Literair nieuws #2

Ook deze week verzamelde ik weer literair nieuws voor jullie: o.a. de nieuwe column van Murat Isik voor de Volkskrant op zaterdag, een mooi interview met Marieke Lucas Rijneveld en Erik de Jong (Spinvis) in het NRC en ik had contact met Boekhandel Blokker over hun nieuwe Whatsapp service!

Photo by Kaboompics through www.Pexels.com
Photo by Kaboompics through Pexels

Ik las op Instagram dat Boekhandel Blokker uit Heemstede sinds kort een nieuwe service heeft: je kunt een bestelling plaatsen via Whatsapp. Ik was nieuwsgierig en nam contact met hen op en vroeg hen het volgende:

Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

Arno Koek: ‘Ik was met een klant in gesprek en die wilde op een eenvoudige manier met mij communiceren maar niet via de website. Hij wilde gewoon appen als hij een boek in de krant zag of op tv. Na een korte test met mijn prive-app dacht ik: dit ga ik professioneel aanpakken!’

Kan iedereen via Whatsapp een bestelling plaatsen of moet je woonachtig zijn in Heemstede?

‘Iedereen kan hier gebruik van maken. In eerste instantie zal het boek wel in de winkel opgehaald moeten worden. Via de website verzenden wij boven de 15 euro gratis en dat heeft de voorkeur. Het gaat vooral om de lokale klant die voor gemak kiest!’

Wat zijn de reacties van jullie klanten?

‘Klanten zijn enthousiast en er zijn nu 15 reacties. D.m.v. adverteren en sociale media en flyers in de winkel laten we de klant kennismaken met dit fenomeen! Iedereen heeft nl. de hele dag zijn mobiele telefoon vast, dus waarom geen bestelling appen. Gemak en snel!’

Bedankt voor dit korte interview Arno! Arno gaf aan dat inmiddels nog twee boekhandels in Nederland bestellingen via Whatsapp aannemen. Ik hoop dat meerdere boekhandels jullie voorbeeld volgen, het lijkt mij erg handig! Boekhandel Blokker is via Whatsapp te bereiken via: 06-18336320.


Thomas de Veen (literair auteur NRC) deelde het volgende bericht via Twitter:

Nieuws: ‘De brief voor de koning’ van Tonke Dragt wordt een internationale Netflix-serie. Het is het eerste Nederlandse boek dat Netflix verfilmt – het wordt een Engelstalige serie, een Britse productie. Opnames beginnen dit najaar, grotendeels in Nieuw-Zeeland.


In mei van dit jaar werd al naar buiten gebracht dat de Bijenkorf de boekenafdeling wilde uitbesteden aan AKO (onderdeel van Audax) en deze week werd bekend gemaakt dat AKO inderdaad per 1 september de bedrijfsvoering van de boekenafdelingen van de Bijenkorf overneemt. Ik vraag mij af, zou dit dan nu het definitieve einde zijn van het jaarlijkse Feest der Letteren?!

Lees verder + bron: klik


Er komt een alternatieve Nobelprijs voor de Literatuur, gekozen door bibliothecarissen en het publiek.

We willen mensen eraan herinneren dat literatuur democratische waarden en respect zou moeten promoten, zonder privileges, vooringenomen arrogantie en seksisme’, aldus een verklaring van de Nieuwe Academie. De beste manier om dit te bereiken is volgens de initiatiefnemers in december in Stockholm alsnog een literaire prijs uit te reiken.

Lees verder + bron: klik


Ik las een interessant artikel op De Correspondent, Anne Vegter heeft heel mooi verwoord waarom een kind poëzie nodig heeft: ‘Je kind heeft poëzie hard nodig voor later’, legt Anne Vegter uit.

‘Het lezen van gedichten of het kijken naar kunst helpt kinderen hun verbeeldingskracht aan te spreken. Verbeelding is volgens mij de eerste stap in een rijker mens worden of een betere burger. Verbeelding gaat bijvoorbeeld vooraf aan empathie. Je hebt het nodig om je een voorstelling te kunnen maken van andermans situatie. Dat is op zichzelf al een hele belangrijke vaardigheid maar wordt nog belangrijker naarmate de samenleving diverser wordt.’

Lees verder + bron klik


Afgelopen week liet Murat Isik op Twitter weten dat hij de komende weken een column schrijft voor de Volkskrant op zaterdag. Afgelopen zaterdag verscheen zijn eerste column (over vaderschap).

(lees de column + bron: klik)


Ik las een mooi interview met Marieke Lucas Rijneveld en Spinvis op de site van het NRC:

„In ieder geval ben ik gevoeliger voor sfeer, of voor hoe anderen zich voelen”, zegt ze. „En voor het verhaal is het alleen maar goed geweest dat ik altijd op de ander gericht was. Mijn roman gaat vooral over sfeer, over het gezin, hoe het in elkaar zit, hoe mensen omgaan met verdriet of rouw. En toch, schrijven kan ook een manier zijn om…”

(lees verder + bron: klik)


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: