Literair nieuws #8

Het is maandagochtend, tijd voor alweer de 8e aflevering van Literair nieuws. Pak een kop koffie of thee en lees welke nieuwtjes ik afgelopen week voor jou heb verzameld.

Photo by Rawpixel https://www.pexels.com/@rawpixel
Photo by Rawpixel

Ik las deze tweet van Radio Kunststof en kon een vreugdekreet niet onderdrukken, ik hoopte zó dat Marieke Lucas Rijneveld een weekje in het Wolkershuisje (op Amstelglorie) zou logeren, en jaaa!

en tijdens haar verblijf in het Wolkershuisje oogstte zij ook nog een maaltijd 😉

https://www.instagram.com/p/Bm00Fx5nQsT/?taken-by=mariekelucasrijneveld
Photo by Marieke Lucas Rijneveld @ Instagram

Dit weekend was de jaarlijkse Uitmarkt in Amsterdam, van wat ik er online van zag was het tussen de buien door supergezellig, maar volgens Boekblad bood de Uitmarkt dit jaar een bescheidener aanbod van literatuur (bron). 


Columns, interviews en overige 

 • Gerbrand Bakker schreef weer een geweldige column (Klimaatneutraal) voor De Groene Amsterdammer (klik).
 • Zomergasten met als gast Pieter Waterdrinker zorgde voor een lichte piek in de boekverkoop van de auteur (bron Uitgever Nijgh & Ditmar  via Boekblad)
 • Karakters plaatsten een mooi portret van Connie Palmen (bron).
 • Afgelopen week (23 augustus) was het maar liefst 400 jaar geleden dat Dichter Brederode overleed.

Terugblik op Zomergasten

Afgelopen zondag was Pieter Waterdrinker de gast bij Zomergasten. Ik vond deze aflevering de beste tot nu toe. Hij vertelde zeer boeiend over zijn jeugd en over Rusland (en klassiekers!), hij verdwaalde hierbij van tijd tot tijd maar gelukkig hield Jeanine Abbring hem bij de les.

Het mooiste moment vond ik het fragment van het interview van Theo van Gogh met Boudewijn Büch in de stromende regen op het strand <3 <3 Ik was blij verrast, ontroerd en kreeg de neiging om mij direct weer onder te dompelen in Büch zijn wereld. Ik realiseerde mij opeens dat het wellicht een verkeerde keuze van mij is om niet over Boudewijn Büch te willen schrijven op mijn blog, ik ga er over nadenken maar het moet eerst nog even na sudderen….


Terugblik op Moby Dick

De gasten bij de derde aflevering van Moby Dick waren Jolande Withuis en Hennie Vrienten. Ik vond het uiteindelijk niet zo’n leuke aflevering, ik vond het rommelig?

Maar gelukkig maakte Vrienten een hoop goed met zijn lofzang over poezië, ik nam een paar seconden de tijd tijdens het kijken naar Moby Dick om er een tweet aan te wijden 😉

De gasten waren (blijkbaar?) niet goed geïnstrueerd: aan het einde van de aflevering mag de ene gast een boek uitzoeken van de andere gast en Jolande Withuis schrok zichtbaar toen Hennie Vrienten haar boek Jane Eyre uitzocht en mee naar huis wilde nemen. Tijdens iedere aflevering mogen de gasten een boek van de ander uitkiezen om mee naar huis te nemen en Moby Dick zorgt voor dit weggeef exemplaar……

Jolande Withuis koos voor:

 • Ellen op Ballet – Linda Graeme
 • De Tweede Sekse – Simone de Beauvoir
 • Jane Eyre – Charlotte Brönte
 • De boeken der kleine zielen – Louis Couperus (werd amper besproken trouwens)

Hennie Vrienten koos voor:

 • Atonaal, Simon Vinkenoog
 • Nieuwe griffels schone leien, Paul Rodenko
 • Four Quartets, T.S. Eliot
 • Verzamelde lyriek tot 1905, Herman Gorter (1966)
 • Verzamelde gedichten, Martinus Nijhoff (1990)

Heb je het programma gemist, je kunt het hier terugkijken.


Het was echt een beetje schrapen deze week, augustus loopt op z’n eind, ik zou het bijna komkommertijd willen noemen qua literair nieuws maar gelukkig is het bijna september en dan komen er een hoop nieuwe boeken uit en daarmee hopelijk ook meer literair nieuws.

Fijne week toegewenst!

4 gedachten over “Literair nieuws #8

 • augustus 27, 2018 om 8:45 am
  Permalink

  De boekenmarkt op de Amsterdamse Uitmarkt wordt inderdaad steeds kariger. Ik ben toch even geweest en wist nog wel wat leuke dingetjes te scoren. Maar er waren 43 kramen, waarvan er een aantal door tijdschriften bezet werden (Zin, De Groene Amsterdammer) Een aantal uitgeverijen laat zich al een aantal jaren niet meer zien op deze markt. En winkels als Scheltema hebben volgens mij speciale kratjes voor de Uitmarkt in hun kelder staan die niet of nauwelijks aangevuld worden, al jaren hetzelfde aanbod…Mijn buit dit jaar:
  – M. Vasalis – Verzamelde Gedichten
  – Gij Nu – Griet op de Beeck
  – en de verrassingstas van Prometheus voor €5,00: Grip – Ron Meyer, De Wonderbaarlijke avonturen van Gijs en Opa – Eric van ‘t Zelde, De moeder van Ramses – Sylvester Hoogmoed, De populistiche revolutie – Hans Wansink, Verboden Vruchten – Katja Schuurman
  – Mooie tas van Zin met twee oude nummers

  Beantwoorden
  • augustus 27, 2018 om 4:54 pm
   Permalink

   Klinkt leuk, je bent goed geslaagd en wat leuk zo’n verrassingstas!

   Beantwoorden
 • augustus 30, 2018 om 8:45 pm
  Permalink

  Ik blijf erbij dat Moby Dick gewoon te kort is voor wat ze er allemaal in willen proppen. En dan begint Mathijs zo zenuwachtig te doen dat ik er de kriebels van krijg. Maar ik kijk deze week gewoon weer hoor 🙂

  Beantwoorden
  • augustus 30, 2018 om 9:01 pm
   Permalink

   Ik deel je mening Annelies, we houden vol en ik hoop dat BNN Vara Moby Dick volgend jaar een uur uitzendtijd geeft per week. En natuurlijk kijk ik vanavond ook weer 😀

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: