Literair nieuws #17

Het is vrijdag, tijd voor weer een nieuwe aflevering van Literair nieuws, pak een kop koffie of thee en lees verder.

Photo by Rawpixel
Photo by Rawpixel

Op 9 juli plaatste ik de eerste ‘Literair nieuws’ op mijn blog en nu, op 2 november al weer de 17e aflevering, wauw! Ik nam ook afgelopen week het literaire nieuws weer minutieus door en maakte de volgende selectie voor jullie.

Literaire prijzen
Het is natuurlijk geen officiële literaire prijs maar ik vind het ‘t vermelden meer dan waard: literatuurwebsite Tzum heeft ook dit jaar weer een prijs uitgereikt voor de mooiste literaire zin, deze zin staat in ‘Tsjaikovskistraat 40’ van Pieter Waterdrinker:
‘Zou deze stad op een andere breedtegraad liggen, in een ander landschap, met een andere stand van de zon, zonder de ellenlange grijze maanden van regen, mist en grauwheid, niet op deze schrale moerasgrond staan, in de bodem waarvan de botten liggen van de ontelbare stakkers die hun leven bij de bouw ervan hebben gelaten, maar op een rots, te midden van fraaie glooiende heuvels, met de zwartinkten silhouetten van olijfbomen en cipressen, dan zou Sint-Petersburg met zijn grande armée van mintgroene, zachtroze, bosbesrode en geel gesausde pleisterwerkgevels Florence met gemak naar de kroon steken
Het prijzengeld wordt telkens bepaald door de aantal woorden in de zin, de auteur won hier 95 euro mee. Ik heb ‘Tsjaikovskistraat 40’ nog steeds niet gelezen maar ga dit zeker nog dit jaar doen. Sue van Boekenz schreef al eerder een recensie van dit boek (klik).
Lees meer en bron: klik

De literaire prijzen van de Jan Campert-stichting gaan dit jaar naar de auteurs Marja Pruis, Jan van Aken en Annemarie Estor. De Bordewijk- en Campert-prijs worden jaarlijks toegekend, de Jan Greshoffprijs tweejaarlijks. Eerder dit jaar werd al bekend gemaakt dat het gehele oeuvre van Nelleke Noordervliet (1945) bekroond werd met de Constantijn Huygens-prijs 2018.

 • Marja Pruis wint de Jan Greshoff-prijs voor essayistiek met haar boek ‘Genoeg nu over mij’.
 • Jan van Aken wint met ‘De ommegang’ de F. Bordewijkprijs
 • Annemarie Estor wint de Jan Campert-prijs voor haar dichtbundel ‘Niemandslandnacht’.
Lees meer en bron: klik

Frits van Oostrom won de Libris Geschiedenis prijs 2018 gewonnen met zijn boek ‘Nobel Streven’!


Overig literair nieuws
Afgelopen week las ik in Het Parool een indrukwekkend artikel over Menno Wigman (overleden februari 2018), hij behoorde tot de dichters van de stichting De eenzame uitvaart, waarbij dichters eenzaam gestorvenen begeleiden naar hun graf.
Zeer groot was het contrast met de momenten dat Wigman (1966-2018) zelf aan een graf stond en een gedicht voorlas. Vaak was hij de enige die nog woorden had voor de overledene. Want Menno Wigman was vanaf 2002 een van de dichters van de stichting De eenzame uitvaart, die overledenen van wie de identiteit onbekend is, of gestorvenen zonder familie of vrienden in de vorm van een gedicht een ‘laatste saluut’ brengen. De Poule des doods is de naam die oprichter F. Starik aan die groep gaf.
Lees meer en bron: klik 

Afgelopen zaterdag vond de Brainwash special plaats en hierbij spraken Adriaan van Dis, Joris Luyendijk en Zihni Özdil over woede.

Woede is momenteel de drijvende kracht in de politiek. Het was de brandstof voor de verkiezing van Trump en de Brexit, en we zien populistische partijen door heel Europa er door worden voortgestuwd. Ook lokaal en regionaal laait de woede op. En hoe terecht die woede vaak ook is, het ontwricht onze maatschappij. Waar gaat het mis, en hoe kant het beter?
Je kunt het gesprek hier beluisteren en/of lezen, al moet ik toegeven dat ik zelf alleen het ingekorte artikel heb gelezen.

Interviews
In De Groene Amsterdammer stond afgelopen week weer een ’21 vragen aan….’, deze keer met de auteur van o.a. ‘Augustus’ en ‘Jaja de oerknal’, Maria Barnas. Op de vraag ‘Als u iets zou kunnen veranderen aan een van de boeken die u heeft geschreven, wat zou dat zijn’, gaf zij het volgende antwoord:
Juist datgene waar ik me aan erger in een voorgaand werk leidt vaak tot nieuwe inzichten. Ook als ik nooit meer zo zou schrijven kan ik daarom niet zeggen dat ik het anders had willen doen. Om een voorbeeld te geven: mijn eerste bundel, Twee zonnen, is enorm afgewogen, alles moest kloppen. Het gevolg is dat de bundel weinig aan de verbeelding van de lezer overlaat. Bij de bundel daarna, Er staat een stad op, heb ik dingen bewust rafelig gelaten, onaf en uit evenwicht. Daar ben ik een beetje van teruggekomen, nu zoek ik de rafeligheid meer in de taal zelf.
Lees meer en bron: klik

Kort nieuws
 • Op 3 en 4 november 2018 vindt al weer het zesde Harry Mulisch Festival plaats in Amsterdam. Voor meer informatie, klik hier.
 • Lévi Weemoedt kwam deze week binnen op 10 in de CPNB top 60 met ‘Pessimisme kun je leren!’, hij werd in zijn 1e week alleen overtroffen door IJskoud van Suzanne Vermeer welke binnenkwam op nummer 2.
 • In de app van NOS trof ik een leuk artikeltje aan over een menselijke keten dat een Britse boekwinkel hielp met verhuizen, klik hier om het te lezen.

Columns
Ik lees bijna alle columns van Nico Dijkshoorn en besloot deze week dat het de hoogste tijd was om hem te gaan volgen op Twitter. Nico Dijkshoorn,  je houdt van hem of je verafschuwt hem, zonder een gulden middenweg, ik behoor tot de eerste groep. Zijn laatste column ‘Ik wil alleen producten influencen waar ik achter sta’ was behalve geestig ook nog eens behoorlijk actueel (klik).

Terugblik literair nieuws op radio en/of tv
DWDD
Afgelopen week was Paulien Cornelisse te gast bij DWDD om te praten over haar nieuwe boek ‘Taal voor de leuk’. Ik vond het een enorm leuk gesprek en vond haar ‘dwang cliches’ hilarisch en herkenbaar en uiteraard prijkt ‘Taal voor de leuk’ inmiddels op mijn te lezen boeken lijstje. Fragment gemist, kijk het hier terug.
Verder schoof het boekenpanel op dinsdag weer aan tafel en zij bespraken de volgende boeken:
 • Stephen Florida van Gabe Habash (boek van de maand)
 • Drift van Bregje Hofstede
 • Ze hebben mijn vader vermoord van Édouard Louis
 • De hemel verslinden van Paolo Giordano 

Heb je het gemist, kijk het fragment dan hier terug. Je merkt het wellicht al, ik maak er weinig woorden aan vuil, ik word simpelweg niet meer heel enthousiast van DWDD Boeken.
VPRO Boeken

Waar ik wél enthousiast van word is VPRO Boeken, vooral als er Nederlandse of Vlaamse auteurs aan tafel schuiven!

Afgelopen zondag sprak Carolina Lo Galbo eerst met auteur Gregor Verwijmeren over zijn roman ‘De vorm van geluid’. Verwijmeren heeft 5 jaar over zijn roman gedaan (naast zijn werk en gezin). Hij onderzocht niet alleen het effect van tinnitus  op de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van zijn hoofdpersoon, maar ook op die van zijn omgeving.

Daarna sprak Carolina met auteur A.N. Ryst over zijn nieuwste boek ‘De nadagen’, een roman dat sterk gebaseerd is op de laatste levensfase van zijn ouders. Het is een roman over verlies en onrust. Ik heb inmiddels wat recensies opgezocht van ‘De nadagen’ en na het lezen van deze recensie van Trouw heb ik ook dit boek aan mijn te lezen boeken lijstje toegevoegd.

En dit was mijn selectie van het literaire nieuws van deze week!

Aankomende maandag komt er een extra artikel online over leuke boekgerelateerde agenda’s en (scheur)kalenders.

Fijn weekend!

8 gedachten over “Literair nieuws #17

 • november 2, 2018 om 6:46 am
  Permalink

  Pieter Waterdrinker moet je echt gaan lezen! Al zijn boeken zijn overigens de moeite waard. Zo grappig dat hij 95 euro heeft gewonnen met deze mooie zin =D Hij heeft namelijk lang geworsteld met het feit of hij kon leven van zijn schrijfsels. Maar als je zo per zin betaald wordt dan moet het toch wel lukken 😉 Wat zijn er trouwens veel boekenprijzen, van de meesten heb ik nog nooit gehoord!

  Beantwoorden
  • november 2, 2018 om 9:36 pm
   Permalink

   Oh wat grappig haha dat wist ik niet 😉 Ja ik heb ‘m op mijn lijstje gezet, ik ga het dit jaar nog lezen 🙂 Ik verbaas mij er soms ook over dat er zoveel prijzen zijn en dan noem ik nog niet eens alle literaire prijzen.

   Beantwoorden
 • november 2, 2018 om 8:23 am
  Permalink

  Van A.N. Ryst heb ik zijn verhalenbundel ‘De maanvis’ gelezen en dat smaakte naar meer! Hij heeft ook een heel dik sprookjesachtig boek geschreven, ‘De harpij’ en dat kwam door die korte verhalen op mijn lijstje. Dit nieuwe boek over zijn ouders is van een heel ander genre. Het trekt mij niet direct, dus ik ben benieuwd hoe jij het vindt.

  Beantwoorden
  • november 2, 2018 om 9:39 pm
   Permalink

   Ik heb ‘De maanvis’ gelijk op mijn lijstje gezet, er staan veels te weinig verhalenbundels op mijn te lezen boeken lijstje, thanks! De harpij ken ik niet, klinkt mooi. Bijzonder hoe divers zijn werk is.

   Beantwoorden
 • november 2, 2018 om 9:46 am
  Permalink

  Hoi Sandra, ik heb het boek van Pieter Waterdrinker ook gelezen en er een kort stukje over geschreven: https://erikleest.blogspot.com/2018/10/pieter-waterdrinker-tsjaikovskistraat-40.html. Ik was niet zo enthousiast, vooral de stijl van het boek vond ik niet zo geweldig. Iemand die wel zeer enthousiast was over het boek en er een geweldige recensie over heeft geschreven is Bettina van https://bettinaschrijft.blogspot.com/2017/11/tsjaikovskistraat-40-pieter-waterdrinker.html. Groetjes, Erik

  Beantwoorden
  • november 2, 2018 om 9:40 pm
   Permalink

   Ha dank voor de recensie tips Erik, ik ga ze dit weekend even lezen, fijn!

   Beantwoorden
 • november 2, 2018 om 7:38 pm
  Permalink

  Ik vind Paulien Cornelissen echt een hilarische vrouw. En ik kijk alvast uit naar jouw selectie agenda’s en kalenders.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: