GEDICHT – Het lek van vier fasen gekanteld van Dean Bowen

Normaliter leen ik de Revisor altijd van een vriend maar Revisor #20 kocht ik zelf, het gehele nummer is geweid aan Remco Campert, en dit exemplaar wilde ik echt zelf hebben.

Revisor #20, Het Campert nummer 2018

Ik heb deze Revisor inmiddels uit en de gedichten heb ik nu meerdere keren gelezen. Met alle gedichten die in deze Revisor staan is iets bijzonders aan de hand, ze zijn allen geïnspireerd op bestaand werk van Remco Campert en een aantal gedichten bestaan uit regels uit de dichtbundel ‘Dichter’ van Remco Campert.

Het gedicht dat direct mijn aandacht trok was ‘Het lek van vier fasen gekanteld’ van Dean Bowen. Nadat ik dit gedicht een keer of tien had gelezen viel mij pas het bijschrift op: ‘dit gedicht is samengesteld uit laatste regels van gedichten uit Dichter, Remco Camperts verzamelde gedichten (De Bezige Bij (2015))‘.
Nu wist ik waarom een aantal regels mij bekend voorkwamen.

Het gedicht ‘Het lek van vier fasen gekanteld’ van Dean Bowen bestaat uit 4 delen en deze zijn verdeeld over 3 pagina’s.

Pagina 56

I
rechtsomkeert
in het rulle zand
zelfs dan kan men verdergaan

De eerste zin komt uit het gedicht ‘Credo’, de tweede zin uit ‘When we were young’ en de laatste zin komt uit ‘Ik in elk geval’.

En op pagina 58

IV
en dit zijn rozen voor
de hond die zijn oren spitste

terwijl hij slaapt, onrustig slaapt

Ik zou hele gedicht van Dean Bowen wel willen plaatsen, maar dit kan uiteraard niet, maar oh dit gedicht leest als een ‘Remco Campert feestje’, zo mooi!

Het gedicht is, zoals hierboven al staat, samengesteld uit de laatste zinnen van de gedichten uit de bundel ‘Dichters’ met hier en daar een kleine toevoeging door Bowen zelf. Hij heeft een gedicht uit een gedicht gemaakt, of liever gezegd, hij heeft een gedicht uit een gedichtenbundel gemaakt, zo bijzonder, wat een prachtig eerbetoon.

Ik heb zelf het ebook van ‘Dichter’ en ik heb nadat ik het gedicht van Bowen had gelezen nogmaals het ebook vluchtig doorgebladerd en ik verbaasde mij over hoe de betekenis van de zinnen lijken te veranderen als je ze in een andere context plaats, chapeau Dean Bowen!

Revisor heeft er met deze uitgave in ieder geval voor gezorgd dat ik weer een aantal namen van dichters heb toegevoegd aan mijn lijstje, ik wil nu het debuut (Bokman, verschenen in januari van dit jaar bij Uitgeverij Jurgen Maas) van Dean Bowen (1984) lezen en ik ben ook nieuwsgierig geworden naar het werk van Martijn den Ouden.

Heb jij deze editie van Revisor al gelezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: