Literair nieuws #4

Het is weer maandagochtend en dit betekent dat Literair nieuws weer voor jullie klaarstaat. Pak een kop koffie of thee (of allebei) en lees welk nieuws ik de afgelopen week voor jullie heb verzameld.

Photo by rawpixel.com from Pexels
Photo by rawpixel.com from Pexels

Ik wil beginnen met jullie te danken voor de feedback op Literair nieuws #3! Waar ik bang voor was, dat jullie sommige items als oud nieuws zouden beschouwen, bleek geheel onterecht, jullie vinden het juist fijn dat ik het nieuws voor jullie verzamel en deel, echt zó fijn om te horen, superleuk! En dank aan iedereen die op mijn blog, Instagram en Twitter heeft gereageerd.


Deze week werd bekend gemaakt dat de gemeente Alkmaar Joost Zwagerman zal eren met een jaarlijkse lezing.

Simon Schama houdt op 18 november a.s. de eerste Joost Zwagerman Lezing in Alkmaar. Voor de lezing, die steeds op de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015) plaatsvindt, wordt een vooraanstaande schrijver, journalist of beeldend kunstenaar van internationale betekenis uitgenodigd.

Lees verder + bron (klik)


Ik trof een interessant artikel aan op de website van het NRC:

Onder hedendaagse auteurs lijkt een mode te heersen van afgemeten proza, rechtlijnig als een filmscript. De handeling wordt helemaal uitgeschreven, zonder iets aan de lezer te laten. Het is in alle facetten eenduidig.” Zelden heb ik zo naar die reuzen verlangd als in 2017, toen ik als lid van de jury van de Libris Literatuurprijs meer dan tweehonderd romans moest beoordelen. ‘Geef mij maar een reus!’ riep ik soms wanhopig als ik het zoveelste tweeballenboek uit had.” Aldus de literair recensenten.

Lees verder + bron (klik)


In Duitsland vonden archeologen de oudste restanten van een bibliotheek.

Bij opgravingen in Keulen hebben archeologen de fundamenten ontdekt van aantoonbaar de oudste bibliotheek in Duitsland. Het bouwwerk dateert uit de tweede eeuw.

Keulen was toen van een Romeinse nederzetting al uitgegroeid tot een behoorlijke stad. De onderzoekers stuitten vorig jaar in de binnenstad, op de plaats waar een kerkelijk centrum zal verrijzen, verrassend op resten van massieve muren.

”Eerst dachten we dat het de overblijfselen waren van een publieke vergaderruimte”, zegt projectleider Marcus Trier tegen de lokale krant Kölner Stadt-Anzeiger. ”Maar de muren bleken een eigenaardige, nisachtige structuur te hebben”.

Lees verder + bron (klik)


Ik las op de site van de Koninklijke Bibliotheek dat Nippon van Louis Couperus momenteel vertaald wordt in het Japans. In 1925 werden de Japanse feuilletons van Louis Couperus gebundeld uitgegeven door uitgeverij Leopold onder de titel Nippon.

Vertaalster Yumiko Kunimori werkt momenteel aan het vertalen van Nippon van Louis Couperus naar het Japans. Zij bracht op 13 juli 2018 een bezoek aan de Koninklijke Bibliotheek in gezelschap van een Japanse delegatie.

Lees verder + bron (klik)


Op de website van Volkskrant trof ik dit artikel aan, sluit mooi aan bij Maand van de klassieker die overmorgen van start gaat:

‘De grappigste fragmenten uit de Nederlandse literatuur: vandaag nummer 8,7 en 6’ door Wilma de Rek. Nummer 8: Willem Elsschot, uit Villa des Roses (1913)

Bij de eerste oogopslag zag madame Gendron er uit als een nette, bejaarde dame, doch bij nadere beschouwing werd zij wel degelijk een heel, heel oude vrouw.

Zij was lang van gestalte en hield zich vervaarlijk recht, want zij was nu eenmaal te stijf om nog krom te kunnen groeien.

Lees verder + bron (klik) en lees hier het eerste artikel


Duizel in het Park is het meest buitengewone zomerfestival van Rotterdam. Het festival vindt sinds 2009 jaarlijks plaats en opent dit jaar met één van de grootste nieuwe talenten van de Nederlandse letteren: Marieke Lucas Rijneveld. Rijneveld wordt op vrijdag 3 augustus geïnterviewd tussen 20.00 – 20.30 uur.

Lees verder + bron (klik)


Op Instagram las ik dat Boekhandel Scheltema nu ook een Whatsapp service heeft, ik benaderde hen en vroeg het volgende:

Mag iedereen hier gebruik van maken of het is alleen voor inwoners van Amsterdam?

Iedereen die ons iets wil vragen kan dat doen via Whatsapp. We willen dat klanten ons kunnen bereiken zoals ze willen. 

Hoe reageren jullie klanten?

Het is pas onze eerste week maar er wordt al gretig gebruik van gemaakt! 

Is de Whatsapp service alleen voor vragen of ook om bestellingen te plaatsen?

Mag allemaal! Het wordt tot nu toe het meeste gebruikt om een boek te reserveren.

Heel erg bedankt Boekhandel Scheltema voor dit korte interview! Boekhandel Scheltema is via Whatsapp te bereiken via telefoonnummer: 06 – 30138511.


Vorige week vergat ik dit item te plaatsen: in de radio-uitzending van De Nieuws BV was vrijdag 20 juli jl. Hanna Bervoets te gast.

In de derde aflevering van ‘Uit De Boekenkast’ vragen wij Hanna Bervoets (schrijver) en Jeangu Macrooy (zanger): wat is de eerste keer dat je jezelf herkende in een boek, een film, een serie, een theaterstuk of bij een muzikale artiest? En hoe belangrijk was dat?

Luister hier + bron (klik)


Uitgever Prometheus maakte afgelopen week bekend dat historica Evelien Gans (67) op 19 juli jl. is overleden.

Lees hier het persbericht


Kort nieuws 

  • Not just Hemingway plaatste een podcast online met Lidewijde Paris, luister hier
  • Heb jij Zomergasten gisteren gemist, kijk hier de uitzending terug (klik)
  • Ester Naomi Perquin, Dichter des Vaderlands, schreef een gedicht over de aanhoudende droogte (klik).
  • Murat Isik schreef zijn derde column voor Volkskrant op zaterdag (klik)
  • Ik las met veel plezier de blogpost ‘Wat schrijven is’ op de blog van Jan van Mersbergen (klik)
  • Ik nam weer eens een kijkje op de website van De Gids en trof een stuk aan met de titel ‘De favorieten’ van Pete Wu. Hij kijkt naar de favorieten in zijn browser en ziet een digitale stoet aan romantische veroveringen aan zijn ogen voorbij trekken’ (klik).

Geen enkel item in Literair nieuws wordt gesponsord. Ik ben zelf simpelweg enthousiast over de kranten en bedrijven die ik noem.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: