Literair nieuws #15

Het is vrijdag, tijd voor weer een nieuwe aflevering van Literair nieuws, pak een kop koffie of thee en lees verder.

Photo by Rawpixel Photo by Rawpixel

Uit alle literaire nieuwsberichten die ik tegenkwam deze week -en dat waren er weer veel- maakte ik de volgende selectie voor jullie.

Literaire prijzen

De winnaar van de Sonja Barend Award is afgelopen woensdag tijdens DWDD bekend gemaakt: Eva Jinek! Sonja Barend reikte de Sonja Barend Award zelf uit aan Eva Jinek, zij was door de vakjury gekozen als winnaar en ‘de gedroomde winnaar’ van Barend zelf.


Overig literair nieuws

Naar aanleiding van de Frankfurter Buchmesse stond er een artikel in het NRC met de titel ‘Lezers vinden is uitputtend’, daarin werd verder o.a. de trend van nu genoemd: luisterboeken.

De traditionele hype over één bepaalde titel bleef dit jaar uit bij de Frankfurter Buchmesse. Geen gekte over de verzamelde toespraken van Nelson Mandela of de biografie van Johan Cruijff. De jaarlijkse boekenbeurs, waar uitgevers uit zo’n honderd landen een kleine week samenkomen om de internationale rechten van hun mooiste boeken te verkopen, liep zondag af zonder veel spektakel. De beurs leek alwéér rustiger dan vorig jaar: de rijen voor de wc’s en de koffiehoeken waren korter, de hotels zaten niet stampvol geboekt.

Lees verder + bron klik

De Friese uitgevers kijken tevreden terug op Frankfurter Buchmesse, lees er hier meer over.


De projectsubsidies voor publicaties zijn vorige week bekend gemaakt door het Letterenfonds. O.a. Hanna Bervoets, Elfie Tromp en Sander Kollaard ontvangen een subsidie. Lees hier het volledige overzicht.


Interviews

Afgelopen week stond er in de Volkskrant een interview van Fokke Obbema met A.L. Snijders. Sinds eind september verschijnt er wekelijks een interview in de Volkskrant met Fokke Obbema over de zin van ons leven.

Ik weet niet of ik op al die moeilijke vragen van je wel een antwoord heb, hoor.’ Bij de begroeting laat Peter Muller, beter bekend onder zijn schrijverspseudoniem A.L. Snijders, zich van de bescheiden kant zien die hij in zijn columns vaak toont. Maar hij is ook een man met uitgesproken opvattingen die hij graag anderen voorhoudt: ‘Er zit een superschoolmeester in mij.’

De volgende zin was de reden dat DWDD hem woensdagavond uitnodigde voor een gesprek (zie verder hieronder):

‘Het leven heeft absoluut geen zin, daar ben ik zeker van.’

Lees verder + bron klik


Op de website van De Groene trof ik een boeiend interview aan van Ashley Igwe met Alfred Birney.

Welk boek ligt naast uw bed?

‘Er ligt geen boek naast mijn bed. Ik lees nooit in bed. Ik lees nu wel De eerste keer dat ik mijn hoed verloor van Colette. Hierin beschrijft ze eens een kat… Ik sloeg dat open en weet je wat ik dacht? Ik kan niet schrijven! Ik schrijf al dertig jaar, maar zíj is geweldig. Ik lees óók Het hoofdkussenboek van Sei Shonagon. 

Lees verder + bron klik


Terugblik literair nieuws op radio en/of tv

De Wereld Draait Door

De aflevering van woensdagavond zat bomvol auteurs: Marieke Lucas Rijneveld had haar debuut als ‘tafelmens’, A.L. Snijders vertelde hoe het nu met hem gaat en uiteraard was Nico Dijkshoorn ook aanwezig.

Ik was als een kind zo blij dat A.L. Snijders bij DWDD aan tafel kwam en ik was lichtelijk jaloers op Rijneveld, zij zou gewoon aan tafel zitten met A.L. Snijders! Matthijs van Nieuwkerk vroeg hoe het momenteel met Snijders gaat, zijn vrouw is een half jaar terug overleden. Het mooiste was het ZKV dat hij voorlas, ‘Kluizenaar’, waar Van Nieuwkerk hem gelukkig ook alle ruimte voor gaf, ik heb genoten (om de één of andere reden ontroerd A.L. Snijders mij altijd).

Ik vond Rijneveld leuk als ‘tafelmens’, ze stelde een goede vraag aan A.L. Snijders, luisterde aandachtig naar de gasten, mooi, wat mij betreft voor herhaling vatbaar (en ja we moeten liever zijn voor koeien).

Je kunt DWDD  van woensdag 17 oktober hier terug kijken.

VPRO boeken

Afgelopen zondag sprak Carolina Lo Galbo met Bregje Hofstede over haar nieuwste roman ‘Drift’. Ik vond het een boeiend gesprek, ik las enige jaren geleden ‘De hemel boven Parijs’ -haar debuutroman- en ik kon amper stoppen met lezen. Hofstede vertelde op een boeiende manier over ‘Drift’ en ik heb het inmiddels op mijn te lezen boeken lijstje gezet (zoals bijna met alle boeken bij VPRO boeken).

Daarna schoof Jan Brokken aan om over zijn boek ‘De rechtvaardigen’ te praten. Ik heb al e.e.a. voorbij zien komen over dit boek bij Atlas Contact op Instagram en dit lijkt mij een indrukwekkend boek. Ook dit was een boeiend gesprek, ik heb daarna zelfs nog een en ander opgezocht op internet, het boek staat inmiddels op mijn lijstje.

Kijk hier om de uitzending van VPRO Boeken terug te kijken.

Overige programma’s

Afgelopen week was auteur Marieke Lucas Rijneveld te zien bij de laatste aflevering van het derde seizoen van Tim’s ^tent. Ik had dit programma nog nooit gezien en werd tijdens het kijken behoorlijk enthousiast. Tim den Besten ontving Rijneveld op Texel en al fietsend op zijn tandem kwamen ze aan op de camping waar Den Besten zijn tent had neergezet. Ik vond het een superleuk interview, er werd gefonduud, de vaat werd gedaan en uiteraard sprak Rijneveld over haar laatste boek. Als je de aflevering gemist hebt, kijk het dan hier terug.


Kort nieuws

 • Uitgever Conserve uit Groet per 1 januari wordt overgenomen door Singel Uitgeverijen Amsterdam. Oprichter Kees de Bakker blijft aan als adviseur (bron: klik).
 • Nog meer nieuws over uitgever Conserve, zij geven een verhalenbundel uit met de titel ’Hier is zon, zee en zand – schrijvers over Bergen en Schoorl – van Nicolaas Beets tot Adriaan van Dis’. Voor meer informatie, klik hier.
 • Zaterdag 20 oktober vindt het Brainwash festival (Amsterdam) plaats. Adriaan van Dis, Joris Luyendijk en Zihni Özdil zoomen in op onze samenleving (start 11.30 uur). Voor meer informatie, klik hier
 • Op 29 oktober a.s. start al weer de 26e editie van Crossing Border (Den Haag). Meer informatie hierover kun je hier vinden.
 • Op de website van  het Eindhovens Dagblad trof ik een bericht aan over A.F.Th. van der Heijden, hij krijgt een eigen museum in hartje Eindhoven. Klik hier voor meer informatie.

Ik wens jullie allemaal een fijne weekend toe!

Wil jij literair nieuws aanmelden voor mijn rubriek ‘Literair nieuws’, mail dan naar blogsandraleest (@) gmail.com (aaneen) en wie weet zie jij jouw item terug in mijn rubriek.

10 gedachten over “Literair nieuws #15

 • oktober 19, 2018 om 7:47 am
  Permalink

  Fijn weer dit overzicht. Op de subsidielijst staan bekende namen. Mij vielen Elke Geurts en Alexis de Roode op. Vooral Lalagé zal daar blij mee zijn. Ze was eerder al erg enthousiast over een dichtbundel van deze dichter. Wist je trouwens dat je elke zondagmiddag op NPO2 om half twee naar Brainwash talks kunt kijken? 20 minuten maar en meestal een interessant verhaal. Ik neem aan dat de talks van het Brainwash festival hier ook voorbij zullen komen t.z.t.
  Over De hemel boven Parijs van Bregje Hofstede schrijf ik je nog een apart berichtje via Twitter.

  Link naderhand toegevoegd door Sandra leest:
  https://mijnboekenkast.blogspot.com/2014/09/een-driehoeksverhouding-bregje-hofstede.html

  Beantwoorden
  • oktober 19, 2018 om 7:51 am
   Permalink

   Ha dat is inderdaad mooi nieuws! Al heb ik nog maar twee bundels van Alexis de Roode gelezen… dus ik heb nog wat op mijn verlanglijstje 🙂

   Beantwoorden
   • oktober 19, 2018 om 7:53 am
    Permalink

    En Ineke Riem staat er ook bij! Haar laatste boek Rauw moet ik ook nog lezen.

    Beantwoorden
  • oktober 19, 2018 om 9:33 pm
   Permalink

   Oh nee dat wist ik niet, ik heb Brainwash talks nog nooit gezien, ik heb het gelijk genoteerd, dank voor de tip Jannie!

   Beantwoorden
 • oktober 19, 2018 om 7:50 am
  Permalink

  Tim maakt zulke leuke programma’s! Een beetje zoals Man bijt hond, maar dan met langere interviews.

  A.L. Snijders bij DWDD was fijn. Ik snap alleen niet waarom Matthijs van Nieuwkerk bij ouderen en kinderen altijd zo’n kinderachtige toon aanslaat. Nico Dijkshoorn spoel ik altijd door die vind ik maar niks. Maar verder is het een leuk programma, ik heb laatst weer een paar afleveringen bekeken en er zitten boeiende onderwerpen in, zoals het nieuwe boek van Stephen Hawking en dat blinde meisje Floor, meegenomen door Ali B, zo indrukwekkend. (sorry voor de lange zin)

  Beantwoorden
  • oktober 19, 2018 om 9:39 pm
   Permalink

   Ik vond Man bijt hond altijd geweldig! Ehm geen idee, ik vond Matthijs juist heel attent naar A.L. Snijders toe, hij kreeg ook alle ruimte. Ha de aflevering met het nieuwe boek van Hawkins heb ik dan weer overgeslagen 😉

   Beantwoorden
 • oktober 19, 2018 om 9:53 am
  Permalink

  Ik kende het programma Tims Tent ook niet, viel er middenin tijdens het zappen en ik bleef hangen want ik vond het boeiend. Tijdens de afwas en een ontbijtje in een cafeetje kwamen er diepgaande gesprekken los. Mooi.
  DWDD kijk ik al lang niet meer, ik word erg moe van Matthijs, sorry. Als er een boeiend onderwerp in zit, dan meldt Sandra dat hier en dan kijk ik alleen dat stukje soms nog even terug (heb ik nu ook gedaan 😉 ) maar dan vind ik het wel weer mooi geweest.

  Beantwoorden
  • oktober 19, 2018 om 4:58 pm
   Permalink

   Ja hè, als ik had geweten dat het programma zo leuk was had ik eerder al gekeken 😉 Enne thanks @ DWDD daar doe ik het voor 😘

   Beantwoorden
 • oktober 19, 2018 om 7:02 pm
  Permalink

  Wat leuk dat A.F.Th. van der Heijden een eigen museum krijgt! Eindhoven is niet zo ver van bij ons, dus misschien dat ik daar wel eens naartoe ga. (Ook al heb ik nog nooit iets van hem gelezen…)

  Beantwoorden
  • oktober 19, 2018 om 9:41 pm
   Permalink

   Ha en voor mij is het ver weg alhoewel ik weleens in Eindhoven kom, wie weet 🙂 Ik kan je Tonio aanraden, ik las het samen met Sue, we hebben allebei een recensie op onze blogs staan.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: