Literair nieuws week 38/39 – #12

De afgelopen twee weken verscheen er geen Literair nieuws op mijn blog omdat ik eerder mijn pols (en o.a. een aantal ribben) zwaar gekneusd heb waardoor schrijven en typen vrij pijnlijk was. Gelukkig gaat het inmiddels een stuk beter met mijn pols en plaats ik deze week én een update van het (in mijn ogen belangrijkste) literaire nieuws van de afgelopen twee weken én een kakelverse ‘Literair nieuws’ aanstaande vrijdag.

Photo by Rawpixel Photo by Rawpixel

De Wereld Draait Door is op 24 september jl. weer gestart met een nieuw seizoen. Een dag later werd de eerste DWDD Boeken uitgezonden met een nieuw boeken panel (deze wisselt om de zoveel tijd), klik hier om het terug te kijken.

Ik vond DWDD Boeken tot het einde van het vorige seizoen altijd superleuk maar tijdens de zomer begon ik mij steeds meer af te vragen hoe deze rubriek tot stand kwam, wie kiest de vier boeken (de leden, zoveel is mij wel duidelijk) en uit welke stapel worden deze gekozen? Ik vind het jammer dat er geen discussie is aan tafel, de vier leden van het boeken panel zijn het telkens roerend met elkaar eens over deze vier gekozen boeken en ik had liever een discussie hierover gezien waarbij het ene lid ons probeert te overtuigen van het tegendeel van het andere lid van het panel. Misschien moet ik gewoon niet zeuren en simpelweg blij zijn dat er aandacht aan literatuur besteed wordt. Ik verklap het boek van de maand nog niet (vrijdag wel, want ik wil iets vertellen over de vier genoemde boeken in mijn terugblik), voor het geval jullie de aflevering nog niet hebben gezien.

Literaire prijzen

Op 14 september zijn de vijf nominaties (uit 133 boeken in totaal) voor de Anton Wachterprijs 2018 bekend gemaakt, op alfabetische volgorde:

 • Ellen de Bruin – Onder het ijs
 • Maarten van der Graaff – Wormen en engelen
 • Pieter Kranenborg – Astronaut
 • Arjen van Veelen Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken
 • Herien Wensink – Kleihuid

De winnaar wordt op 10 november a.s. bekend gemaakt.

Op 15 september jl. werd de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs bekend gemaakt:

 • Remieg Aerts – Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman
 • Piet Hagen – Koloniale oorlogen in Indonesië. Vijf eeuwen verzet tegen vreemde overheersing
 • Frits van Oostrom – Nobel streven. Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode
 • Hella en Sandra Rottenberg – De sigarenfabriek van Isay Rottenberg. De verborgen geschiedenis van een Joodse Amsterdammer in nazi-Duitsland
 • Gabri van Tussenbroek – De toren van de Gouden Eeuw. Een Hollandse strijd tussen gulden en God.

De winnaar wordt bekend gemaakt op 28 oktober a.s.

Op 18 september werd bekend gemaakt dat de Nederlandse Biografieprijs is gewonnen door ‘Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers’ van Onno Blom, de auteur krijgt een geldprijs van 15.000 euro. Deze biografie staat nog steeds op mijn te lezen boeken lijstje, ik ben inmiddels in Amstelglorie, zijn volgende boek over Wolkers begonnen (mijn recensie komt in week 42 online).

De shortlist van de Bookspot literatuurprijs werd op 24 september bekend gemaakt, op alfabetische volgorde:

 • Suzanna Jansen – Ondanks de zwaartekracht
 • Peter Middendorp – Jij bent van mij
 • Arjen van Veelen – Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken
 • Peter Verhelst – Voor het vergeten
 • Aukelien Weverling –  In alle steden
 • Tommy Wieringa – De heilige Rita

De winnaar wordt bekend gemaakt op 8 november a.s.

De shortlist, als in de top 3, van de Bookspot lezersprijs wordt 3 oktober bekend gemaakt (dit zou 1 oktober zijn, ze schuiven weer eens met data).

Afgelopen week is De Constantijn Huygensprijs toegekend aan auteur Nelleke Noordervliet voor haar hele oeuvre. De Huygensprijs is een van de literaire prijzen die de Jan Campert-Stichting uitreikt namens de gemeente Den Haag. Aan deze prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden.

Lees verder + bron: klik

Overig nieuws

De Groene Amsterdammer heeft onlangs de kaart van een aantal schrijvershuisjes in Nederland gedeeld (klik hier). Nederlandse literatuur liefhebbers mogen suggesties aandragen (jeej!) en hulde aan Marita Mathijsen, Aad Meinderts, Klaartje Groot, Peter van Zonneveld, Marja Pruis en Roderick Nieuwenhuis voor het samenstellen van deze kaart.

Adriaan van Dis is genomineerd voor de Sonja Barend Award van de VARAgids voor zijn interview met Stephen Fry in DWDD Heimwee: Hier is… Adriaan van Dis. De genomineerden (lees hier wie de andere genomineerden zijn) hebben volgens de jury de beste televisie-interviews gemaakt.

De winnaar wordt bekend gemaakt op 17 oktober a.s.

Columns

 • Gerbrand Bakker schreef weer een column voor Trouw klik hier om zijn column te lezen.
 • Nelleke Noordervliet schreef een boeiende column met als titel ‘Literatuur als bron van kennis van het menselijk tekort’. Het vak Nederlands staat inmiddels op de 60e plaats in de rangorde van populariteit. Klik hier om haar column te lezen.

Kort nieuws

 • Vandaag start de Kinderboekenweek 2018! Het thema is dit jaar ‘vriendschap’. Sue schreef trouwens een leuke blogpost over de Kinderboekenweek (klik)
 • De literaire nieuwsbrief van Vrij Nederland is terug van weggeweest! Schrijf je hier in voor de maandelijkse De Republiek der Letteren.
 • Op 22 september vond voor de vierde keer de Nacht van de literatuur plaats in Amersfoort.
 • Afgelopen donderdag was Adriaan van Dis tafelheer bij DWDD, klik hier om de uitzending terug te kijken.

Dit was dus het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen twee weken (in mijn ogen). Zoals hierboven staat, verschijnt er vanaf vrijdag weer wekelijks een ‘Literair nieuws’ op mijn blog.

Hoe denk jij over DWDD Boeken en het panel, kijk jij dit trouw of hecht jij geen waarde aan dit panel?

8 gedachten over “Literair nieuws week 38/39 – #12

 • oktober 3, 2018 om 7:21 am
  Permalink

  Hoi Sandra, mooi zo’n overzicht iedere week! Zelf houd ik het literaire nieuws niet bij, dus dan is het handig als iemand anders dat voor mij doet.
  Geen nieuws op literair gebied, maar wel op boekengebied is wat mij betreft het verschijnen van het adembenemend mooie fotoboek “Homage to Humanity” van Jimmy Nelson. Ik heb al een eerste indruk geschreven en morgen volgt een volledige bespreking.
  Groetjes, Erik

  Beantwoorden
  • oktober 3, 2018 om 8:26 pm
   Permalink

   Dat is leuk om te horen, dankjewel! Ik las je blogpost net, ik ben benieuwd naar de volledige bespreking van morgen Erik!

   Beantwoorden
 • oktober 3, 2018 om 8:19 am
  Permalink

  Bij DWDD ben ik inmiddels afgehaakt. Het is meer een verkooppraatje dan dat er onbekende pareltjes worden belicht. Ik laat mij ook weleens meeslepen door de waan van de dag en val dan voor de nieuwste boeken, maar het fijne van boeken is toch juist dat je die jaren later ook nog kunt lezen. En dan maar hopen dat het nog ergens te krijgen is, want de boekhandel en de bibliotheek richten zich ook steeds meer op een actueel aanbod. Maar wellicht komt daar met e-books wel verandering in, want die nemen zo weinig ruimte in dat je er makkelijk heel veel van kunt bewaren.

  Beantwoorden
  • oktober 3, 2018 om 8:49 pm
   Permalink

   Mooi gezegd, het lijkt inderdaad meer op een verkooppraatje, en het werkt las ik op Twitter, Zomervacht van Jaap Robben is flink gestegen in de top 60. Ik merk dat de ene boekhandel in mijn woonplaats zich inderdaad op het actuele aanbod richt maar de ander prijst ook nog steeds boeken van 2 of 3 jaar terug aan, zo fijn, dat zouden meer boekhandels moeten doen (ook een Bruna & Ako bijv.).

   Beantwoorden
 • oktober 3, 2018 om 12:54 pm
  Permalink

  Er was maar één bijdrage van dit boekenpanel aan het begin van dit seizoen die ik echt verrassend en terecht vond (omdat ik via andere media nog niet over het bestaan van dit boek gehoord had.) Voor de rest vond ik het zo cliché dat ik het ook niet meer terug ga kijken. (Ik kon het nooit live zien omdat het tegelijk met de rugbytraining is van mijn kind) Gelukkig lees ik recensies in de kranten, die bieden wel meer diepgang.
  Of discussie helpt bij deze format; het blijven tenslotte boekverkopers…Misschien zouden ze elke seizoen ook andere partijen kunnen uitnodigen rondom het boekenvak; recensenten, bloggers, uitgevers, hebbanlezers

  Beantwoorden
  • oktober 3, 2018 om 9:24 pm
   Permalink

   Groot gelijk! Ja ik denk dat zoiets al zou helpen, ik ga zelf veel af op andere blogs, Tzum, Volkskrant, NRC en wat auteurs zelf lezen (op Twitter delen sommige auteurs de boeken die zij zelf lezen).

   Beantwoorden
 • oktober 3, 2018 om 5:44 pm
  Permalink

  Fijn om te lezen dat je weer aan de beterhand bent! Ik kijk eigenlijk nooit naar DWDD, maar vind het ook altijd jammer als een boekenrubriek/-programma een soort verkooppraatje wordt. Je vraagt je dan toch af in hoeverre hun meningen oprecht zijn.

  Beantwoorden
  • oktober 3, 2018 om 8:52 pm
   Permalink

   Thanks! Ja precies dat is mijn probleem nu met DWDD, want hoeveel boeken lezen zij in een maand en kiest men er daar vier uit? Ik snap de volgorde van presenteren al niet eens, iedereen vertelt iets over zijn of haar favoriete boek maar ze zijn allemaal enthousiast over dezelfde boeken, ik kom er niet uit haha, wat ik al zei, misschien moet ik er maar niet over nadenken (of zoals een vriendin vorige week zei, ik moet er niet te diep over nadenken 😉 ).

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: