Literair nieuws #11

Het is vrijdag, tijd voor Literair nieuws, pak een kop koffie of thee en lees verder.

Photo by Rawpixel
Photo by Rawpixel

Ben je er inmiddels aan gewend dat Literair nieuws nu op vrijdag online komt in plaats van maandag? Ik heb weer mijn best gedaan om zoveel mogelijk literaire nieuwtjes voor jullie te verzamelen.

Deze week werden de genomineerden van de Bronzen uil bekend gemaakt, (alfabetische volgorde):

 • Antoinette Beumer – Mijn vader is een vliegtuig
 • Rinske Hillen – Houtrot
 • Bert Moerman –  Niet dat het iets uitmaakt
 • Lenny Peeters – Dochter
 • Sien Volders – Noord
 • Herien Wensink – Kleihuid

Ik las zelf onlangs Houtrot van Rinske Hillen (klik) en Annelies van Boekboetiek recenseerde ‘Kleihuid‘ deze week, ikzelf leende het een aantal maanden geleden maar moest het boek helaas inleveren zonder dat ik het uitgelezen had, maar wat ik las vond ik erg mooi. De overige boeken heb ik niet gelezen.

Volgens mij wordt de winnaar rond 15 oktober bekend gemaakt, ik houd jullie op de hoogte!


Ook werden deze week de genomineerden van de Zeeuwse boekenprijs bekend gemaakt, uit 70 boeken kozen zij de longlist (alfabetische volgorde):

 • Marlies Allewijn – De meid, het waargebeurde verhaal van een onverschrokken dienstbode
 • Jeanine Dekker ea – Zeeuwse streekdrachten: handboek voor het maken van kleding
 • Jeanine Dekker ea – Middelburg, gezicht van de stad
 • Sander Kooistra – Til mij op met 1000 vogels
 • Peter L. Meininger – Flora Zeelandica: verspreiding van wilde planten in het Zeeuwse landschap in heden en verleden
 • Dirk Leendert Roth – Broze Burchten: Middelburg en de Holocaust
 • Rinus Spruit  – Broeder schrijf toch eens!
 • Tjeu Strous – Porgy in de polder. Het bewogen leven van Frank Koulen
 • Anna van Suchtelen – Versailles aan de Schelde: Familiekroniek
 • Franca Treur – Hoor nu mijn stem
 • Rieks Veenker – De Tuinen van Ginder. Achter de poort van Verre

De shortlist wordt in de tweede week van oktober bekend gemaakt en de winnaar op 3 november a.s., ik houd jullie op de hoogte!

Van deze lijst las ik alleen ‘Hoor nu mijn stem’ van Franca Treur. Ik heb hier geen recensie van geschreven (ik recenseer niet alle boeken die ik lees) maar Lalagè leest gelukkig wel (klik). Jannie vertelde in de reacties hieronder dat zij ‘Broeder schrijf toch eens!’ van Rinus Spruit gelezen (klik).


Ik las op de website van het AD een goed interview met Adriaan van Dis, ik deelde het gisteren al op Twitter:


Kort nieuws

 • Explore the North heeft bekend gemaakt dat Adriaan van Dis, Hanna Bervoets en Maxim Februari in gesprek gaan over ‘mens zijn in een gedigitaliseerde samenleving’. De auteurs houden zich – vanuit verschillende invalshoeken – volop bezig met dit onderwerp. Explore the North wordt gehouden van 22 – 24 november 2018 in Leeuwarden.
 • Je kunt nog tot en met zondag naar Film by the sea, klik hier voor het programma.
 • Ik jubel nog even door over ‘Een knipperend ogenblik’ van Mirjam van Hengel: Parool plaatste een mooie recensie, klik hier.
 • Ook plaatste Parool weer een column, deze keer van Franca Treur: ‘Schrijven is je stem verheffen, laten weten wie jij bent’, klik hier om het te lezen.

Terugblik en vooruitblik ‘Stine boekt sterren‘ 

Afgelopen zaterdag werd de eerste aflevering van Stine boekt sterren uitgezonden. Ik had later in de week pas tijd om het terug te kijken, ik zou het rechtstreeks kijken maar er reden drie uur lang geen treinen vanwege een seinstoring afgelopen zaterdag waardoor ik pas veel later thuis was en om de uitzending nu op mijn iPhone rechtstreeks te kijken (op het perron) ging mij te ver. Afijn, ik vond het een leuk programma, het duurt een minuut of 25 en dat is precies goed wat mij betreft. Het programma heeft mij niet aangezet om ‘Carpe Diem’ van Roman Krznaric op mijn te lezen boeken lijst te zetten, maar het leek mij wel een bijzonder boek. Slotconclusie: een leuk en inspirerend programma waar een boek een mooie bijrol in speelt. Je kunt de aflevering hier terug kijken.
Ik kijk uit naar morgen, dan wordt de tweede aflevering uitgezonden van ‘Stine boekt sterren’. Zij ontvangt Hans Klok en vraagt hem vooraf  ‘Peachez – een romance’ van Ilja Leonard Pfeiffer te lezen (en dit boek staat al op mijn lijstje!).
Stine boekt sterren: zaterdag 15 september, NPO 2, 18.05 uur

Terugblik en vooruitblik VPRO boeken

Het hele programma stond afgelopen zondag in het teken van ‘Een knipperend ogenblik’ van Mirjam van Hengel (portret Remco Campert). Ik heb ge-no-ten! Ik vond het zo’n leuke aflevering, het interview werd afgewisseld met beeldmateriaal, we zagen o.a. Campert in zijn werkkamer, zo leuk! Kijk de aflevering hier terug.

Carolina Lo Galbo ontvangt aanstaande zondag Lieve Joris en zij praat met haar over haar autobiografische boek ‘Terug naar Neerpelt‘ (komt deze maand uit bij Atlas Contact) en zij ontvangt Marente de Moor, met haar praat zij over haar nieuwe roman ‘Foon‘ (kwam deze week uit bij uitgever Querido). Ik las een aantal jaren geleden ‘De Nederlandse maagd’ van De Moor, ik ben nieuwsgierig naar ‘Foon’.

VPRO boeken: uitzending zondag 16 september – 11.20 uur NPO1

Vooruitblik komende week

Op dinsdag 18 september wordt de winnaar van de Biografieprijs bekend gemaakt (voor de genomineerden, zie hier), ik houd jullie op de hoogte via Twitter (volg mij hier) en uiteraard in Literair nieuws van volgende week.

Fijn weekend toegewenst!

8 gedachten over “Literair nieuws #11

 • september 14, 2018 om 7:39 am
  Permalink

  Dank voor de link 😉
  Bij Marlies Allewijn gaat het om ‘De meid’ toch? Die wil ik nog heel graag eens lezen.

  Beantwoorden
  • september 14, 2018 om 8:24 am
   Permalink

   Ja, thanks, ik heb het aangepast.

   Beantwoorden
 • september 14, 2018 om 8:07 pm
  Permalink

  Bedankt voor de vermelding 🙂

  VPRO Boeken gaat meestal over boeken die ik niet snel zal lezen, maar ben wel benieuwd naar Foon. Toch maar even opnemen denk ik.

  Beantwoorden
  • september 14, 2018 om 11:42 pm
   Permalink

   Graag gedaan 🙂

   Beantwoorden
 • september 14, 2018 om 8:46 pm
  Permalink

  En ik las Rinus Spruit – Broeder schrijf toch eens (https://mijnboekenkast.blogspot.com/2017/10/rinus-spruit-broeder-schrijf-toch-eens.html). Vandaag stond er weer een interview met Van Dis in de PZC over zijn voorzitterschap van de jury bij Film by the Sea, het enige filmfestival met een combinatie van film en literatuur. Zijn vijfde en laatste jaar. https://www.topics.nl/adriaan-van-dis-stopt-als-juryvoorzitter-film-by-the-sea-ergernis-houdt-je-jong-a10602545ad/?context=playlist/a-film-by-the-sea-cf7825/ Echt de moeite waard.
  Ik vond het programma van Stine leuk opgezet. De gast haalt uit het boek wat hem aanspreekt. De totale strekking van het boek zelf is niet aan de orde. Het is een filosofisch boek dat o.a. bekijkt hoe het begrip Carpe Diem bedoeld was, in de loop der tijd gebruikt is en nu misbruikt wordt. In een eerdere serie sprak ze met de schrijver zelf over het boek. Ik vermoed dat je ook van de andere boeken iets dergelijks kunt verwachten. Niet het boek, maar wat de gast er mee doet staat centraal.
  Dank je wel weer voor je bijeengesprokkeld berichten!

  Beantwoorden
  • september 14, 2018 om 11:51 pm
   Permalink

   Ah ik voeg dit weekend jouw link nog even toe, kan ik gelijk je recensie lezen, dankjewel Jannie! Ja ik las dat Van Dis stopt maar ik had dit interview nog niet gelezen, dank (ideaal dat Topics)! Hmmm nu krijg ik toch de neiging om Carpe Diem op mijn lijstje te zetten 😉

   Beantwoorden
 • september 15, 2018 om 8:33 pm
  Permalink

  Hoi Sandra, ik had begrepen dat jij in oktober een maand van de poëzie organiseert. Je weet wel dat ik niet zo’n fan ben van poëzie, maar ik wil toch eens een poging wagen om wat poëzie te lezen en daar is zo’n maand natuurlijk een goede gelegenheid voor. Ik heb zojuist bij de bibliotheek 2 boeken met serieuze poëzie gereserveerd. Het zal je niet echt verbazen dat ik kies voor de “Verzamelde gedichten” van Hans Warren en de gedichten van Kavafis vertaald door Hans Warren en Mario Molegraaf. Dit sluit mooi aan op het geheim dagboek en wordt mijn eerste kennismaking met serieuze poëzie, dus het is zeer de vraag of ik daar wat mee kan. Verder heb ik een aantal grote lijsters en het boekje “Domweg gelukkig in de Dapperstraat”. IK doe dus mee. Groetjes, Erik

  Beantwoorden
  • september 16, 2018 om 6:53 pm
   Permalink

   Hoi Erik, bijna goed, ik houd eind oktober een poëzieweek (24-31 oktober). Leuk dat jij ook gaat meedoen!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: