Literair nieuws #5

Het is maandagochtend en zoals beloofd houd ik jullie ook tijdens de Maand van de klassieker (klik) op de hoogte houden van al het literaire nieuws. Pak een kop koffie of een verse muntthee, heerlijk met dit warme weer, en lees verder.

Photo by rawpixel.com from Pexels Photo by rawpixel.com from Pexels

Ik trof op de site van het Harener weekblad een leuk bericht aan en deelde het op Twitter, voor diegenen die dit niet gezien hebben, het begon bijna als een thriller…

Nico Veenstra uit Haren vond een boek in de berm in Cantersveen te Haren. De redactie ontving van Nico het volgende bericht.

Het boek met een geel hard kaft was nog dicht, de omslag lag een meter verderop.

Alles nog intact.

Lees verder + bron (klik)


Het nieuwe programma van Matthijs Nieuwkerk dat vanaf 9 augustus a.s. viermaal wordt uitgezonden op donderdagavond heeft eindelijk een naam: ‘Moby Dick’. De eerste gasten zijn (presentatrice) Dieuwertje Blok en (Nobelprijswinnaar voor Scheikunde) Ben Feringa. Ik verheug mij al een aantal maanden op dit programma, ik ben vooral erg benieuwd naar de boeken die zij kiezen.

In het programma worden twee gasten geïnterviewd over de boeken die er in hun leven toe deden en toe doen. Boeken die hen de ogen geopend hebben, hen een zet gaven of een dreun. Dat kunnen jeugdboeken zijn, romans, poëziebundels of stripboeken

Lees verder + bron (klik)


Atlas Contact plaatste deze week een bericht op Twitter dat de website ‘De zomer van 1823′ is gelanceerd. ‘De zomer van 1823’ is het reisdagboek van schrijver Jacob van Lennep, naar modern Nederlands hertaald door Geert Mak en Marita Mathijsen.

In de zomer van 1823 maken twee Leidse studenten een soort inspectietocht door Nederland: de stijfdeftige Dirk van Hogendorp en de latere schrijver Jacob van Lennep. Ze wandelen door een wereld die voor ons bijna onherkenbaar is.

Lees verder + bron (klik)


Op Twitter deelde De Groene Amsterdammer het volgende bericht: ‘Wat is het interessantste dat u onlangs van een boek geleerd hebt? en 20 andere vragen aan Geert Buelens’, ik klikte op de link en las verder, bijzonder en boeiend!

Welk boek ligt naast uw bed?
Ik heb overal in huis boeken liggen behalve naast mijn bed, maar als de vraag is: ‘Wat ben je op dit moment aan het lezen?’, dan zijn dat zoals altijd vijf boeken door elkaar. Daarvan hebben After Europe van Ivan Krastev en Terug naar Reims van Didier Eribon mij het meest in hun greep. 

Lees verder + bron (klik)


In Trouw interviewt Arjan Visser iedere twee weken iemand aan de hand van de Tien Geboden. Afgelopen week sprak hij met auteur Jan van Aken (De Ommegang).

Ik word iedere ochtend om vijf, zes uur wakker. Heel even overweeg ik te blijven liggen, maar na een minuut begin ik de eindeloze mogelijkheden te overdenken die de komende dag biedt en dan móet ik opstaan. In principe wil ik dan schrijven.

Lees verder + bron (klik)


Lezen is geen zelfhelpcursus vertelde Louise O. Fresco afgelopen week in het NRC.

Vakantie is voor mij onlosmakelijk verbonden met lezen. Met je verliezen in een boek, alleen nog vaag bewust van de omgeving, het getsjirp van krekels tussen de olijfbomen, de zwaluwen hoog boven je hoofd of het geluid van golven. Een van de dierbaarste herinneringen aan mijn jeugd was de dag voor vertrek. Dan nam mijn vader mij mee naar de boekhandel om voor iedereen leesboeken uit te zoeken. Het moeilijkste moment kwam als ik alle boeken uit had.

Lees verder + bron (klik)


Afgelopen week stond de boekenbon in het nieuws en niet op een goede manier. De boekverkopers stemmen over toekomst van de boekenbon.

Lees verder + bron (klik)


Nadat het Letterenfonds eerder bekend maakte dat acht auteurs een subside ontvangen voor hun tweede roman (klik) maakten zij afgelopen week bekend dat elf auteurs (waaronder Marieke Lucas Rijneveld voor een tweede dichtbundel) een projectsubsidie ontvangen voor het schrijven van een derde literair werk.

Lees verder (voor de namen van de auteurs) + bron (klik)


En in de Volkskrant vraagt men zich af, leven van schrijven: wie kan dat nog?

De boekenmarkt is in tien jaar tijd met een vijfde gekrompen. Wat betekent dat voor de auteurs? Ook de succesvolle onder hen kennen financiële zorgen, blijkt uit een rondgang en uit berekeningen die het Letterenfonds op verzoek van de Volkskrant maakte.

Lees verder + bron (klik)


Het NRC plaatste afgelopen weekend een interessant artikel: ‘boeken aanprijzen graag in recensies, niet op tournee met de auteur’ en hoe moet de krant omgaan met boeken van eigen redacteuren? 

Redacteuren die een boek schrijven hebben hoge verwachtingen van hun ‘eigen’ krant, collega’s oefenen druk uit, hoofdredacties kijken met één oog bezorgd mee. En dan: een positief oordeel leidt onvermijdelijk tot argwaan bij lezers – gratis reclame? – een negatief oordeel tot wrok bij de auteur: en dat in mijn eigen krant!

Lees verder + bron (klik)


Kort nieuws en wat mij opviel op internet

 • Voor de website van de Nationale onderwijsgids heeft Bert Jansen een ‘school-afkick-playlist’ én een ‘school-afkick-leeslijst’ gemaakt, mijn hart maakte een sprongetje, hij noemde een klassieker van F. Bordewijk en nog wat mooie Nederlandse literatuur (klik).
 • Thomas van Veen deelde op Twitter de column van Jannetje Koelewijn, ik werd hier stil van……
 • Bij Trekpleister (ja de drogist) krijg je aankomende week een gratis bestseller bij aankoop van 2 actieproducten. Eén van de bestsellers die je kunt krijgen is DJ van Kluun; gratis literatuur bij de drogist, ach ja, waarom ook niet?
 • Ilja Leonard Pfeijffer is de enige auteur die mij met slechts enkele woorden bijna letterlijk omver kan blazen, hij doet het weer met deze prachtige sonnet (klik).
 • Murat Isik schreef (helaas al weer) zijn laatste column voor Volkskrant op Zaterdag (klik).

Terugblik op Zomergasten 29 juli Romana Vrede

Ik kon helaas de eerste uitzending van Zomergasten niet rechtstreeks kijken maar gelukkig kon ik het nog terugkijken via uitzending gemist. Wat mij opviel is dat het geen interview was maar meer een gesprek (zoals Vrede graag wilde). Op de één of andere manier vond ik het een wat raar gesprek, Vrede klonk bijna dwingend toen zij Abbring ter verantwoording riep (waarom lach jij nu) en omdat ik mij hier aan begon te ergeren dwaalden mijn gedachten af en had ik meer aandacht voor Abbring en haar gezichtsuitdrukkingen en leerde ik Vrede vervolgens niet echt kennen, jammer.

Zomergasten had vorige week trouwens maar zo’n 360.000 kijkers, belachelijk weinig maar wie weet wat Louis van Gaal teweeg brengt vanavond (ik schrijf Literair nieuws op zondag)?

Fijne week toegewenst!

5 gedachten over “Literair nieuws #5

 • augustus 6, 2018 om 7:51 am
  Permalink

  Fijne rubriek. Natuurlijk volg ik ook zelf de literaire nieuwtjes, maar jij weet toch weer een aantal verrassende zaken te vinden.
  Wat mij opviel was Lopen met van Lennep, de zomer van 1823. Ik kocht het boek in 2000, toen nog uitgegeven door Waanders, maar met dezelfde auteurs. Een prachtige uitgave met veel foto’s in kleur en zwart wit van prenten en schilderijen en kaarten. Daarmee begon mijn fascinatie voor De Maatschappij van Weldadigheid, die er ook in voor komt. Ik ga dat hoofdstuk nog eens nalezen. En kijken of ik de recensie erover op mijn oude blog nog kan bewerken voor nu. Het is echt een geweldig mooi en interessant boek, als de uitgave tenminste een beetje hetzelfde is gebleven bij Atlas Contact.

  Beantwoorden
  • augustus 6, 2018 om 9:32 am
   Permalink

   Dankjewel Jannie en ik vind het nog steeds leuk om alle nieuwtjes te verzamelen. Afgelopen week moest ik zelfs een selectie maken anders werd de lijst erg lang 😉 Wat leuk dat je het boek hebt, ik hoop dat het lukt om jouw recensie te bewerken, lijkt mij leuk om te lezen!

   Beantwoorden
   • augustus 6, 2018 om 10:04 am
    Permalink

    Ik heb me suf gezocht, maar kan hem helaas niet vinden. Maar ik werd weer zo enthousiast van het boek zelf, dat ik het gewoon nog eens lees en dan een nieuwe maak. 😉

    Beantwoorden
 • augustus 6, 2018 om 8:08 pm
  Permalink

  Toevallig zag ik dat we Moby Dick hier in Vlaanderen ook kunnen bekijken op tv, dus ik heb het gelijk opgenomen. Benieuwd of ik het als Belg ook weet te waarderen, want meestal ken ik de gasten niet of amper.

  Beantwoorden
  • augustus 7, 2018 om 2:33 pm
   Permalink

   Oh ik ben benieuwd hoe je het vindt Annelies, ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet alle gasten ken die bij dit programma gaan aanschuiven 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: