Historische romans; Kenau en Het huis aan de Gouden bocht

Vandaag deel ik mijn boekrecensie van Het huis aan de Gouden bocht van Jessie Burton én Kenau van Tessa de Loo met jullie. Een dubbele recensie, omdat het ene boek het andere boek wás.

Historische romans

Kenau | Tessa de Loo | ISBN 9789029588461| 240 pagina’s |

Jaar van uitgifte 2013 | Uitgever Arbeiderspers | Historische roman | flaptekst*

Voeg dit boek toe op: De derde persoon of  Hebban

Het huis aan de Gouden bocht | Jessie Burton | ISBN 9789021809519 | 368 pagina’s |

Jaar van uitgifte 2014 | Uitgever Luitingh-Sijthoff | Historische roman | flaptekst*

Voeg dit boek toe op: De derde persoon of  Hebban

 De schrijvers:

Tessa de Loo, schrijver van diverse bestsellers schreef Kenau naar aanleiding van de film Kenau (2014). Haar nieuwste boek Een goed nest, verscheen vorige maand bij De Arbeiderspers.

Jessie Burton is een Engelse schrijver, Het huis aan de Gouden bocht is haar eerste roman, één die door de pers wordt geprezen, zeker gezien het feit dat zij als Engelse schrijver zo een helder beeld van Amsterdam tijdens de 17e eeuw heeft geschetst.

De overeenkomsten

 • Beide boeken spelen zich af in Nederland, in een ver verleden. Kenau in de 16e eeuw, tijdens de 80 jarige oorlog, de ander in de 17e eeuw, ten tijde van de gloriedagen van de VOC.
 • In beide boeken is de hoofdrol weggelegd voor een vrouw.
 • Beide boeken zijn op feiten gebaseerd, Kenau op het leven van Kenau Simonsdochter Hasselaer en Het huis aan de gouden eeuw op het poppenhuis van Petronella Oortman welke zij van haar man kreeg.
 • Beide boeken zijn geschreven door vrouwen.
 • Beide boeken zijn historische romans.

De verschillen

 • Kenau komt geloofwaardig over, Het huis aan de Gouden bocht mist dit mijns inziens.
 • Kenau wordt minder bloemrijk geschreven, maar is door de woordkeuze toch behoorlijk beeldend, je ziet Haarlem voor je, de stadsmuren, de poorten en je voelt de angst en de sterke wil om te overwinnen. Het huis aan de Gouden bocht speelt zich in een minder roerige tijd af, maar is veel meer bloemrijk geschreven en daardoor nog veel meer beeldend.
 • Burton heeft er voor gekozen om het poppenhuis als uitgangspunt te nemen, een voorwerp, bij Kenau is het uitgangspunt de film, de vrouw en de tijd waarin zij leefde.
 • Kenau bestaat tevens als film (2014), het zou mij niets verbazen als Het huis aan de Gouden bocht binnenkort ook verfilmd wordt.

Het huis aan de Gouden bocht

Misschien vond ik Het huis aan de Gouden bocht ongeloofwaardig omdat ik het las als een historische literaire roman en vond ik het verhaal bijna kinderachtig omdat het over een kind ging, vanuit de belevingswereld van een kind van 18 jaar geschreven was? Ik bedoel, Nella wordt neergezet als een feministe ten top in de 17e eeuw en mijns inziens is dit toch zeker een eeuw of 4 te vroeg? Nella wordt op een zeker moment als een sterke vrouw gezien door haar man, deze man heeft zij, gebaseerd op wat ik gelezen heb in het boek, maar een keer of 10 gezien. Daarbij, een sterke vrouw van amper 18 jaar, een meisje dat nog niets noemenswaardig heeft gedaan in haar leven, tenzij je het verkopen van en het bekijken van suiker als “sterk” omschrijft?

Nella snakt in het boek naar de aandacht van haar man, maandenlang dweept zij over hem, ze wil zijn armen om haar heen voelen, zijn mond op de hare voelen, maar waarom neemt zij zelf het initiatief niet, juist omdat vrouwen dat destijds nog niet openlijk deden, genegenheid ontving je, je dwong het in die tijd, zeker als vrouw zijnde, niet af*. Ik zei het al, ze wordt neergezet als een feministe, voor mij een tikkeltje ongeloofwaardig.

Door de woordkeuze en de bijna kinderachtige toon in het boek komt het verhaal niet geloofwaardig op mij over. Daarnaast heeft het mysterieuze gedeelte in het boek bij mij absoluut geen stof doen opwaaien, als lezer had ik al snel door wat hier achter zat. Wat ik erg mooi vond waren de prachtige omschrijvingen van de stad Amsterdam in de 17e eeuw, hoe het stadsbestuur werkte, hoe Nella over de Kalverstraat liep, de omschrijving van het huis zelf. En daardoor bleef ik doorlezen, om de prachtige omschrijvingen. Vond ik Het huis aan de Gouden bocht slecht? Nee, ik vond het een vermakelijk boek, het leest lekker weg, alleen de geloofwaardigheid mist en de spanningsboog is nihil. Ik ben erg benieuwd hoe Jessie Burton zichzelf verder gaat ontwikkelen als schrijver en of zij het historische genre trouw blijft of dat zij wellicht overstapt naar een ander genre.

Kenau

Alles wat ik stiekem had verwacht in Het huis aan de Gouden bocht kwam terug in Kenau, Kenau schaart zich wat mij betreft in hetzelfde rijtje als Opstand van Michelle Visser (klik) en zelfs Victus, de val van Barcelona van Albert Sánchez Piñol (klik), al is deze laatste historische literatuur i.p.v. een historische roman.

Kenau wordt ijzersterk neergezet door Tessa de Loo, je voelt haar pijn, haar gemis en haar drang om te overleven. Je ruikt het buskruit, je voelt de stad op zijn grondvesten schudden, je voelt de vermoeidheid van Kenau en je voelt haar liefde voor haar kinderen, maar bovenal, je voelt haar kracht, waarmee zij poogt te overleven, keer op keer. Ik kende het verhaal uiteraard al, zoals ik ook al eerder over het poppenhuis van Het huis aan de Gouden bocht had gehoord, en ondanks dat het boek Kenau op een aantal punten afwijkt van het levensverhaal van Kenau was dit boek zoals ik het leven van Kenau Simonsdochter Hasselaer in gedachten voor mij zag. Ik heb genoten van dit boek en ik ga nu zeker de film Kenau kijken.

De sterren

3/5 sterren voor Het huis aan de Gouden bocht van Jessie Burton, een goed debuut van deze schrijver, ze heeft alle historische feiten uitgezocht, je merkt tijdens het lezen dat zij op details heeft gelet, dat zij zich verdiept heeft in het leven in Amsterdam in de 17e eeuw.

5/5 sterren voor Kenau van Tessa de Loo. Geweldig, simpelweg geweldig, dit is hoe een historische roman hoort te zijn mijns inziens. Ik verheug mij er op om binnenkort Kathelijne van Kenau van Lydia Rood te lezen, hetzelfde verhaal maar nu verteld vanuit de dochter van Kenau.

 

Sandra

 

* dit concludeer ik uit de vele werken die ik over de 16e, 17e en 18e eeuw heb gelezen. Natuurlijk namen vrouwen ook toen al het voortouw, echter, in de liefde waren zij over het algemeen niet diegene die zich vol overgave, openlijk, op hun man stortte.

18 gedachten over “Historische romans; Kenau en Het huis aan de Gouden bocht

 • oktober 3, 2014 om 2:36 pm
  Permalink

  Ontzettend leuk om te lezen Sandra! Inderdaad heeft Jessie Burton wel heel mooi het historische Amsterdam beschreven, levensecht. Kenau wil ik ook wel lezen. De film wil ik ook nog eens zien.

  Beantwoorden
  • oktober 3, 2014 om 2:46 pm
   Permalink

   Dankjewel! Ik weet zeker dat je net zo weg van Kenau zult zijn als ikzelf. Ik ga proberen om dit weekend de film te kijken, de dvd ligt hier al een tijdje, maar wilde eerst het boek lezen.

   Beantwoorden
 • oktober 3, 2014 om 3:27 pm
  Permalink

  Ik heb Kenau afgelopen kerst gelezen en vond het een prachtig boek. De film heb ik nog niet gezien wel voorstukjes, als ik het boek eenmaal hebt gelezen valt de film me altijd zo tegen. En als ik de film eerst heb gezien dan kan het boek me niet meer echt boeien, omdat je dan al weet wat er komt. Zoals jij schrijft heb ik het boek ook ervaren, soms kon je gewoon voelen hoe Kenau zich moet hebben gevoeld. Ik heb het boek over haar dochter gereserveerd bij de bieb. Fijne dag nog en veel lees plezier dit weekend.

  Beantwoorden
  • oktober 3, 2014 om 5:55 pm
   Permalink

   Ja wat is dat heerlijk hè als je een boek als Kenau leest en er zo van geniet?! Een vriendin van mij heeft het boek ook onlangs gelezen en heeft daarna de film gekeken, ze vond het erg tegen vallen, je gaat toch vergelijkingen trekken tussen het boek en de film, toch wil ik de film zien, ik vind Monic Hendriks een goede actrice.
   Ik heb het Kathelijne van Kenau zojuist geleend als e-book (via Bibliotheek.nl), ik ben benieuwd of we daar ook allebei enthousiast over worden Jeanette! Jij ook een fijn weekend en veel leesplezier!

   Beantwoorden
 • oktober 3, 2014 om 3:54 pm
  Permalink

  dit soort boeken lees ik eigenlijk nooit…
  vorige week keek ik de film (hé, een film waar ik het boek niet van gelezen heb) ik vond Kenau een mooie film eigenlijk zoals jij het boek beschrijft…

  Beantwoorden
 • oktober 3, 2014 om 4:41 pm
  Permalink

  Kenau wil ik door deze review eigenlijk toch wel gaan lezen, het andere boek sprak mij al niet zo erg aan en deze review overtuigt me er wel een beetje van dat ik beter andere boeken voorrang kan geven.

  Beantwoorden
  • oktober 3, 2014 om 6:07 pm
   Permalink

   Thanks! Smaken verschillen maar als Het huis aan de Gouden bocht je al niet erg aanspraak, zou ik andere boeken ook voorrang geven.

   Beantwoorden
 • oktober 3, 2014 om 4:53 pm
  Permalink

  Mooi een dubbelrecensie, wrs haal ik huis aan de gouden bocht nu van mijn nog te lezen lijst af en zet ik Kenau erop. Wat ik niet helemaal begrijp is hoe de film het uitgangspunt kan zijn van een 16e eeuwse roman? Is de film eerst gemaakt en sprake van een boekverfilming? Of is er een boek gemaakt bij de film?
  Wat betreft die emancipatie van vrouwen in historische romans…dat gebeurd wel vaker. Laatst bij de lantraanzwaaier kreeg ik ook het gevoel dat ze de vrouw te ‘modern’ had gemaakt. Ik heb het voordeel van de twijfel gegeven (hoofdpersoon leeft in dezelfde tijd als Olive Schreiner). Ik denk dat minder kritische lezers zich dan wel makkelijker met hoofdpersoon verwant voelen. Maar jouw beschrijving van Kenau geeft aan dat ook anders kan. Sorry voor lange reactie 😉

  Beantwoorden
  • oktober 3, 2014 om 6:22 pm
   Permalink

   Thanks! Lange reacties vind ik leuk!!
   Laat ik het anders zeggen, het filmscript was al gemaakt en aan de hand daarvan heeft Tessa de Loo het boek Kenau geschreven. Het filmscript zelf is voor een groot deel gebaseerd op de historische feiten over de vrouw Kenau Simonsdochter Hasselaer.

   Beantwoorden
 • oktober 4, 2014 om 10:52 am
  Permalink

  Leuk zo’n vergelijkende recensie! Kunnen we meteen kiezen en hoeven niet persé beiden te lezen, alleen maar de mooiste! Scheelt weer in de lengte van de to-read-list 😉 THX!

  Beantwoorden
 • Pingback:Het is vandaag zondag, welk boek lees jij momenteel #2 | Sandra schrijft en leest

 • oktober 7, 2014 om 10:04 am
  Permalink

  Ik word toch wel nieuwsgierig naar het boek, ondanks dat het jou tegenviel. ‘Kenau’ vond ik ook erg goed.

  Beantwoorden
  • oktober 7, 2014 om 2:00 pm
   Permalink

   Het huis aan de Gouden bocht vond ik een leuk boek, ik vond het alleen op bepaalde punten ongeloofwaardig. Ben erg benieuwd naar jouw ervaring Monique!

   Beantwoorden
 • Pingback:Al mijn top 3´s van 2014 | Sandra schrijft en leest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: