LEESERVARING – Licht van mijn leven van Remco Campert

‘Licht van mijn leven’ van Remco Campert verscheen in 2014, twee van de gedichten uit deze bundel verschenen eerder in 2009 en in 2011.

Licht van mijn leven – Remco Campert – De Bezige Bij – ISBN 9789023488842

In het kader van de Najaarspoëzieweek op mijn blog, herlas ik onlangs ‘Licht van mijn leven’ van Remco Campert. Ik las het voor het eerst in 2014 en ondanks dat ik de gedichten van Campert mooi vind, heb ik geen bundels van hem in de kast staan, ik heb wel een aantal gedichten overgeschreven uit diverse bundels in een notitieboek dat ik er regelmatig bij pak, en naargelang mijn stemming kies ik een gedicht uit om te herlezen.

‘Licht van mijn leven’ is in tweeën opgedeeld, vier gedichten vallen onder het hoofdstuk ‘Gelegenheden’, de overige vijftien gedichten vallen onder het hoofdstuk ‘Gebeurtenissen’. De bundel bevat naast de gedichten ook (sensuele zegt de website van De Bezige Bij) litho’s van Ysbrant.

Ik gaf al eerder aan dat ik onmogelijk poëzie kan recenseren, het ontbreekt mij aan kennis, maar ik kan wel benoemen waarom ik zijn gedichten mooi vind en wat mij opvalt.

Wat ik bijzonder vind aan het werk (zijn gedichten) van Campert is dat hij veel zegt met weinig woorden, verder is de vorm, weinig wit, -het wit bestaat voornamelijk uit het wit tussen de regels- redelijk consistent  en hij plaatst geen hoofdletters midden in een zin (zoals bijv. Emily Dickinson wel deed), voor mijn gevoel zijn zijn gedichten hierdoor makkelijker te lezen in vergelijking tot die van Emily Dickinson, maar ik haal persoonlijk meer uit de poëzie van Dickinson, toch geniet ik wel degelijk van de poëzie van Remco Campert.

Ik zou Remco Campert zelf een groot dichter noemen en dan vooral van toegankelijke gedichten, ik denk dat iedereen wel iets van herkenning vindt in zijn gedichten. Verder vind ik het prettig dat zijn gedichten variëren in lengte, soms slechts een halve pagina maar een andere keer weer wat langer.

De mooiste gedichten in deze bundel vind ik:

Het gedicht dat hij schreef als afscheid van Gerrit Komrij <3 <3

‘Lopend over straat in Oud-Zuid,
waar de wereld heel klein is,
weet ik: nu is Gerrit stervende
en raakt de poëzie
haar liefdevolle strenge meester kwijt.
De straat gaat door.
Het weer speelt mooi,
maar onweer dreigt
en mijn hart doet pijn’.

Iedere keer als ik dit gedicht lees, raakt het mij, zo mooi.

Een ander gedicht dat mij raakt is ‘Summerhouse in Clear Lake, Iowa’, het begint met:

‘Herinneringen zijn zo zacht
het huis dat je altijd bijblijft
op foto’s zijn vorm bewaart
en jij was de inhoud’.

Moet ik hier nog iets aan toevoegen?

En tenslotte uit het gedicht ‘Tour de France’, de regels waarmee het gedicht wordt afgesloten (het begint met de toneelkijker van oudtante zaliger Lucie), met name het wit gebruik en het ontbreken van een komma boven de laatste regel vind ik waanzinnig mooi:

‘vooral bij een afdaling in de Alpen raad ik iedereen aan om de Tour met een toneelkijker te volgen, liefst met een geërfde

je ziet zoveel meer’.

Heb jij Licht van mijn leven van Remco Campert ook gelezen en staat er een leeservaring op jouw blog of op Goodreads of Hebban, deel gerust de link naar jouw leeservaring in de comments, ik lees het graag.

 

Ik leende deze dichtbundel opnieuw bij de bibliotheek.

Eén gedachte over “LEESERVARING – Licht van mijn leven van Remco Campert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: