Literair nieuws #3

Pak er een kop koffie of een kop thee bij en lees welk literair nieuws ik de afgelopen week voor jou verzameld heb.

Photo by Kaboompics through www.Pexels.com

Schreef ik vorige week nog over de nieuwe Whatsapp service van Boekhandel Blokker (klik), ontdekte ik deze week dat Blokker (ja, de winkel met huishoudelijke artikelen), tegenwoordig online boeken verkoopt.

Ik bladerde deze week door de folder van Blokker en tot mijn stomme verbazing stond achterin de folder paginagroot vermeld dat Blokker nu ook boeken verkoopt op hun website (meer dan 50.000 titels) via een online samenwerking met Paagman. Mijn eerste gedachte was, gelukkig worden de boeken uiteindelijk verkocht door een boekhandel, maar aan de andere kant vraag ik mij af wat de toegevoegde waarde voor Blokker is?

Ik heb het uiteraard opgezocht op internet en kwam onderstaand artikel tegen op de site van Paagman en nog een nieuwsbericht.

Paagman is een samenwerking aangegaan met het bekende warenhuis Blokker. De Haagse boekhandel verzorgt een deel van de online boekenverkoop, waarmee Blokker recent is gestart. In de jongste Blokker-folder worden vijf titels aangeboden, met daarbij het logo van Paagman. De boekhandel kwam enkele maanden geleden in contact met het warenhuis, dat op zoek was naar een partij die de boekenleveranties kon verzorgen.

(lees verder + bron: klik + klik)


Op Twitter deelde ik eerder deze week een tweet van het Literatuurmuseum:

Wat is er vandaag nog over van historische literaire plekken? In deze serie reist Christiaan Weijts (columnist en auteur van Het valse seizoen) door het land met foto’s uit het archief van het Literatuurmuseum en schiet die ‘opnieuw’. Deze keer: de schrijvershut van Frederik van Eeden op Walden, in Bussum.

lees hier verder + bron (klik)

En lees vooral ook de belevenissen van Rob van Essen (auteur van o.a.  Hier wonen ook mensen) in het zgn. Wolkershuisje en mocht jij de uitzendingen van het programma ‘Het schrijvershuis’ bij NPO Cultura hebben gemist eind vorig jaar, dit artikel in De Groene Amsterdammer maakt een hoop goed (klik).


Komend voorjaar verschijnt vlak voor aanvang van de Boekenweek  de verhalenbundel ‘Ik, moeder’ bij Uitgever Meulenhoff. Deze verhalenbundel is samengesteld door Annemarie de Gee en Eva Kelder. Speciaal voor deze verhalenbundel schrijven maar liefst dertien auteurs een nieuw literair verhaal waarin het moederschap wordt bevochten en gevierd.

Bron klik


En ook Atlas Contact maakte deze week bekend dat het met een uitgave voor de Boekenweek komt, een bundel feministische essays over ‘Wat maakt de vrouw?’ verschijnt half februari 2019.

Leonoor Broeder, uitgever non-fictie: ‘De gesprekken met Maartje Laterveer waren al aan de gang voor de ophef rondom het boekenweekthema ontstond. Eens te meer is duidelijk geworden hoe groot de behoefte is aan een boek als Wolf. Onze gezamenlijke ambitie houdt niet op bij deze essaybundel, we gaan een duurzame samenwerking aan en onze wens is deze bundel een vervolg te geven. Atlas Contact wil boeken publiceren die ertoe doen, die een bijdrage leveren aan het debat.’

Maartje Laterveer: ‘Feminisme zie ik niet als een strijd tegen mannen, maar tegen ongelijkheid.

Lees verder + bron (klik)


Producenten De Familie Film & TV en AVROTROS werken momenteel aan de ontwikkeling van een vierdelige dramaserie gebaseerd op de roman I.M. van Connie Palmen. De serie zal worden uitgezonden in 2020, vijfentwintig jaar na het overlijden van Ischa Meijer (1943 – 1995).

Lees verder + bron (klik)


Ik luisterde vanmorgen (ik schrijf dit artikel op zondag) naar Vroege Vogels en daarin werd de longlist van de Jan Wolkers Prijs 2018 bekend gemaakt. Op de longlist staan o.a. Rotgrond bestaat niet van Gerbrand Bakker en De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld. De shortlist wordt bekend gemaakt in september en de uiteindelijke winnaar op 21 oktober in een speciale aflevering van Vroege vogels.

Lees verder + bron (klik)


Het Letterenfonds investeert in negen (uit een selectie van 29 debutanten) debutanten. Met ondersteuning van een beurs kunnen deze debutanten aan een tweede literair boek werken.

Lees verder + bron (klik)


Dan nog wat kort nieuws:

 • Zondagnacht was Adriaan van Dis te gast bij ‘Onze man in Deventer‘ (Özcan Akyol – NPO radio 1), Van Dis vertelde o.a. dat Zilver binnenkort opnieuw wordt uitgebracht je kunt het terugluisteren via deze link: klik
 • Afgelopen weekend vond voor de vierde keer Wonderfeel plaats met dit jaar voor het eerst een literiar programma i.s.m. Bookspot.
 • Murat Isik schreef zijn tweede column voor Volkskrant op zaterdag (klik)
 • Thomas Heerma van Voss schreef afgelopen week 4 columns voor VPRO Nooit meer slapen, deze kun je hier terugluisteren (hij leest de columns zelf voor – onderaan staan de overige columns).

Dit is inmiddels de derde aflevering van ‘Literair nieuws’ en ondanks dat de rubriek veel bezoekers trekt op mijn blog en ik het ontzettend leuk vind om literair nieuws te verzamelen en hier te delen twijfel ik of deze opzet handig is. Ik plaats deze rubriek een keer per week en sommige items zijn dan al ‘oud nieuws’.

Ik ga de komende tijd wat meer experimenteren met ‘Literair nieuws’ (ter verduidelijking, ik ga gedurende de week vaker updates plaatsen maar ‘Literair nieuws’ blijft onveranderd online komen op maandag), iets meer op het nieuws zitten in plaats van (voor mijn gevoel) oud nieuws delen.

Ik wens jullie een fijne week toe en voor diegenen die op vakantie gaan: fijne vakantie!

8 gedachten over “Literair nieuws #3

 • juli 23, 2018 om 9:32 am
  Permalink

  Inderdaad had ik delen van dit nieuws al gezien, maar ik vind het wel prettig om het een keer per week nog eens op een rijtje te hebben. Vooral de doorklik links zijn fijn. Die kan ik dan alsnog uitgebreider horen/lezen. Ik weet niet of ik dat met losse nieuwtjes zou doen. Soms scroll ik even door Twitter, maar neem dan niet altijd de tijd om alles een voor een te bekijken. Hier ga ik even voor zitten en ik weet ook dat ik er later op terug kan grijpen. Kortom, ik was er blij mee.

  Beantwoorden
  • juli 23, 2018 om 9:56 am
   Permalink

   Fijn om te horen Jannie! Ik blijf zeker de wekelijkse update plaatsen (jouw argument over Twitter begrijp ik volkomen, ik neem ook niet altijd de tijd om alles te lezen) en ik vind het zelf ook handig als een soort naslagwerk 😉 Maar ik ga juist vaker nieuws delen via mijn blog, het item over het Van Eeden huisje had ik bijv. wat meer willen uitlichten in een extra artikel. Het ‘verzamel’ artikel blijft dus gewoon online komen op maandag 🙂

   Beantwoorden
 • juli 23, 2018 om 2:03 pm
  Permalink

  Inderdaad erg handig om zo’n overzicht te hebben. Ik moet echt wennen aan het feit dat Blokker oo boeken gaat verkopen, ik associeer Blokker namelijk (nog) totaal niet met boeken.

  Beantwoorden
  • juli 23, 2018 om 5:18 pm
   Permalink

   Thanks Sue! Eh ja ik ook, Action verkoopt opeens redelijk recentelijke literatuur, Blokker verkoopt online boeken, what is next, bizar?!

   Beantwoorden
 • juli 23, 2018 om 7:57 pm
  Permalink

  Bij Tussen de regels vraag ik me ook wel eens af of ik niet oud nieuws verzamel, maar ik merk dat veel lezers het leuk vinden om op zondag een “makkelijk” overzicht te lezen, zonder al te veel klikken.

  Beantwoorden
  • juli 23, 2018 om 9:07 pm
   Permalink

   Dankjewel Annelies, ik krijg vandaag dezelfde feedback (zowel op mijn blog als andere kanalen), ik ben ontzettend blij met deze feedback en ga er mee verder 🙂

   Beantwoorden
 • juli 23, 2018 om 8:24 pm
  Permalink

  Voor mij is het niet echt oud nieuws; ik vind het vaak moeilijk om veel nieuws te filteren en ben erg blij met een rubriek als deze 🙂

  Beantwoorden
  • juli 23, 2018 om 9:13 pm
   Permalink

   Dankjewel José, ik ben erg blij met je reactie, daar had ik nog niet bij stil gestaan, fijn dat je mij daaraan herinnert! Ik blijf gewoon wekelijks Literair nieuws verzamelen en plaatsen 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: