Literair nieuws #10

Het is weer maandag vrijdag, tijd voor een nieuw ‘Literair nieuws’ op Sandra leest! Pak een kop koffie of thee en lees verder.

Photo by Rawpixel
Photo by Rawpixel

Huh, ‘Literair nieuws’ op vrijdag? Ik heb enorm getwijfeld maar besloot deze rubriek na rijp beraad te verplaatsen van maandag naar vrijdag. Enerzijds omdat er hieronder een tweetal tips staan voor het weekend (nieuw tv programma en VPRO boeken is afgelopen week weer gestart), anderzijds komt het mij qua timing best goed uit, nu hoef ik niet meer op zondagavond achter mijn laptop te kruipen om de laatste literaire nieuwtjes nog snel toe te voegen (ik begin altijd op donderdag met het schrijven van deze rubriek), ook fijn.

En dan, ein-de-lijk weer eens een Literair nieuws dat bomvol met nieuwtjes staat!

Ik begin met de Bookspot literatuurprijs (vh. ECI literatuurprijs en AKO literatuurprijs). Er ontstond wat verwarring, de longlist zou op maandag 3 september online komen, vervolgens werd dit aangepast op hun site en zou de longlist woensdag bekend worden gemaakt bij het RTL programma 5 uur live (Susan Smit had de eer om de longlist bekend te maken) en vervolgens stond de longlist op woensdag al vóór vijf uur -dus voor aanvang van het programma- online op de site, of er een medewerker op tijd naar huis wilde deze dag, we zullen het nooit weten. Afijn, ik typte heel ijverig 25 titels en auteurs over en deelde het op Twitter en nu hier:

Op alfabetische volgorde:

Jan van Aken – De ommegang
Onno Blom – Het litteken van de dood
Oscar van den Boogaard – Kindsoldaat
Owen Donkers – Dryocopus
Mirthe van Doornik – Moeders van anderen
Wim Hazeu – Lucebert
Daan Heerma van Voss – Noem het liefde
Thomas Heerma van Voss – Plaatsvervangers
Roman Helinski – De wafelfabriek
Suzanna Jansen – Ondanks de zwaartekracht
Marie Kessels – Veldheer Banner
Tom Lanoye – Zuivering
Joke van Leeuwen – Hier
Peter Middendorp – Jij bent van mij
Charlotte Mutsaers – Harnas van Hansaplast
Frits van Oostrom – Nobel streven
Nina Polak – Gebrek is een groot woord
Jeroen Theunissen – Jouw huid
Jan Vanriet – Radeloos geluk
Arjen van Veelen – Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken
Thomas Verbogt – Hoe alles moest beginnen
Peter Verhelst – Voor het vergeten
Pieter Waterdrinker – Tsjaikovskistraat 40
Aukelien Weverling – In alle steden
Tommy Wieringa – De heilige Rita

Deze 25 boeken zijn gekozen uit meer dan 470 boeken! Het enige boek dat ik gelezen heb van deze lijst is Plaatsvervangers van Thomas Heerma van Voss (recensie volgt later deze maand), wel staan er een aantal op mijn te lezen boeken lijst.

Wat mij na het zien van deze longlist verbaasde was dat De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld ontbreekt en hetzelfde geldt voor Kolja van Arthur Japin, beiden staan trouwens wél op de groslijst, wat ontzettend jammer?!

Wist je dat jij mee kunt stemmen voor de BookSpot Lezersprijs 2018, klik hier voor de Nederlandse site of hier voor de Belgische site, je maakt daarbij ook nog eens kans op een Kobo ereader.


Op 15 juni jl. werd de longlist van de Biografieprijs 2018 al bekend gemaakt en deze week volgde dan eindelijk de shortlist van de Biografieprijs 2018:

Onno Blom – Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers 
Angela Dekker en Jessica Voeten – Moed en overmoed. Leven en tijd van Mata-Hari 
Marita Mathijsen – Een bezielde schavuit. Jacob van Lennep 
Eva Rovers – Boud. Het verzameld leven van Boudewijn Büch 
Jolande Withuis – Vorstin in een mannenwereld

Ik ben zo blij dat Boud. Het verzameld leven van Boudewijn Büch van Eva Rovers op de shortlist staat, echt mega-blij mee! Ik heb het boek inmiddels twee keer gelezen en hoop zo dat het wint.

De winnaar wordt op 18 september 2018 bekend gemaakt, ik houd jullie op de hoogte!


Nina Weijers schreef een mooie column voor De groene Amsterdammer: ‘Opvatting’

James Baldwin zei eens dat hij nooit achter zijn bureau ging zitten met de intentie literatuur te schrijven. Hij zei ook: wanneer je schrijft, probeer je iets te weten te komen wat je niet weet of wil weten. En hoewel Baldwin óók zei dat hij nooit probeerde profetisch te zijn, lees ik hem toch altijd als een soort profeet.

Lees verder + bron klik


Voor een goede titel, flaptekst of motto kunnen dichtbundels nog wel wat leren van proza-uitgaven, vindt Arjan Peters. Hij schreef ‘Goed & Slecht: Hoe je moet beginnen’ voor de Volkskrant

Kijk nou uit met dat begin. De flaptekst van de debuutbundel van Rob Zweedijk (1969), hoe verder geen punt (Querido; € 17,99), opent met: ‘In dit debuut lijkt de dichter te zoeken naar woorden, naar omschrijvingen voor wat zich niet vangen laat in taal.’ Kansloze onderneming, een dichter die ‘lijkt te zoeken naar woorden’. 

Lees verder + bron klik


Saskia Pieterse schreef voor De groene Amsterdammer over Renate Dorrestein

De CPNB is er ook achter: het moederschap is een explosief onderwerp. Maar waarom bleek het voor veel vrouwelijke auteurs zo ultiem pijnlijk dat voor de Boekenweek van 2019 alleen mannen uitverkoren waren hun licht te laten schijnen over dit onderwerp? Niet omdat het thema inherent ouderwets zou zijn. Eerder denk ik dat voor nogal wat geëmancipeerde vrouwen de verhouding tot zowel de moeder als het moederschap in gelijke delen gevaarlijke moerasgrond en vruchtbare bodem is. Die dubbelzinnigheid komt nergens zo mooi tot uitdrukking als in het rijke oeuvre van Renate Dorrestein.

Lees verder + bron klik

Kort nieuws

 • ‘Zomervacht’ van Jaap Robben kwam deze week uit. Ook al las ik zijn debuutroman Birk onlangs pas, ik ben zeer benieuwd naar ‘Zomervacht’, ik heb het gelijk gereserveerd bij de bibliotheek
 • Arnon Grunberg was te gast bij Pauw afgelopen maandag om te praten over zijn nieuwe roman ‘Goede mannen’: ‘ogenschijnlijk lijkt ‘de Pool’ een goed leven te hebben met zijn vrouw en twee kinderen, totdat een van zijn zoons zelfmoord pleegt. Hoe kan je dan nog een goede man zijn?’ Kijk het hier terug. Ook ‘Goede mannen’ heb ik gereserveerd bij de bibliotheek.
 • En toen was het eindelijk zover: ‘Een knipperend ogenblik, portret van Remco Campert’ van Mirjam van Hengel kwam ook uit deze week. Van Hengel was afgelopen dinsdag te gast bij Pauw samen met Kees van Kooten (vriend van Campert) en Jan Mulder, kijk het hier terug. Ik was bij voorbaat al enthousiast over ‘Een knipperend ogenblik’ en na het zien van Van Hengel bij Pauw werd ik nog enthousiaster en belde ik haar uitgever. Superleuk, ik mag ‘Een knipperend ogenblik’ lezen en recenseren voor mijn blog! Dankjewel Uitgever De Bezige Bij!
 • Vandaag begint het jaarlijkse Film by the sea in Vlissingen en het duurt tot en met 16 september. Voor meer info, klik hier en klik hier voor de films rondom film en literatuur.
 • Op de website van Tzum las ik het droevige nieuws dat de Friese auteur/dichter Steven H.P. de Jong is overleden op 83 jarige leeftijd

Geen terugblik op Moby Dick deze week, dit programma is (helaas) afgelopen, wel voegde ik de boeken van de laatste aflevering toe aan mijn Sandra KIJKT artikel over Moby Dick, klik.


Vooruitblik

Tromgeroffel, morgen, zaterdag 8 september start er een nieuw programma: ‘Stine boekt sterren‘ een programma waarin filosofe Stine Jensen 6 weken lang bekende gasten in haar strandhuisje ontvangt. Aan de hand van een boek dat Jensen haar gast vooraf heeft gevraagd te lezen, gaan ze in op diepere levensvragen. Voor meer informatie, lees hier.

In de eerste aflevering ontvangt Stine Tim Hofman en hij heeft vooraf  Carpe Diem van Roman Krznaric gelezen. Het is dus geen boekenprogramma maar er staat wel steeds een ander boek centraal en hoe leuk, op de website staat een ‘mee leeslijst’ met daarop o.a. Peachez van Ilja Leonard Pfeijffer (zie hier). Uitzending: zaterdag 8 september – 18.05 uur NPO2


VPRO boeken

Voor zover ik het begrepen heb staat de gehele aflevering van aanstaande zondag in het teken van ‘Een knipperend ogenblik, portret van Remco Campert’ van Mirjam van Hengel, ik verheug mij er nu al op! Uitzending zondag 9 september – 11.20 uur NPO1


Terugblik op VPRO boeken 3 september

Afgelopen zondag begon een nieuw seizoen van VPRO boeken, toen ik er bijna klaar voor zat kreeg ik onverwachts bezoek (was gezellig!) en keek ik het pas later deze week. Wat een heerlijke aflevering weer, ik heb genoten. De gasten waren Jaap Robben (Zomervacht) en Arnon Grunberg (Goede mannen) en zij spraken uiteraard over hun nieuwe romans. Robben vertelde o.a. waarom hij graag vanuit het perspectief van een kind schrijft. Naar aanleiding van deze aflevering reserveerde ik gelijk beide boeken bij mijn bibliotheek (zoals hierboven staat).

Vertel, over welk boek raak jij niet uitgesproken deze week?

Fijne weekend toegewenst!

8 gedachten over “Literair nieuws #10

 • september 7, 2018 om 8:33 am
  Permalink

  Dat TV programma, ik weet het nog niet, Stine Jensen, boeken die ik niet gelezen heb. Ik ga het in ieder geval een kans geven

  Beantwoorden
 • september 7, 2018 om 9:36 am
  Permalink

  nee, Stine gaat het bij mij niet worden. Ik kan haar optreden in Wie is de Mol niet meer loskoppelen. Ik vond haar daarin zo dom…

  Beantwoorden
  • september 7, 2018 om 10:41 am
   Permalink

   Oh ik kijk weinig naar tv programma’s, geen idee, ik ken haar niet 🙂

   Beantwoorden
 • september 7, 2018 om 3:02 pm
  Permalink

  Heel jammer dat haar rol in Wie is de Mol zo bepalend kan zijn. Ik heb meerdere programma’s van haar gezien. Het is een praktische filosofe, dus ik verwacht ook dat het over filosofische boeken zal gaan of over boeken waar een bepaalde levensvisie achter zit. En dat klinkt zwaarder dan het is bij Stine Jensen. Ze weet de filosofie op een lichte en toepasbare manier in woord en beeld te brengen. Ik ga zeker kijken en verheug me er nu al op! Het eerste boek dat ze bespreekt Carpe Diem van Roman Krznaric heb ik gekocht naar aanleiding van een vorige serie van haar op TV.

  Beantwoorden
  • september 7, 2018 om 5:49 pm
   Permalink

   Oh dat klinkt mooi en goed wat je over Stine Jensen zegt, ik word nu nog nieuwsgieriger 🙂 Wat jammer dat ik haar vorige programma’s heb gemist, ze klinken fijn! En ik ga nu gelijk Carpe Diem even opzoeken op Goodreads.

   Beantwoorden
 • september 7, 2018 om 7:06 pm
  Permalink

  Ik ken Stine Jensen eigenlijk niet, dus ben wel benieuwd naar haar programma.

  Beantwoorden
 • september 8, 2018 om 7:50 am
  Permalink

  Ze zijn vast nog terug te zien bij omroep Human. Dat is trouwens toch al een omroep met hele interessante progrmma’s.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: