Maand van het vergeten boek 2018

Al in oktober gaf Sue van Boekenz aan dat zij in december alleen maar boeken wilde lezen uit haar eigen leesstapel, wat een goed idee, ik haak maar wat graag aan!

Familieziek – Peter van Dongen – ISBN 9789492117625

Sue vertelde op haar blog:

Ik zit er trouwens over te denken om december te bombarderen tot De maand van het vergeten boek. Iets dat ik begin 2014 al eerder heb gedaan en inmiddels een keer is overgenomen door collega-bloggers. Ik ga die maand alleen maar boeken uit mijn eigen kast lezen, vooral boeken die hier al jaren op liggen te verstoffen zoals Skippy tussen de sterren van Paul Murray. 

Lees hier haar volledige blogpost.

Begin dit jaar had ik een boekenplank vol ongelezen boeken en toen de boekenplank tenslotte overvol was besloot ik er iets aan te doen. Want waarom zou ik nieuwe boeken kopen als ik nog ruim 20 ongelezen boeken in de kast heb staan?

Op dit moment (4 december) staan er nog slechts twee ongelezen boeken in de boekenkast: ‘Familieziek’ van Peter van Dongen en ‘Juni’ van Gerbrand Bakker. De hoogste tijd om deze laatste twee boeken te gaan lezen.

‘Familieziek’ van Peter van Dongen

Ik kocht ‘Familieziek’ -het stripboek naar de roman van Adriaan van Dis- tijdens de boekenweek eerder dit jaar en ondanks dat ik er diverse keren in gebladerd heb, heb ik het nog steeds niet gelezen. Om de één of andere reden wilde ik de roman ‘Familieziek’ van Adriaan van Dis eerst herlezen om mijn geheugen op te frissen. Dit heb ik inmiddels gedaan, dus ik kan beginnen!

‘Juni’ van Gerbrand Bakker

Ook dit boek ga ik deze maand nog lezen, ik verheug mij hier enorm op dankzij de lovende woorden van Jannie. Ik las zelf eerder ‘Boven is het stil‘ en ‘De omweg‘ van Gerbrand Bakker en beide boeken vond ik ontzettend mooi.

Uiteraard ga ik van beide boeken een recensie schrijven, deze recensies komen in februari 2019 online op mijn blog.

Vertel, heb jij nog ‘vergeten boeken’ in jouw boekenkast staan?

12 gedachten over “Maand van het vergeten boek 2018

 • december 5, 2018 om 1:52 pm
  Permalink

  Ik ben ontzettend benieuwd naar jouw leeservaring van Juni. Ik heb heel veel ongelezen boeken in de kast staan. De meeste komen van boekenmarkten. Daar ben ik dus al twee jaar bewust niet meer geweest, want het is de vraag of ik die ooit nog ga lezen. Aanbieden voor een boekenmarkt voor het goede doel is waarschijnlijker. Recensieboeken moesten wel gelezen worden, en bibliotheekboeken breng ik al dan niet gelezen terug. De weinige nieuwe boeken die ik koop lees ik direct. Maar ik ga eens op zoek of daar nog iets tussen staat dat “vergeten” is. Zou best kunnen. En misschien doe ik dan ook nog mee.
  Het kan trouwens toch nooit kwaad het boekenbezit eens nader te bekijken.

  Beantwoorden
  • december 5, 2018 om 8:00 pm
   Permalink

   Jaaa ik kan niet wachten om er in te beginnen 🙂 En daarna hopen dat er snel weer een nieuwe roman van hem komt.
   Dat doe ik ook, als ik een boek koop begin ik er zo snel mogelijk in en ik ben afgelopen zomer gestopt met het kopen van tweedehands boeken (tenzij het van Boudewijn Büch is), dat scheelt enorm. Goed dat je het vol houdt!

   Beantwoorden
 • december 5, 2018 om 1:57 pm
  Permalink

  Leuk dat jij ook meedoet 🙂 Ik heb in totaal zes vergeten boeken in mijn handen gehad, met als resultaat vier blogartikelen in december. Verder is er nog een boek dat ik wil herlezen, omdat ik het tien jaar geleden zo mooi vond.

  Beantwoorden
  • december 5, 2018 om 8:01 pm
   Permalink

   Goed bezig joh! Ik ben nieuwsgierig naar het boek dat je wilt herlezen?!

   Beantwoorden
 • december 5, 2018 om 2:36 pm
  Permalink

  Wat leuk dat je ook meedoet Sandra! En wat goed van je dat je de stapel terug hebt weten te brengen tot 2 boeken. Ik denk dat ik net als Jannie eens mijn stapel nader moet bekijken (alweer) en boekenmarkten/kringloopwinkels moet mijden 😉

  Beantwoorden
  • december 5, 2018 om 7:55 pm
   Permalink

   Thanks en jij bedankt voor het initiatief Sue!

   Beantwoorden
 • december 6, 2018 om 7:59 am
  Permalink

  Hm, misschien moet ik dan toch eens beginnen in de verhalenbundel van Alice Munro die hier nog ligt. Op één of andere manier vind ik verhalenbundels altijd erg lastig, weet ook nooit of ik dan tussendoor pauzes zal/moet nemen of gewoon, net als bij een roman het boek in één keer uitlezen..

  Beantwoorden
  • december 6, 2018 om 11:07 pm
   Permalink

   Heb je ‘Hoe lees ik…. korte verhalen’ van Lidewijde Paris al eens gelezen, ik vond het daarna veel makkelijker om verhalenbundels te lezen.

   Beantwoorden
   • december 7, 2018 om 7:54 am
    Permalink

    Dank je. Dat klinkt logisch; ‘hoe lees ik’ vond ik ook best verhelderend ( al blijf ik het moeilijk vinden om het in de praktijk te brengen ).

    Beantwoorden
    • december 7, 2018 om 8:26 am
     Permalink

     Ik lees uit mijzelf al op dezelfde manier als Lidewijde Paris dus ik heb makkelijk praten maar let bij een boek (geen verhalenbundel) tijdens het lezen eens op één ding, zitten er bijv. veel tegenstellingen in of een bepaalde metafoor dat telkens terug komt, probeer dus niet het hele boek ‘Hoe lees ik…’ in de praktijk te brengen, kies er iets uit en focus daar op 🙂

     Beantwoorden
     • december 7, 2018 om 8:32 am
      Permalink

      Wederom dank.
      Ik heb wel de neiging om het allemaal tegelijk te willen proberen inderdaad, maar op deze manier zou ik wel vorderingen moeten kunnen maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: