Literair nieuws #7

Het is maandagochtend, tijd voor weer een nieuwe aflevering van Literair nieuws. Pak een kop koffie of thee en lees welke nieuwtjes ik afgelopen week voor jou heb verzameld.

Photo by rawpixel.com from Pexels
Photo by rawpixel.com

De data van de Bookspot literatuurprijs 2018 (vh ECI literatuurprijs en AKO literatuurprijs) zijn bekend gemaakt:

 • 3 september 2018 Bekendmaking Longlist
 • 24 september 2018 Bekendmaking Shortlist
 • 8 november 2018 Bekendmaking winnende boek

Daarnaast is er de Bookspot lezersprijs (sinds 2016), ook hiervan zijn de data bekend gemaakt:

 • 3 september 2018 Start stemperiode BookSpot Lezersprijs Top 3
 • 1 oktober 2018 Bekendmaking BookSpot Lezersprijs Top 3
 • 6 oktober 2018 Installatie Lezersjury
 • 8 november 2018 Bekendmaking winnende boek BookSpot Lezersprijs 2018

Uiteraard houd ik je op de hoogte!

Lees verder + bron (klik)


Op de website van de Volkskrant trof ik een superleuk artikel aan over het Literatuurmuseum in Den Haag

Loop door de imposante portrettengalerij van het Literatuurmuseum in Den Haag, waar grote schrijvers je vanaf de muur in afwisselende stijl en kwaliteit aankijken, en onvermijdelijk dringt de vraag zich aan je op: wat moet een auteur bereikt hebben om in dit archief te worden opgenomen, om voor bijna eeuwig te worden bijgezet in deze literaire catacomben?

Lees verder + bron (klik)


Deze maand komt ‘Amstelglorie’ van Jan Wolkers uit bij De Bezige Bij:

‘Hoera!’ schreef Jan Wolkers in zijn dagboek op 8 december 1972, toen hij van het bestuur van de Amsterdamse volkstuinvereniging Amstelglorie had gehoord dat tuintje 294 aan hem was toegewezen. ‘Spitten, schoffelen en groente kweken!’. Voor Wolkers was de volkstuin in de jaren zeventig zijn Hof van Eden, een weelderig groen paradijs met een klein wit houten huisje, dat hij vaardig naar zijn hand kon zetten en waar hij in alle seizoenen voluit leefde. ‘We werken in de tuin, ik schrijf, Karina kijkt mijn werk na en studeert wat, ’s avonds drinken we een whisky met een stukje ijs. Zo is het leven hier in de vrije natuur, die al met lijsterbessen en mistige ochtenden vol parelende spinnenwebben en bedauwde planten naar de herfst gaat.’

Lees meer + bron (klik)


Op Twitter kwam ik een leuk artikel tegen van Roderick Nieuwenhuizen (De Groene) over De huizen van Jane Austen, Arthur Conan Doyle en Multatuli (zgn. schrijvershuisjes):

Engeland koestert de huizen waar ’s lands beroemdste auteurs hebben gewoond en gewerkt. In Nederland is het armoe troef. ‘Al onze schrijvershuizen leiden een kwijnend bestaan.’

Lees verder + bron (klik)


Dit artikel van Trouw sluit hier naadloos op aan: ‘Kom op, Mark, investeer eens in schrijvershuizen in plaats van in Shell’.

De Brit hecht daar belang aan, en als het nodig is, draagt de politiek een steentje bij aan het behoud van dat literaire erfgoed. Schrijnend is het contrast met de situatie in Nederland dat Nieuwenhuis schetst.

Slechts tien schrijvershuizen kennen we hier, die alle te lijden hebben gehad onder de kunstbezuinigingen van 2012. Een elfde schrijvershuis, dat van wijlen Harry Mulisch, staat al jaren in de startblokken, maar kan mede vanwege geldgebrek niet op reguliere basis de deuren openen. 

Lees meer en bron (klik)


Ik las een interessant stuk op de site van de Volkskrant: “Te moe om te lezen? Waarom zelfs de conservatieveling aan het luisterboek moet”.

Kan het succes van het podcasts een springplank zijn voor het luisterboek? Hugo Blom is fervent boekenliefhebber en lezer. Hij wil weten of hij ook een fanatiek luisteraar kan worden. Wat houdt hem eigenlijk tegen?

Lees verder + bron (klik)


In De Groene stond afgelopen week een tof artikel over de jaren 80, de tijd van ‘schrille literaire rijkdom’

In Red ons van de dichters riep Wigman acht jaar terug het decennium in herinnering waarin een jonge dichter lang kon zoeken naar een jonge redacteur. Terwijl op straat tanks werden ingezet om kraakpanden te ontruimen, bleef men in de poëzie, aldus Wigman, ‘doorzeveren over de stilte van een witregel, woorden die niets konden verwoorden, sneeuw die geen sneeuw was en “een in inkt gestoken blindenstok”.’ 

Lees verder + bron (klik)


In het NRC stond een superleuk stuk over ‘De Boeddhistische Blik: Van Dis en de Dalai Lama’ (en ik ben het hier meer dan mee eens):

Los van het boeiende onderwerp is het heerlijk om Van Dis weer terug te zien in een reisserie. De lange man die boven de anderen uittorent en zich een beetje naar hen toebuigt; het milde, ironisch glimmende gelaat, en de rustige rake vragen, die het beste uit de ondervraagden naar boven haalt – Van Dis is gemaakt voor dit soort intelligente televisie. 

Lees verder + bron (klik)


Kort nieuws, interviews & columns

 • Op NPO 1 was afgelopen maandag een leuk interview met Adriaan van Dis over zijn documentaire De Boeddhistische Blik: Van Dis en de Dalai Lama (klik). Ook was Van Dis te gast bij Laat op één maandagavond (klik) en als jij Van Dis en de Dalai Lama hebt gemist, kun je het hier terugkijken

Terugblik op Zomergasten

Over Zomergasten met als gast Marleen Stikker kan ik kort zijn, ik heb het na 20 minuten uitgezet, niet dat het niet boeiend was maar ik was domweg niet in de stemming.

Terugblik op Moby Dick

De gasten bij de tweede aflevering van Moby Dick waren: Zuster Holkje de Veer en cabaretier Diederik van Vleuten te gast.

Zuster Holkje van der Veer koos voor:

 • Kees de jongen, Theo Thijssen
 • Zieken hebben een verhaal, Marinus van den Berg
 • Waarom ik christen ben, Timothy Radcliffe
 • Dit zijn de namen, Tommy Wieringa (werd niet besproken)

Diederik van Vleuten koos voor:

 • Asterix, Albert Uderzo & René Goscinny
 • In de ban van de ring, J.R.R. Tolkien
 • Nader tot U, Gerard Reve
 • The Guru of Joy, François

Ik vond deze tweede aflevering een tikkeltje chaotisch, zo jammer dat ‘Dit zijn de namen’ van Tommy Wieringa bijvoorbeeld niet werd besproken. Mathijs zei hierover zoiets als ‘het geeft niet’, wat ik een suffe opmerking vond, natuurlijk geeft het wel dat dit boek niet is besproken, wellicht doordat een ander boek iets langer besproken is dan gepland maar ik hoop echt dat dit programma een tweede seizoen krijgt en dat het wordt verlengd tot een programma van 45 of 60 minuten zodat elk boek de ruimte krijgt.

Van Vleuten zijn relaas over Nader tot u van Gerard Reve heeft er voor gezorgd dat ik het wil herlezen, sterker nog, ik zou het gehele oeuvre van Gerard Reve willen (her)lezen. En hoe mooi dat Kees de jongen van Theo Thijssen voor zowel Zuster Holkje van der Veer als Mathijs van Nieuwkerk veel heeft betekent maar dat beiden er iets heel anders uitgehaald hebben. Ik zet Kees de jongen op mijn te herlezen klassiekers lijstje.

Heb je het programma gemist, je kunt het hier terugkijken.

Aankomende woensdag komt mijn recensie van De stille kracht van Louis Couperus online en donderdag komt de tweede winactie tijdens Maand van de klassieker online.

Ik wens je een fijne week toe!

2 gedachten over “Literair nieuws #7

 • augustus 20, 2018 om 7:41 pm
  Permalink

  Ik vond Moby Dick dit keer ook wat tegenvallen. Vooral jammer dat Dit zijn de namen niet aan bod kwam en dat Mathijs dat geen probleem scheen te vinden. Het programma is echt veel te kort voor wat ze er willen inproppen. Hopelijk leren ze hier in de toekomst iets uit.

  Beantwoorden
  • augustus 21, 2018 om 8:21 pm
   Permalink

   Ja jammer hè Annelies, vooral dat Matthijs hier zo onverschillig over deed 🙁

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: