maken met de overname van het magazine door Van Brussel), uitgereikt op 3 juli jl. in het filmmuseum EYE te Amsterdam aan Etchica Voorn, zij won deze prijs met haar prozadebuut Dubbelbloed (Uitgeverij In de Knipscheer).

Uit het juryrapport:
In het autobiografische Dubbelbloed doet Etchica Voorn verslag van de zoektocht naar haar eigen ik. Als dochter van een Nederlandse moeder en Surinaamse vader, die op haar vijfde uit elkaar gingen, voelt ze zich nergens echt helemaal thuis. Het thema is inmiddels bekend in de literatuur, maar Voorn heeft het vermogen om in ragfijne trefzekere miniatuurtjes te schetsen wat het voor haar betekent om niet wit en niet zwart te zijn…

(lees verder + bron: klik)

Ik heb zowel Dubbelbloed van Etchica Voorn als Houtrot van Rinske Hillen inmiddels gereserveerd bij mijn bibliotheek en na het lezen zal ik  een beknopte recensie schrijven waarin de vraag: ‘komt mijn mening overeen met die van de jury’ centraal zal staan en daarmee onstaat er nóg een nieuwe rubriek op Sandra leest: ‘Het juryrapport‘.


De longlist voor de Libris Geschiedenis Prijs 2018 is afgelopen week bekend gemaakt. Ik ben zelf vooral blij met de nominatie van Jacob van Lennep van Marita Mathijsen. Ik reserveerde het boek enige tijd geleden bij de bibliotheek en had vervolgens geen tijd om het binnen drie weken uit te lezen. Ik ga het zeker opnieuw lenen en verder uitlezen, mijn eerste indruk is zeer positief. Lees hier wie de overige genomineerden zijn + bron: klik.


Afgelopen week overleed op 1 juli jl. dichter, auteur, film- televisie- en theatermaker Armando op 88 jarige leeftijd in zijn woonplaats Potsdam (Duitsland). Mij staat De straat en het struikgewas het meeste bij van zijn (geschreven) werk, hij ontving in 1988 de Multatuli-prijs voor dit boek. Koen Kleijn schreef trouwens een mooi artikel voor de Groene Amsterdammer over Armando: ‘Het einde’ (+ bron): klik.


In de Volkskrant van afgelopen zaterdag stond een artikel van Wilma de Rek: ‘Gij zult lezen! Maar waarom eigenlijk?’

Vakantie! Eindelijk tijd om te lezen! Wie zich daarop verheugt, is waarschijnlijk boven de 50. Want jongeren hebben niet zo’n zin meer in boeken. Hoe verander je dat? Maar eerst: waarom is lezen zo belangrijk? En: ís lezen wel belangrijk?

Deze kop was voldoende aanleiding voor mij om door te lezen, lees verder + bron: klik.

Toen ik bovenstaand artikel opzocht op internet (voor bronvermelding en link) kwam ik nog de volgende aankondiging tegen op de site van Volkskrant: ‘vanaf 14 juli schrijft in V Zomer elke week een jonge auteur over het boek dat hem of haar aan het lezen heeft gebracht. De eerste is Laura van der Haar, over Ontaarde moeders van Renate Dorrestein.’, ik ben benieuwd!


Op 13, 14 en 15 juli voert de poëzie het hoogste woord in Groningen bij ‘Dichters in de Prinsentuin‘. Tijdens deze eenentwintigste editie zullen maar liefst 74 dichters optreden. Meer informatie + bron: klik


 

 

2 gedachten over “Literair nieuws #1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: