GEDICHT – ‘Het is wat het is’ van Erich Fried

Ik kan mij niet meer herinneren wanneer ik dit gedicht voor het eerst las maar het was ergens op het wereld wijde web.

Photo by Kaboompics

Jarenlang was ‘Ample Make This Bed‘* van Emily Dickinson mijn favoriete gedicht, totdat ik dus ‘ Es ist was es ist‘ tegenkwam van de Oostenrijker Erich Fried. In eerste instantie las ik ‘Het is wat het is’ in het Duits en ook al is mijn Duits wat roestig, de cadans van het gedicht sprak mij aan.

Na enig speurwerk ontdekte ik een Nederlandse vertaling, geschreven door niemand minder dan Remco Campert!

Het is wat het is

Het is onzin
zegt het verstand
Het is wat het is
zegt de liefde

Het is ongeluk
zegt de berekening
Het is alleen maar verdriet
zegt de angst
Het is uitzichtloos
zegt het inzicht
Het is wat het is
zegt de liefde

Het is belachelijk
zegt de trots
Het is lichtzinnigheid
zegt de voorzichtigheid
Het is onmogelijk
zegt de ervaring
Het is wat het is
zegt de liefde

Erich Fried

Wat ik mooi vind in dit gedicht is het wit gebruik en de cadans, als ik het hardop voorlees (ik lees poëzie altijd hardop en dit doe ik al lopend in de woonkamer, ik kan niet stilzitten bij poëzie) dan hoor ik de cadans en klinkt het gedicht bijna als een songtekst, melodieus.

Ik ontleed een boek tijdens het lezen, ik wil weten wat de auteur bedoelt, wat de stille signalen zijn en ga zo maar door, maar ik ontleed geen poëzie, het ontbreekt mij aan kennis maar ook aan moed, laat mij er maar simpelweg van genieten, dat is voor mij voldoende, al probeer ik er uiteraard wel achter te komen waarom ik het mooi vind.

Vorig jaar ontdekte ik een video op YouTube waarin Adriaan van Dis ‘Het is wat het is’ voorleest, zo mooi! Het begint bij 2.04:

In deze video vertelt Adriaan van Dis over zijn laatste boek ‘In het buitengebied’ en hij leest ook het gedicht van Erich Fried voor dat hij gebruikte als inspiratie voor het korte verhaal Claire, al doet hij dit net voordat deze opname start. Lees hier mijn recensie van ‘In het buitengebied’ en klik hier voor ‘Mooie quotes’ waarin ik uitleg hoe ik de cadans in het verhaal herkende als een gedicht van Erich Fried, want ik ontleed dan misschien geen poëzie, ik herken het wel.

Wat is jouw favoriete gedicht, en hoe lees jij deze?

 

*het gedicht ‘Ample Make This Bed’ staat in ‘De omweg’ van Gerbrand Bakker, een boek waar Emily Dickinson een belangrijke rol in speelt, klik hier voor mijn recensie.

10 gedachten over “GEDICHT – ‘Het is wat het is’ van Erich Fried

  • november 25, 2018 om 11:08 pm
   Permalink

   Dankjewel Stien! Oh ja A Quiet Passion, dat vond ik zo mooi, ik heb daar zo van genoten, wat een prachtige film! En dank voor het delen van de link!

   Beantwoorden
 • november 25, 2018 om 3:21 pm
  Permalink

  Het valt mij op dat Adriaan van Dis nauwelijks iets doet met de witruimte in het is wat het is…. Het is wel een allesomvattende manier om liefde te definieren.
  Ik kende Ample make this bed, ook nog niet vind dat veelzeggender dan het gedicht dat Ellen Deckwitz in haar boek heeft opgenomen.

  Beantwoorden
  • november 25, 2018 om 10:32 pm
   Permalink

   Oh echt? Ik vind ‘Schaamte is de Roze sjaal’ juist mooi en passend bij ‘Olijven moet je leren lezen’, ik vraag mij wel al jaren af waarom Dickinson voor roze koos 😉

   Beantwoorden
 • november 25, 2018 om 5:51 pm
  Permalink

  Wat een mooi gedicht. Ik zie zo voor me hoe jij door de kamer wandelt met een bundel in je hand 🙂 Zelf doe ik dat niet zo, maar misschien laat ik het in mijn hoofd wel hardop klinken en dan is het ritme inderdaad een belangrijk iets in een gedicht.

  Zelf heb ik niet een favoriet gedicht, maar misschien sinds kort wel een favoriete regel, die je in mijn blogartikel van vandaag kunt lezen (haha ik maak de lezer nu nieuwsgierig). Die regel sprong er zo uit, terwijl de rest van het gedicht me niet per se heel erg aansprak. Van Ellen Deckwitz leerde ik dat je prima kunt beginnen met het zoeken van mooie zinnen en dat doe ik graag.

  Beantwoorden
  • november 25, 2018 om 11:35 pm
   Permalink

   🙂 Ik heb je blogpost gelezen en kan mij helemaal vinden in jouw favoriete regel!

   Beantwoorden
 • november 26, 2018 om 7:41 pm
  Permalink

  Heel mooi geschreven Sandra! Ik zie je zo voor me, door het huis wandelend met een poëziebundel. Het is wat het is is ook echt een prachtig gedicht.

  Beantwoorden
 • november 26, 2018 om 8:40 pm
  Permalink

  Mooi..
  Ik heb niet één favoriet gedicht, misschien momenteel twee bundels die ik altijd wel mooi vind: “Ruisch” van Jules Deelder en “Ik hoor het licht” van Hans Andreus.

  Beantwoorden
  • november 26, 2018 om 11:32 pm
   Permalink

   Genoteerd, dank voor de tip José!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: