Literair nieuws #16

Het is vrijdag, tijd voor weer een nieuwe aflevering van Literair nieuws, pak een kop koffie of thee en lees verder.

Photo by Rawpixel Photo by Rawpixel

Uit alle literaire nieuwsberichten die ik tegenkwam deze week maakte ik de volgende selectie voor jullie, we beginnen met de literaire prijzen.

Literaire prijzen

De nominaties van de NS Publieksprijs zijn bekend gemaakt tijdens DWDD van afgelopen woensdag (klik).

De NS Publieksprijs is, zoals de naam al doet vermoeden een echte publieksprijs. De zes genomineerde boeken zijn de boeken die het meest verkocht zijn in het afgelopen jaar (juli 2017 – juli 2018).

Op alfabetische volgorde:

 • Het beste wat we hebben – Griet Op de Beeck
 • Zolang er leven is – Hendrik Groen
 • Dagboek van een getuige – Astrid Holleeder
 • Stromboli – Saskia Noort
 • Nazomer – Esther Verhoef
 • De heilige Rita – Tommy Wieringa

Hoera, geen enkel ‘sport’ boek! De lijst lijkt verder een mooie mix van literatuur (2 boeken), thrillers (één boek), biografische fictie (één boek) en biografische non-fictie (één boek) en fictie (één boek). Ik heb 3 boeken van deze lijst gelezen en ik hoop dat Tommy Wieringa wint.

Je kunt tot en met 21 november jouw stem uitbrengen op de site van de NS Publieksprijs (klik hier). Op woensdagavond 21 november 2018 wordt de winnaar bekend gemaakt bij DWDD.


Afgelopen zondag werd de winnaar bekend gemaakt van de Jan Wolkers prijs, de prijs voor het beste natuurboek: ‘Darwin in de stad’ van Menno Schilthuizen.

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar:

“De jury heeft gekozen voor de verrassing, waarin wijsheid rijkelijk overgoten met feiten wordt opgediend. Die je leert kijken op een andere manier, die je opnieuw versteld doet staan van het wonder van zogenaamd alledaagse natuur, van de flexibiliteit, en dat alles uiterst leesbaar opgeschreven door een verteller die wat te zeggen heeft”.


Afgelopen weekend werd bekend gemaakt dat Mieke van Zonneveld de Eline van Haarenprijs 2018 heeft prijs gewonnen met haar bundel ‘Leger’. Er stond een kort bericht over de prijs in het Parool (klik). Helaas is het juryrapport nog niet bekend gemaakt op de website van Uitgever Conserve (initiatiefnemer van deze prijs), hopelijk plaatst de uitgever deze volgende week.


Overig literair nieuws

De universiteit van Leiden heeft afgelopen vrijdag, de 11e sterfdag van Jan Wolkers, bekend gemaakt dat het archief van Jan Wolkers wordt overgebracht van Texel naar Leiden.

Een map met daarin de eerste versie van Kort Amerikaans en de kopij met aantekeningen voor de 40ste druk. Karina Wolkers, weduwe van schrijver en kunstenaar Jan Wolkers, overhandigde deze op 19 oktober aan Kurt De Belder, directeur van de Leidse Universiteitsbibliotheek. Ze markeerde daarmee de overdracht van het archief van Wolkers aan de Universiteit Leiden.

Lees meer + bron


Afgelopen week stond er in het NRC een artikel over uitgeverij Pluim met de titel ‘Als auteur zit je zo op droog brood’:

Een schrijverscoöperatie moet een antwoord gaan worden op de moeizame tijden die de literatuur, en dan vooral de fictie, beleeft deze dagen. Om die reden werd op 4 oktober officieel de akte van oprichting vastgelegd voor een schrijverscoöperatie die een belang krijgt van 4,99 procent in uitgeverij Pluim

Lees meer + bron


Op donderdag 1 november start Nederland Leest. Nederland Leest werd voor het eerst in 2006 georganiseerd en sinds 2016 staat er niet één boek maar één thema centraal. Het thema van 2018 is voeding.

Het gratis geschenkboek ligt vanaf 1 november klaar in de bibliotheek.

Lees meer + bron


Column

Franca Treur schreef vorige week weer een column voor Trouw. Daarin schreef ze o.a. over de literaire sensatie van Frankrijk: Édouard Louis (zie hieronder bij VPRO Boeken). Treur zegt:

Ik lees om de verbinding met de geest van iemand die ik bewonder of die mij dierbaar is.

En

Bij ons is de literaire wereld al helemaal verwerelddraaitdoord, leggen literaire titels het bij de NS Publieksprijs allang af tegen boeken als ‘Gijp, ‘Kieft’ en ‘Hendrik Groen’. En een Turk kan met een roman over de Bijlmer de prestigieuste literatuurprijs winnen, zonder dat we dat opmerkelijk vinden.

Lees meer + bron


Terugblik literair nieuws op radio en/of tv

De Wereld Draait Door 23 oktober

Afgelopen dinsdag schoof dichter Lévi Weemoedt samen met Özcan Akyol aan bij DWDD. Akyol stelde ter gelegenheid van Weemoedts 70e verjaardag een bloemlezing samen: ‘Pessimisme kun je leren!’. Van Nieuwkerk opende het gesprek met de zin: ‘weet je dat ik dacht dat je al dood was’, tegen Weemoedt, zijn antwoord ‘ja ik ook!’ zette gelijk de toon, wat een humor!

Ik heb genoten van Weemoedt, ik heb hardop zitten lachen, echt een aanrader om terug te kijken (klik).

VPRO boeken 21 oktober

In VPRO Boeken sprak Jeroen van Kan met André Klukhuhn over zijn nieuwe boek ‘Berichten uit het feniksnest. Eindtijd of wedergeboorte’ en met Édouard Louis over zijn boek ‘Ze hebben mijn vader vermoord’.

Ik heb niet de gehele aflevering kunnen zien, alleen het gesprek met Édouard Louis en hij vertelde op een boeiende manier over zijn boek, de zin ‘ik wil laten zien dat politiek wel degelijk persoonlijk is’ maakte indruk op mij.

Kijk hier om de uitzending van VPRO Boeken terug te kijken.


Kort nieuws

 • Op 3 november vindt het Grote gebeuren festival plaats in Groningen. De gasten zijn o.a. Aafke Romeijn, Rinske Hillen, Auke Hulst en Sytske van Koeveringe. Voor meer informatie, klik hier.
 • Afgelopen week vond de presentatie plaats van het nieuwste boek van Kader Abdolah, ‘Het pad van de gele slippers’, klik hier om meer te lezen.
 • De nominaties voor de Boekenleeuw en Boekenpauw (de beste en mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboeken van Vlaanderen en Nederland ) zijn onlangs bekend gemaakt. De winnaar wordt 31 oktober bekend gemaakt, voor meer informatie, klik hier.
 • Half november verschijnt er een nieuwe roman van A.F.Th. van der Heijden: ‘Mooi doodliggen’, klik hier voor meer informatie.
 • Op 31 oktober begint de Week van het Zeeuwse Boek. Bij aankoop van 15,- euro of meer aan boeken in de Zeeuwse boekhandel krijg je gratis het Geschenk van het Zeeuwse boek (geschreven door journalist Peter de Jonge).

Ik wens jullie allemaal een fijne weekend toe!

 

Wil jij literair nieuws aanmelden voor mijn rubriek ‘Literair nieuws’, mail dan naar blogsandraleest (@) gmail.com (aaneen) en wie weet zie jij jouw item terug in mijn rubriek.

8 gedachten over “Literair nieuws #16

 • oktober 26, 2018 om 7:53 am
  Permalink

  De Zeeuwse boekenweek kent meerdere prijzen, waaronder een publieksprijs, zie: https://www.dezb.nl/zeeland/zeeuwse-boekenprijs.html Via deze pagina kun je prijzen bekijken en zelf meestemmen door de link “Meer over de prijzen” te volgen naar de PZC publieksprijs. Wie de winnaars van vorige jaren bekijkt (Eregalerij eerdere winnaars) zal daar veel bekende namen tussen vinden, zoals bv. Oek de Jong, Jan Vantoortelboom, Franca Treur, Chris de Stoop, Annejet van de Zijl, Carolijn Visser en Floortje Spigtman. En als je de longlist van dit jaar bekijkt, zul je zien dat Zeeland meer te bieden heeft dan je misschien verwacht.
  Dank weer Sandra, de uitzending van DWDD met Levi Weemoedt ga ik zeker nog bekijken.

  Beantwoorden
  • oktober 26, 2018 om 8:17 pm
   Permalink

   Ah dankjewel voor je aanvulling Jannie, ik ga dit weekend de longlist bekijken, leuk! ❤️

   Beantwoorden
 • oktober 26, 2018 om 7:25 pm
  Permalink

  Dank je voor de tips ! Dat stukje DWDD is geweldig ! Eigenlijk ken ik maar bar weinig van Lévi Weemoedt, dus die bundel lijkt me alvast een leuke voor je maand van de poëzie 🙂

  Beantwoorden
  • oktober 26, 2018 om 8:15 pm
   Permalink

   Graag gedaan! Ik heb vandaag samen met mijn beste vriendin ‘Met enige vertraging’ gelezen van Lévi Weemoedt, we hadden buikpijn van het lachen, wat een humor 😉

   Beantwoorden
 • oktober 26, 2018 om 7:28 pm
  Permalink

  Toch blij dat er nog een Vlaming bij de genomineerden voor de NS Publieksprijs is!

  Beantwoorden
  • oktober 26, 2018 om 8:16 pm
   Permalink

   Ja dat dacht ik ook gelijk toen ik haar naam las, tof!

   Beantwoorden
 • oktober 28, 2018 om 7:13 pm
  Permalink

  Welke drie boeken heb jij gelezen Sandra? Ik Hendrik Groen, De heilige Rita en Het beste wat we hebben. Van mij mag Tommy Wieringa ook winnen.

  Beantwoorden
  • oktober 28, 2018 om 7:33 pm
   Permalink

   Hendrik Groen (genoten)
   Dagboek van een getuige (ik vond het nogal een herhalend verhaal, niet mijn ding) en De heilige Rita (zó mooi). Ik wil Het beste wat we hebben nog steeds graag lezen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: