Literair nieuws #18

Het is vrijdag, tijd voor weer een nieuwe aflevering van Literair nieuws, pak een kop koffie of thee en lees verder.

Photo by Rawpixel Photo by Rawpixel

Ook deze week nam ik het literaire nieuws weer minutieus door en maakte de volgende selectie voor jullie.

Literaire prijzen
Auteur Franca Treur heeft afgelopen zaterdag de Zeeuwse Boekenprijs 2018 gewonnen. De jury is diep onder de indruk van haar roman ‘Hoor nu mijn stem’.
Lees meer + bron klik

Donderdag werd bekend gemaakt dat auteur Tommy Wieringa met zijn roman ‘De heilige Rita’ de Bookspot lezersprijs 2018 heeft gewonnen.


Overig literair nieuws
Tzum deelde een video van Maarten ‘t Hart met de titel: ‘Maarten ‘t Hart heeft nog nooit iets van Remco Campert gelezen maar vindt de biografie toch zeer aanbevelenswaardig’. Klik hier om de video (oorspronkelijk van boekhandel De Kler) te zien.

Uitgever Nieuw Amsterdam vertelde op Twitter dat Thomas Verbogt van de Gemeente Nijmegen de eervolle opdracht heeft gekregen om een roman te schrijven over de stad. Verbogt is geboren en getogen Nijmegenaar en de stad speelt een prominente rol in zijn werk (met dank aan Jannie).


Op 18 november vindt de eerste Joost Zwagerman lezing plaats in Alkmaar.

Simon Schama (1945, professor geschiedenis en kunstgeschiedenis) houdt de eerste Joost Zwagerman Lezing (Engels gesproken). Tijdens deze avond wordt ook de Joost Zwagerman Essayprijs uitgereikt. (herhaald bericht i.v.m. datum)

Voor meer informatie: klik

Interviews
In De Groene Amsterdammer stond afgelopen week weer een ’21 vragen aan….’, deze keer met auteur Rob van Essen wiens laatste roman ‘De goede zoon’ onlangs verscheen bij uitgever Atlas contact.
Lees meer en bron: klik

Kort nieuws
 • Vorige week kwam de bundel ‘Verstrooid van schoot’ van dichter Jean Pierre Rawie uit. Lees hier een interview met hem in HP de Tijd.
 • Een jonge Terneuzense begint eigen uitgeverij: ‘Elke schrijver verdient een kans’ (klik).
 • Pessimisme kun je leren! van Lévi Weemoedt is deze week gestegen van nummer 10 naar de 3e plaats in de bestseller top 60 (CPNB).
 • Wil jij dwalen door het Den Haag van Jan Siebelink of in Mulisch’ voetsporen treden door Amsterdam? Het kan met de Literaire routes app. (met dank aan Antoinette).
 • Franca Treur is 11 november te gast in Op Hodenpijl in Schipluiden (entree 15 euro, klik).
 • In Veenendaal is er een nieuwe dichtersroute vol gedichten. Ze hangen op twintig plekken in het Veenendaalse centrum. Met de nieuwe folder in de hand kunnen ze worden aangedaan (geen verdere informatie beschikbaar, ik denk dat de folder beschikbaar is bij het plaatselijke VVV kantoor).
 • Brainwash publiceerde een ‘talk’ van Maartje Wortel: ‘Durf te twijfelen, en je wereld wordt zoveel groter’, klik hier om het te zien (en lezen) (met dank aan Jannie).
 • Boekblad meldt dat de Antwerpse Boekenbeurs dit jaar drie procent meer bezoekers heeft getrokken dan vorig jaar, top!

Terugblik literair nieuws op radio en/of tv

DWDD
Deze week schoof de Vlaamse auteur David van Reybrouck aan bij DWDD om te praten over zijn nieuwe bundel ‘Odes’, je kunt het fragment hier terugkijken.
Verder deelde DWDD op Twitter nog een link van de ‘light verse’ van vorige week met Lévi Weemoedt, Jan Boerstoel en Hans Dorrestijn.
Afgelopen dinsdag was Marieke Lucas Rijneveld voor de tweede maal tafelmens bij DWDD, in deze aflevering schoof ook Herman van Veen aan, hij vertelde over zijn boek ‘Voor het eerst – Verhalen over ouder worden’. Je kunt het fragment hier terugkijken.

VPRO Boeken*

Afgelopen zondag was Maaike Meijer gast bij VPRO Boeken en sprak over haar boek ‘Hemelse mevrouw Frederike: Leven en werk van F. Harmsen van Beek’. Laat ik beginnen met het zeggen dat ik het goed vind dat zij de bijnaam ‘Fritzi’ achterwege heeft gelaten, ik heb zelf een grondige hekel aan mensen die namen verbasteren en het werk van Frederike Harmsen van Beek is van dusdanig niveau, dat zij dit niet verdiend mijns inziens, of zoals Maaike Meijer zelf zei bij VPRO Boeken, ‘zij was geen flodderdiva’. Ik vond het een fijn interview, en de omschrijving van het werk van F. Harmsen van Beek vond ik zeer treffend: ‘labyrintische poëzie’.

Je kunt VPRO Boeken hier terugkijken.

Als jij net als ikzelf geen genoeg kan krijgen van Maaike Meijer, lees dan dit interview in HP de Tijd.

En dit was mijn selectie van het literaire nieuws van deze week, fijn weekend toegewenst!

* ik bespreek alleen de Nederlandse en/of Vlaamse auteurs bij VPRO Boeken.

3 gedachten over “Literair nieuws #18

 • november 9, 2018 om 7:43 pm
  Permalink

  Wij gaan morgen naar de Boekenbeurs en gaan dus nog ons steentje bijdragen. Ik hoorde dat ze 150 000 bezoekers voorop hadden gesteld en nu met nog twee dagen te gaan op 115 000 zaten. Benieuwd of ze dat gaan halen.

  Beantwoorden
  • november 10, 2018 om 4:38 pm
   Permalink

   Ik hoop het ook! Hoe was het?

   Beantwoorden
   • november 10, 2018 om 7:52 pm
    Permalink

    Heel druk, maar wel een heel geslaagde dag. Als morgen ook nog een topper wordt, halen ze misschien toch nog de 150 000!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: