Mijn boekrecensie van Tonio van A.F. Th. van der Heijden

Vandaag deel ik mijn boekrecensie van Tonio van A.F. Th. van der Heijden met jullie, en dat doe ik niet alleen, dat doe ik samen met mijn boekenblog collega Sue van Boekenz (klik).

tonio

Tonio | A.F.Th. van der Heijden | ISBN 9789023465720  | 640 pagina’s |

Jaar van uitgifte 2011 | Uitgever De Bezige bij | Literatuur | flaptekst

Voeg dit boek toe op:   of hebban

Volgens mij was het begin oktober dat Sue en ikzelf besloten iets samen te gaan doen, liefst in de vorm van een literaire boekenclub, hier zouden wij niet alleen onszelf een plezier mee doen maar hopelijk ook anderen inspireren om weer eens literatuur te gaan lezen. Na een poosje nadenken over de vorm en de naam waren wij er uit, we zouden iedere twee maanden samen een boek lezen en recenseren, alleen….. toen kwam zaterdag 15 november, de dag waarop ik besloot te stoppen met mijn boekenblog, uiteraard heb ik dezelfde dag Sue hier over gemaild en we besloten eigenlijk gelijktijdig dat we onze recensies wel zouden plaatsen, maar dan zonder een vervolg. We kozen Tonio van A.F.Th. van der Heijden.

De schrijver

In 1978 verscheen het eerste boek van A.F.Th. van der Heijden, een verhalenbundel, een jaar later volgde De draaideur en in 1983 verscheen het eerste boek van wat men de “de tandeloze tijd” cyclus noemde, het onderscheid was gemaakt, zijn stempel was gedrukt, hij liep naast het geëffende pad en trok daarmee destijds mijn aandacht!

Het boek en mijn mening

Laat ik beginnen met te zeggen dat niets maar dan ook werkelijk niets uit mijn boekrecensie van Tonio het boek recht zal doen, mijn woorden zijn niet toereikend voor dit boek, voor het gevoel dat dit boek mij gaf. Als een boek diepe indruk op je maakt dan kun je als boekenblogger een poging doen om dit te verwoorden tijdens je recensie, maar zelfs nu tijdens het schrijven van mijn recensie weet ik al dat dit mij nooit gaat lukken. De zoon van de schrijver overleed; een vader verloor hiermee zijn kind, een moeder verloor hiermee haar kind……..

Tonio is de zoon van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich. Op 23 mei 2010 werd Tonio op de fiets aangereden door een auto. Niet lang na dit vreselijke verkeersongeval overleed hij op 21-jarige leeftijd in het ziekenhuis.

Een jaar later, mei 2011, verscheen het boek Tonio, een requiemroman van A.F. Th. van der Heiden, waarin hij sprak over dit verlies. Het boek werd in mei 2012 bekroond met de Libris Literatuurprijs en later in datzelfde jaar ontving de schrijver de NS Publieksprijs.

Het boek begint met het einde: het vreselijke ongeluk en het overlijden van Tonio, waarbij afwisselend een prachtig verhaal over hoe Van der Heijden ooit zijn vrouw ontmoette en het leven van Tonio wordt verteld.

Sommigen vonden dat Van der Heijden een bijna idyllisch beeld schetste van zijn zoon in Tonio anderen noemden Van der Heijden langdradig, maar wie zijn wij om daar over te oordelen? Want wat is de scheidingslijn tussen het boek beoordelen en hetgeen erin staat, de woorden van een rouwende vader? Is niet ieder kind uniek voor zijn ouders en is niet iedere ouder (bijna) idyllisch over zijn kind en dan die scenes die te lang duren volgens sommigen…. geeft dát nu juist niet weer waar rouwen over gaat: tegen onbegrip aanlopen? Rouwen duurt lang en gaat tergend langzaam, Tonio is het boek van een rouwende vader, niet meer, niet minder……..

Ik zou dit boek nooit kunnen opnemen in een “boekenlijstje” of het durven benoemen als een “favoriet” boek, of het boek benoemen als een “aanrader”. Ik zou de techniek kunnen bespreken, aangeven of ik vind dat het boek goed is opgebouwd, maar zelfs daar waag ik mij niet aan. Nee, ik geef mijn blijk van medeleven aan Van der Heijden middels mijn simpele en totaal overbodige boekrecensie………

De sterren

5 / 5 sterren. Ik geef dit boek 5 sterren omdat dit boek heftige emoties bij mij losmaakte, het raakte mij, ik voelde het, wat een onmenselijk groot verdriet ………..

Lees hier wat Sue over Tonio heeft geschreven: (klik)

Sandra

14 gedachten over “Mijn boekrecensie van Tonio van A.F. Th. van der Heijden

 • december 2, 2014 om 5:18 pm
  Permalink

  Ik vond het zelf een heel mooi boek en vond het heel ‘echt’ aanvoelen, net alsof je een kijkje krijgt in iemands leven na een hele heftige gebeurtenis. Dus ik kan me ook wel vinden in je woorden. Het is in ieder geval anders dan wat ik tot nu toe ooit gelezen heb.

  Beantwoorden
 • december 2, 2014 om 5:22 pm
  Permalink

  Mooi verwoord Sandra! Onze eenmalige samenwerking vond ik echt supergezellig, bedankt daarvoor!

  Beantwoorden
 • december 2, 2014 om 7:15 pm
  Permalink

  Het boek is onvergetelijk prachtig, een boek dat je moet beleven en ervaren. Rouw in zijn puurste vorm, alle 632 pagina’s lang.( I.p.v. moet zou ik willen schrijven mag).

  Beantwoorden
 • december 2, 2014 om 9:47 pm
  Permalink

  Mooie samenwerking Sandra, zo breng je me weer op het pad van een andere leuke boekenblog 😉
  en wat betreft Tonio, vroeg of laat komt iedereen dit boek tegen, ook zonder woorden aan de leeservaring te geven.

  Beantwoorden
  • december 2, 2014 om 9:57 pm
   Permalink

   Dankjewel Antoinette! Ik ga nog een lijstje met blogs die op mijn boekenblog lijken qua manier van recenseren of het genre (jij komt ook op dat lijstje). Ook vermeld ik er Hebban leden op die dezelfde smaak hebben als ikzelf.

   Ja dat denk ik ook, dat iedereen dit boek ooit tegenkomt.

   Beantwoorden
 • december 3, 2014 om 10:59 am
  Permalink

  Mooi verwoord Sandra! Lijkt op mijn gevoel na het lezen van “Toen ik je zag” van Isa Hoes. Zulke boeken kun je nu eenmaal geen standaard recensie over schrijven…

  Beantwoorden
 • december 3, 2014 om 7:19 pm
  Permalink

  Ik heb het boek maar half uitgelezen en als ik het niet moest lezen voor de leesclub zou ik het denk ik ook niet gelezen hebben. Zo zie je maar hoe smaken kunnen verschillen he 😉

  Beantwoorden
 • Pingback:Al mijn top 3´s van 2014 | Sandra schrijft en leest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: