Literair nieuws #6

Vanwege een technisch probleem verschijnt literair nieuws deze week op dinsdag in plaats van maandag. Pak een kop koffie of thee en lees mee.

Photo by rawpixel.com from Pexels
Photo by rawpixel from Pexels

Ik vertelde eerder al dat AKO vanaf september de boekenafdeling van de Bijenkorf overneemt en ik las afgelopen week dat de winkels van The Read Shop nu ook onder Audax Retail gaan vallen:

Mediabedrijf Audax gaat een vergaande samenwerking aan met Retail Development Company (RDC). De winkels van The Read Shop komen onder Audax Retail te vallen, dat al actief is met winkelketen AKO.

Lees meer + bron: (klik)


In de najaarsbrochure van Arbeiderspers las ik dat Dick Matena Kronkels van Simon Carmiggelt “verstript” heeft. Het boek verschijnt pas in november maar ik vond het nu al het vermelden waard!


Ik kwam onlangs op Twitter een leuk item tegen bij Bibliotheekblad. Frans Bromet gaat een vijfdelige documentairereeks over bibliotheken maken welke wordt uitgezonden tijdens de Boekenweek 2019.

Sarah Dierckx, uitvoerend producent bij &Bromet, het productiebedrijf van Frans Bromet, licht toe: ‘Het idee ontstond tijdens een brainstormsessie met de VPRO over een serie die de omroep in december uit wilde gaan zenden en die zou moeten draaien om een arena waar veel verschillende verhalen te vinden zijn. Iemand van de VPRO kwam toen in dat verband met de bibliotheek als een ideaal onderwerp, omdat het een ontmoetingsplek is waar echt iedereen komt. De bibliotheek heeft misschien voor sommige mensen nog een wat stoffig imago…..

Lees meer + bron: (klik)


Op Twitter deelde De Bezige bij een link naar De Gids: een prachtige animatie van vier gedichten van Asha Karami. Haar debuutbundel verschijnt in 2019 bij De Bezige Bij!

Lees meer + bron: (klik, vergeet niet je geluid aan te zetten)


Woensdag 15 augustus start de driedelige reeks van Adriaan van Dis: ‘Van Dis en de Dalai Lama’

De persoonlijke zoektocht van Van Dis naar de betekenis van het boeddhisme in onze samenleving is het vertrekpunt in de 3-delige tv-serie die door De boeddhistische blik via de NPO wordt uitgezonden.

Lees verder + bron (klik, zie exacte gegevens uitzending onderaan bij reminder)


Nog meer nieuws over Adriaan van Dis: de auteur is in september eregast bij Kunst- en Cultuurroute Moerdijk

Stichting Cultuur Moerdijk heeft de bekende schrijver en programmamaker bereid gevonden om op  zondag 16 september een lezing te geven op Fort Sabina, een van de  vele locaties van het culturele evenement 

Lees verder + bron (klik)


Op Tzum zag ik een verslag van Het Tuinfeest 2018 in Deventer van afgelopen weekend (4/5 augustus)

In een viertal tuinen rondom Theater Bouwkunde in de binnenstad traden zaterdag 4 augustus zo’n dertig dichters op. Daartussen zaten dichters die verleden jaar ook optraden als Perquin, Deckwitz en Pieter Boskma en dichters die de afgelopen jaren in de prijzen vielen zoals Radna Fabias, Joost Baars, Marije Langelaar en Nachoem Wijnberg. 

Lees verder + bron (klik)


 

Kort nieuws, interviews & columns

 • Murat Isik: ‘Ik ben altijd alert op gevaar, erfenis van de Bijlmer’, klik hier voor het volledige interview op AT5.
 • Murat Isik en Humberto Tan hadden een zomeravondgesprek in het NRC (klik)
 • Ik trof op de website van Trouw een superleuke column aan van Gerbrand Bakker. De komende tijd wisselen hij en Franca Treur elkaar af in een twee wekelijkse column in Trouw: ‘wij helpen de literatuur de zomer door’. Ik zeg, missie geslaagd!
 • Jeugdboekenschrijfster Siny van Iterson is op 98-jarige leeftijd overleden, zo heeft haar familie in een overlijdensadvertentie gemeld (klik).
 • Michel Krielaars richt met zijn nieuwe boek ‘Een onbekende vriend’ een monument op voor de Russische literatuur, luister hier naar een interview op NPO Radio 1.

Terugblik op Zomergasten, aflevering 2

Ondanks dat ik niet van voetbal houd, keek ik toch de tweede aflevering van Zomergasten met Louis van Gaal en ik heb mij eerlijk gezegd best vermaakt. Het was in ieder geval een echt interview (t.o.v. vorige week) en de kijkcijfers waren achteraf gezien best goed (777.000). Geen tijd om het terug te kijken, check dan hier ‘Zomergasten, Louis van Gaal in 5 minuten’.

Terugblik op Moby Dick, Matthijs van Nieuwkerk

Ik heb dit programma opgenomen maar nog geen tijd vrijgemaakt om het te kijken. Ik laat jullie uiteraard nog weten wat ik van Moby Dick vond (via een ‘Sandra KIJKT’) en zal dan ook de boeken noemen waarover gesproken werd.

REMINDER

 • Woensdag 15 augustus start De boeddhistische blik: Van Dis en de Dalai Lama op NPO 2, 21.15 uur (in totaal 3 afleveringen, zie hierboven)
 • Donderdag 16 augustus op NPO 1, 22.25 uur is de tweede aflevering van Moby Dick, de gasten zijn Holkje van der Veer en Diederik van Vleuten.
 • Zondag 19 augustus, NPO2, 20.15 uur, de vierde aflevering van Zomergasten, gast is Pieter Waterdrinker

Fijne week toegewenst!

4 gedachten over “Literair nieuws #6

 • augustus 14, 2018 om 9:46 am
  Permalink

  Ha Sandra, een van de boeken in Moby Dick was “1493” van Charles Mann en gisteren had Bieb Eemland al 33 reserveringen voor dit boek (berichtje via Twitter).

  Beantwoorden
  • augustus 14, 2018 om 10:20 am
   Permalink

   Jeetje dat is echt superleuk, mooi hoe een programma dat weliswaar niet over recente uitgebrachte boeken gaat dit teweeg brengt. Dank voor je berichtje Stien!

   Beantwoorden
 • augustus 14, 2018 om 8:14 pm
  Permalink

  Ik las dat 1493 weer aan een herdruk toe is, sinds zijn verschijning in Moby Dick. En kijk, dat vind ik nu eens oprecht leuk, dat een programma dat teweeg kan brengen bij lezers. Dat het kan inspireren.

  Beantwoorden
  • augustus 14, 2018 om 8:19 pm
   Permalink

   Oh wat tof om te horen Annelies! Ik plaats donderdag mijn artikel over Moby Dick online, ik vind het zo fijn dat oudere boeken weer onder de aandacht worden gebracht ❤️

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: