Literair nieuws #14

Het is vrijdag, tijd voor weer een nieuwe aflevering van Literair nieuws, pak een kop koffie of thee en lees verder.

Photo by Rawpixel
Photo by Rawpixel

Uit alle literaire nieuwsberichten die ik tegenkwam deze week maakte ik de volgende selectie:

Literaire prijzen

De ‘shortlist’ van de Sonja Barend Award is bekend gemaakt:

 • Adriaan van Dis
 • Eva Jinek
 • Coen Verbraak

De uitreiking is a.s. woensdag 17 oktober bij DWDD door Sonja Barend zelf (ik plaats een reminder op Twitter).


Ook de short list van de Zeeuwse boekenprijs is bekend gemaakt:

 • De meid – Marlies Allewijn
 • Middelburg, gezicht van de stad – Jeanine Dekker
 • Til mij op met 1000 vogels – Sander Kooistra
 • Flora Zeelandica – Peter L. Meininger
 • Hoor nu mijn stem Franca Treur

De uitreiking vindt plaats op 3 november a.s.


De Bezige Bij plaatste een enthousiaste tweet met het bericht dat de Vlaamse dichter, romancier en theaterschrijver Peter Verhelst de eerste Sybren Poletprijs heeft gewonnen. De jury prijst Verhelst als een van de meest veelzijdige Nederlandstalige auteurs en typeert hem als ‘een magistrale oeuvrebouwer.’

De Sybren Poletprijs is een prijs voor experimentele literatuur die in januari 2018 in het leven is geroepen door de Sybren Polet Stichting.

Lees verder + bron, klik hier


Overig literair nieuws

Eva Kelder, auteur van o.a. Het leek stiller dan het was (klik) plaatste deze week een tweet met een voorproefje uit de verhalenbundel ‘Ik, moeder’ welke rond de Boekenweek uitkomt bij Uitgever Meulenhoff (even je geheugen opfrissen, klik hier). Ik zeg, het smaakt naar meer, superleuk!


Afgelopen week las ik in de Topics app dat er ter nagedachtenis aan uitgever Emanuel Querido een ‘struikelsteen‘ is gelegd op de Keizersgracht 333 te Amsterdam. Tijdens de oorlogsjaren was de uitgever hier gevestigd.

Emanuel Querido heeft samen met zijn vrouw tijdens de WOII ondergedoken gezeten in Blaricum en beiden zijn op de dag van aankomst -23 juli 1943- in Sobibor vermoord.

Lees verder + bron, klik hier


Terugblik literair nieuws op radio en/of tv

Woensdagnacht was auteur Johan de Boose gast bij VPRO Nooit meer slapen, hij sprak daar over zijn nieuwe roman ‘Het vloekhout’. Hij heeft inmiddels op 24 september al een contract getekend bij De Bezige Bij voor zijn volgende boek! Je kunt het terug luisteren via de website van VPRO of via de podcast, klik hier.

De Wereld Draait Door

Vorige week was het de week van de Nobelprijzen en door het #metoo schandaal ontbrak dit jaar de Nobelprijs voor de literatuur (klik). Reden voor DWDD om een eigen Nobelcomité samen te stellen, bestaande uit: Tom Lanoye, Ellen Deckwitz en Pieter Waterdrinker. Klik hier om verder te lezen en het fragment te kijken.

Afgelopen dinsdag waren Maarten Biesheuvel en zijn vrouw Eva gast bij DWDD. Biesheuvel sprak o.a. over zijn nieuwe boek ‘Verhalen uit het gekkenhuis en las ook een aantal liefdesbrieven voor welke hij had geschreven aan zijn vrouw Eva ten tijden van zijn opname in ‘het gekkenhuis’. Ontroerend mooi vond ik het, hij stopte ook niet na het voorlezen van één brief en gelukkig gaf Van Nieuwkerk Maarten Biesheuvel alle ruimte.

Je kunt het fragment uit DWDD met Maarten Biesheuvel en zijn vrouw Eva hier terug kijken.

VPRO boeken:

Afgelopen zondag sprak Jeroen van Kan met Els Kloek over ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw‘. Zij heeft het boek (net als 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis, dat in 2013 verscheen), niet zelf geschreven maar samengesteld en geredigeerd. Zij gebruikte hiervoor 15 rubrieken en zorgde ervoor dat de verdeling goed bleef. Ik vond het een boeiend gesprek en ik kan niet wachten tot het boek bij mijn plaatselijke bibliotheek ligt, ik ben benieuwd. Deze week stond er trouwens een interview met Els Kloek in Volkskrant, klik hier om het te lezen.

Verder sprak Van Kan met Peter Terrin over zijn nieuwste roman ‘Patricia’. De openings alinea van het boek maakte dat ik het direct op mijn te lezen boeken lijstje plaatste, (voordat ze de deur uitloopt doet ze haar 5 jarige zoontje in bad, haar iPhone valt in het bad en …….):

‘Ik trok de deur van het huis dicht. Ik deed het precies zoals altijd, met op het eind een vinnige ruk. Ik liep beheerst het paadje af en ontgrendelde vanaf dezelfde afstand mijn auto. Als de zoon van de overburen in zijn kamer was, zou hem niets opvallen, alles klonk zoals het anders klonk. Ik startte de wagen, deed mijn veiligheidsriem om en reed weg.’

Kijk hier om de uitzending van VPRO Boeken terug te kijken.


Kort nieuws

 • Ik ontving een e-mail van een bezoeker (nogmaals bedankt José!) en zij stuurde mij een link naar een superleuke podcast De Grote Vriendelijke Podcast en ondanks dat ik normaliter niet over jeugdliteratuur schrijf op mijn blog, voeg ik het nu wel toe, het is tenslotte Kinderboekenweek en ik vond het zelf ook leuk om naar te luisteren! Klik hier om de podcast te beluisteren.
 • Ik las op de site van de NOS dat auteur Dirk Ayelt Kooiman is overleden op 72 jarige leeftijd te Amsterdam. ‘Is er nog tijd om mijn boek te voltooien?’, was de aanhef van de overlijdensadvertentie.
 • Op de website van Tzum las ik dat uitgever Willem Donker is overleden op 79 jarige leeftijd.
 • Onlangs ontving ik weer een nieuwsbrief van het Literatuurmuseum in mijn inbox, lees hem hier terug (aanrader, schrijf je in).
 • Collega blogger Jannie twitterde dat Cynthia Mc Leod op 29 oktober een lezing geeft over Elisabeth Samson in de Rode Hoed. Elisabeth Samons is “De vrije negerin Elisabeth, gevangene van kleur” uit haar gelijknamige roman.
 • Collega blogger Jannie had nog een nieuwtje voor deze rubriek: op 21 oktober viert uitgeverij Conserve haar 35-jarig bestaan. Cynthia Mc Leod zal daar o.a. bij aanwezig zijn, klik hier voor meer informatie.

Vanaf deze week deel ik volop literair nieuws op Twitter, volg mij daar, of check af en toe de hashtag #literair nieuws op Twitter om op de hoogte te blijven. Uiteraard neem ik een selectie van deze berichten mee in deze rubriek op mijn blog. Instagram is helaas niet echt geschikt voor dit soort meldingen, ik deel ze af en toe in mijn Instagram Stories (klik) en sla ze daarna op bij mijn ‘hoogtepunten’ (zie mijn profiel op Instagram).

Afgelopen week ontving ik dus voor het eerst een e-mail van een bezoeker van mijn blog met daarin literair nieuws, echt superleuk! Wil jij ook literair nieuws aanmelden voor mijn rubriek ‘Literair nieuws’, mail dan naar blogsandraleest (@) gmail.com (aan elkaar) en wie weet zie jij jouw item terug in mijn rubriek.

Ik wens jullie allemaal een fijne weekend toe!

6 gedachten over “Literair nieuws #14

 • oktober 12, 2018 om 8:48 am
  Permalink

  ach, wat een mooi fragment van Maarten Biesheuvel en zijn vrouw. Ik had het nog niet gezien. Ik ga dit boek meteen kopen!

  Beantwoorden
  • oktober 12, 2018 om 8:59 am
   Permalink

   Ja mooi hè?! Ik ben ook erg nieuwsgierig naar het boek 🙂

   Beantwoorden
 • oktober 12, 2018 om 11:32 am
  Permalink

  Hoi Sandra, ik ben ook een groot fan van Maarten Biesheuvel. Ik heb zijn verzameld werk in drie delen met bijna 3000 bladzijden thuis in mijn kast staan en helemaal gelezen. Ze staan op de nominatie om te worden herlezen en besproken op mijn blog. Vooral de manier waarop hij de werkelijkheid vermengt met zijn fantasie vind ik geniaal. Groetjes, Erik

  Beantwoorden
  • oktober 13, 2018 om 9:25 am
   Permalink

   Wat leuk om te horen Erik! Ik heb niet al zijn boeken gelezen maar ik herken wat jij zegt, hij is geniaal in het vermengen van werkelijkheid met zijn fantasie.

   Beantwoorden
 • oktober 17, 2018 om 7:55 pm
  Permalink

  Ik ben echt superfan van De Grote Vriendelijke Podcast! Zo leuk om naar te luisteren altijd.

  Beantwoorden
  • oktober 17, 2018 om 10:15 pm
   Permalink

   Hier hetzelfde sinds vorige week Annelies, tè leuk!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: