Literair nieuws #13

Het is vrijdag, tijd voor een nieuwe aflevering van Literair nieuws! Pak een kop koffie of thee en lees verder.

Photo by Rawpixel
Photo by Rawpixel

Ook deze week werden er weer literaire prijzen uitgereikt en nominaties bekend gemaakt:

De top 3 van de van de Bookspot lezersprijs werd bekend gemaakt op Twitter. Op alfabetische volgorde:

 • Ondanks de zwaartekracht – Suzanna Jansen
 • Tsjaikovskistraat 40  – Pieter Waterdrinker
 • De heilige Rita – Tommy Wieringa.

Een lezersjury zal samen met de voorzitter (Susan Smit) de uiteindelijke winnaar kiezen.


Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette Beumer heeft de Hebban Debutantenprijs gewonnen. Dit werd bekendgemaakt tijdens het lezersevent ‘Hebban Live’ in boekhandel Donner. De jury was onder de indruk van Beumers vermogen om het schrijnende verhaal neer te zetten van een sterke en tegelijkertijd kwetsbare vrouw die het gevecht met de waanzin aangaat.

Lees verder + bron (klik)


Lampje van Annet Schaap heeft de Gouden griffel gewonnen, één van de belangrijkste literaire prijzen voor een kinderboek. Ik heb Lampje zelf niet gelezen maar collega blogger Lalage leest wel, klik hier om haar recensie te lezen.

Lees verder + bron (klik)


De Bezig Bij laat op hun website weten dat Mieke van Zonneveld met haar dichtbundel Leger één van de drie genomineerden is voor de Eline van Haarenprijs 2018. De Eline van Haarenprijs wordt eens in de vijf jaar uitgereikt. Ik kon helaas nergens informatie vinden over de andere twee genomineerden? De uitreiking zal in ieder geval op 21 oktober plaatsvinden.


Afgelopen woensdag deelde ik de nominaties voor de Anton Wachterprijs en ik gaf ik aan dat de winnaar op 10 november bekend zou worden gemaakt maar ik had duidelijk mijn leesbril niet op toen ik dat las, de winnaar zou begin oktober bekend worden gemaakt en de uitreiking van de prijs vindt plaats op 10 november. Afijn, de Anton Wachterprijs voor het beste prozadebuut is gewonnen door Ellen de Bruin met Onder het ijs.

Ik heb bij deze Onder het ijs gekozen om te lezen voor mijn rubriek ‘Het juryrapport‘.

Lees verder + bron (klik)


Niet echt een literaire prijs maar het vermelden waard, de Hebban top 1000 is bekend gemaakt. Ik typte er een ‘draadje’ over op Twitter:

Tessa gaf ook haar mening over de top 1000 van Hebban, lees het hier.

Als iets mij duidelijk is geworden na het lezen van de top 1000 dan is het wel de bevestiging van wat ik bijvoorbeeld al zie op Instagram, er wordt nog steeds voornamelijk literatuur van niet Nederlandse en/of Vlaamse auteurs gelezen en dat vind ik jammer, ik mis ‘Ik lees Nederlands’!


Overig nieuws

Ik las een hoopvol bericht op de site van NOS: Nederlandse e-books straks sneller bij digitale bibliotheek. Hoe fijn zou dat zijn?!

Nieuwe e-boeken van Nederlandse uitgevers moeten voortaan veel sneller, maar ten minste binnen een jaar bij de bibliotheek geleend kunnen worden. Dat hebben verschillende partijen in de boekenbranche afgesproken. Nu duurt het vaak veel langer voordat de nieuwe titels beschikbaar zijn. 

Lees verder + bron (klik)


Afgelopen dinsdag ging de film Rafaël in première op het NFF 2018, de verfilming van het boek van Christine Otten. Ik las en recenseerde haar boek in 2014, klik hier voor mijn recensie. De hoofdrollen worden gespeeld door Melody Klaver en Nabil Mallat. Rafaël draait vanaf 10 oktober a.s. in de bioscoop.

Tijdens de Arabische Lente wil de Tunesische Nazir naar Nederland vluchten, maar het lukt hem niet om een visum te krijgen. Hij besluit illegaal naar Europa te gaan, met hulp van zijn hoogzwangere vrouw Kimmy.

Lees verder + bron (klik)


Kort nieuws

 • In september organiseerde collega boekenblogger Jannie Maand van de Surinaamse literatuur, je kunt hier alles terug lezen.
 • Van 10 tot en met 14 oktober a.s. vindt de Frankfurter Buchmesse plaats.
 • Atlas Contact deelde op Instagram weer een superleuke ‘Tussen de schrijvers’ vlog, deze keer met Nelleke Noordervliet, klik hier om de vlog te kijken op YouTube.
 • Van 21 tot en met 30 september vond de Boekenweek voor jongeren voor het eerst plaats.
 • De Arbeiderspers liet op Twitter weten dat auteur Paul Verhuyck is overleden op 78 jarige leeftijd. Op zijn blog herdenkt zijn uitgever en redacteur Peter Nijssen hem (klik).

Terugblik DWDD Boeken

Vorige week werd de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van DWDD Boeken uitgezonden (klik hier als je het gemist hebt), ik vertelde afgelopen woensdag al dat ik zo langzamerhand mijn twijfels krijg bij deze rubriek van DWDD. Mijn bedoeling was om er vandaag wat over te schrijven maar ik besloot uiteindelijk om toch eerst een e-mail naar DWDD te sturen met een aantal vragen en pas een blogpost in de categorie Sandra KIJKT te schrijven als ik een antwoord heb ontvangen. Wordt vervolgd!

Voor de volledigheid deel ik de genoemde boeken nog even: boek van de maand is Zomervacht van Jaap Robben (ik had Zomervacht al gereserveerd bij de bibliotheek en ik ga hier zeker een recensie over schrijven voor mijn blog), de andere drie boeken waren: Wanneer het water breekt van Chris De Stoop, Mijn jaar van rust en kalmte van Ottessa Moshfegh en tenslotte De reiziger van Ulrich Alexander Boschwitz.


Herinneren jullie je ‘Ik lees Nederlands‘ nog en deed jij daar aan mee?

Alvast een fijn weekend toegewenst!

6 gedachten over “Literair nieuws #13

 • oktober 5, 2018 om 7:17 am
  Permalink

  Wat een goed nieuws over de e-books!
  En wat heerlijk dat zowel Annet Schaap als Ellen de Bruin in de prijzen vielen voor hun prachtige boeken. Je zult vast genieten van ‘Onder het ijs’.

  PS bedankt voor de link 🙂

  Beantwoorden
  • oktober 5, 2018 om 8:38 pm
   Permalink

   Ja hè?! Enne graag gedaan 🙂

   Beantwoorden
  • oktober 6, 2018 om 6:26 pm
   Permalink

   En jij bedankt voor jouw reactie! 😘

   Beantwoorden
 • oktober 6, 2018 om 5:21 pm
  Permalink

  Wat fijn van die e-boeken! In Vlaanderen is er een paar jaar geleden een proefproject geweest met e-boeken in de bibliotheek, maar dat was blijkbaar geen succes en is weer afgevoerd. Digitale boeken “lenen” kunnen we hier dus helaas niet.

  Beantwoorden
  • oktober 6, 2018 om 6:26 pm
   Permalink

   Oh wat jammer zeg, ik leen echt elke maand wel een of twee e-books bij de bibliotheek. Ik denk er zelf over om er nog een Kobo/Bol.com abonnement erbij te nemen, zij hebben vaak iets meer keuze nog qua nieuwe e-books.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: