Aankondiging Najaarspoëzieweek op Sandra leest

Afgelopen zomer besloot ik dat ik vaker poëzie wilde lezen voor mijn boekenblog en dat ik de laatste week van november een najaarspoëzieweek wilde houden op mijn blog.

Photo by Kaboompics

Waarom houd ik een Najaarspoëzieweek op mijn blog?

Ik merk dat ik, ondanks mijn goede voornemen afgelopen zomer (klik) nog steeds weinig poëzie lees. Ik heb de afgelopen periode twee dichtbundels gelezen waarvan ik komende week mijn leeservaringen deel (het waren er drie maar bundel nummer drie liet ik per ongeluk achter in de trein, suf, ja, erg, nee, hopelijk geniet iemand anders nu van deze bundel) en ik herlas voor de 100e keer ‘Liefde is alles wat er is’ van mijn favoriete dichteres Emily Dickinson. Ik kocht deze week zelfs een nieuw exemplaar omdat ik mijn oude exemplaar uit 2014 stukgelezen had, letterlijk, dat kan poëzie met je doen.

De Najaarspoëzieweek draait voor mij puur om het lezen van poëzie, ik organiseer geen winacties of iets dergelijks, verwacht dus geen Maand van de klassieke literatuur ‘sausje’.

Maar goed, wat is poëzie eigenlijk?

Als je ‘poëzie’ intikt bij De Dikke van Dale:

po·ë·zie (devdichtkunst

Als je hetzelfde woord intikt op Wikipedia:

Poëzie of dichtkunst (van het Griekse ‘poiesis’/ποίησις: maken, scheppen, vormen) is een vorm van uit versregels opgebouwde literatuur die de esthetische en ritmische eigenschappen van taal zoals metrum en geluidssymboliek benut om betekenissen te genereren ter aanvulling, vervanging of ondermijning van de prozaïsche, ogenschijnlijke betekenis.

Het Basisboek literatuur is gelukkig iets duidelijker, eigenlijk omschrijf ik poëzie altijd op deze manier:

Wat maakt poëzie tot poëzie? ‘Het rijmt’, zeggen veel mensen, maar dat is niet een criterium. We kennen ook heel wat gedichten zonder rijm. ‘De beeldspraak’,  zeggen anderen, maar ook dat is geen criterium. Er zijn gedichten zonder enige vorm van beeldspraak en daarnaast zijn er romans waarin de schrijver heel veel beeldspraak gebruikt. Het enige criterium is de vormgeving: hoe het gedicht in het blad(wit) staat. Gebruikt men bij proza de hele bladzijde, bij poëzie is er veel wit om (en soms ook in) het gedicht.

Wat hoop ik met deze Najaarspoëzieweek te bereiken?

Ik wil met deze najaarspoëzieweek laten zien dat poëzie leuk is, of beter gezegd, leuk kán zijn. Ik vertel hoe ik poëzie lees (in ieder geval niet zittend op een bank met een kop koffie), van welke poëzie ik houd en hoe jij voorzichtig kan kennismaken met poëzie, en wie weet lees jij al poëzie zonder dat je hier zelf erg in hebt?

Ik heb er voor gekozen om deze Najaarspoëzieweek zo laagdrempelig mogelijk te houden, ik heb 2 literaire bundels gekozen maar ik zal bijvoorbeeld ook aandacht besteden aan poëzie die jij gratis en voor niets kunt lezen op social media.

Wat kun je verder verwachten komende week?

  • Morgen komt mijn recensie online van ‘Olijven moet je leren lezen’ – een cursus genieten van poëzie van Ellen Deckwitz.
  • Twee leeservaringen.
  • Ik deel mijn favoriete gedicht en vertel waarom ik dit zo’n mooi gedicht vind.
  • Ik vertel iets over het gedicht van Dean Bowen uit Revisor #21 (uit het zgn. Campertnummer).
  • Poëzie op social media.

Dit betekent dat er tot en met volgende week vrijdag (de afsluiting) iedere dag iets te lezen valt over poëzie op Sandra leest. Daarnaast zijn er meerdere (boeken)bloggers die aansluiten, je kunt hun leeservaringen en blogposts vinden op social media door te zoeken op #wijlezenpoëzie en voor zover ik weet sluiten deze bloggers aan (aanvullingen welkom!):

Alvast heel veel leesplezier toegewenst iedereen!

10 gedachten over “Aankondiging Najaarspoëzieweek op Sandra leest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: