Mijn eerste indruk van Victus, the fall of Barcelona van Albert Sánchez Piñol

Een aantal weken geleden riep ik op Twitter dat ik niet kon wachten tot Victus, de val van Barcelona van Albert Sánchez Piñol in het Nederlands uitgebracht zou worden (verschijningsdatum: 26 augustus) Ciska van My bookchest (klik). zag mijn bericht op Twitter en bood mij aan haar Engelse recensie-exemplaar te sturen. Daar zei ik uiteraard geen nee tegen, nogmaals heel erg bedankt Ciska!

Victus

In dit artikel zal ik mijn eerste indruk geven over dit prachtige boek én ik heb woensdagavond (3 september) een lezing bijgewoond in Amsterdam waarbij zowel de schrijver Albert Sánchez Piñol, als Joep Leerssen aanwezig waren (deze laatste is voor mij geen onbekende, hij is behalve literatuurwetenschapper ook nog historicus)*.

Waarom wilde ik Victus, the fall of Barcelona lezen

Als je mijn boekenblog al een tijdje volgt, dan weet je dat ik een groot liefhebber ben van historische literatuur en of het nu over WO I gaat (Meester Mitraillette van Jan Vantoortelboom (klik)) of over de VOC (Evenbeeld van het duo Hoogstraaten (klik)), het maakt mij niet uit, al heb ik inmiddels wel een lichte voorkeur ontwikkeld voor de 17e en 18e eeuw. Enerzijds heb ik deze voorliefde voor historische literatuur met de paplepel ingegoten gekregen, anderzijds zijn Geschiedenis en Aardrijkskunde (naast Nederlands) altijd mijn favoriete vakken op school geweest. In Nederland heb ik bijvoorbeeld veel forten van de “Stelling van Amsterdam” bezocht én van binnen gezien en vorig jaar heb ik de Praagse Burcht bezocht, zeer indrukwekkend.

Mijn eerste indruk van Victus

Ik heb het boek helaas nog niet uit, maar ik heb voldoende gelezen om mijn eerste indruk weer te geven. Het boek is in drieën opgedeeld: Veni, Vidi en Victus (I came, I saw, I was conquered, een variant op Veni, Vidi, Vici) en beschrijft grotendeels de Spaanse Successie oorlog (1701 – 1714), waarin Catalonië zich lijnrecht tegenover de rest van Spanje schaarden. In Victus wordt het verhaal verteld door Martí Zuviría, een 98 jarige banneling die in zijn laatste jaren in Wenen woont. Hij vertelt het verhaal aan een (zijn?) Oostenrijkse vrouw: Waltroud en als lezer word je op deze manier meegenomen in het boek.

Tot nu toe vind ik het zeer boeiend, ik merkte dat na ongeveer 50 pagina’s het verhaal wat meer versnelde en ik kon dan ook niet wachten tot ik verder kon lezen deze week (ik moest een recensie-exemplaar tussendoor uitlezen). Albert Sánchez Piñol daagt mij momenteel dus in ieder geval heerlijk uit met zijn “loopjes” en met Waltroud, de vage onbekende dame waaraan Zuviría zijn verhaal dicteert, wie is zij, vertel het mij Albert Sánchez Piñol, alsjeblieft?!

Hoe was de lezing

Ik kan niet onder woorden brengen hoe enorm fijn ik het vond dat ik hierbij aanwezig mocht zijn te Amsterdam (UVA, Spui 25). Doordat het kleinschalig was (rond de 100 aanwezigen?) en door de setting vond ik het redelijk informeel en zowel Sánchez Piñol als Leerssen lieten ruimte over voor grapjes, ik heb genoten!

Uiteraard begon de lezing met een korte introductie door Uitgeverij Signatuur: “als je wilt begrijpen wat er heden ten dagen in Europa gebeurt, lees dan Victus (woorden van gelijke strekking). Daarna nam Leerssen enthousiast het stokje over en gaf een uitgebreide inleiding, hij haalde daarbij de gehele Spaanse geschiedenis aan (en dus die van Europa), waardoor je een goed beeld kreeg van de tijd waarin dit boek afspeelt (tussen 1701 – 1714). Daarna stelde hij vragen aan de schrijver, waaronder uiteraard de vraag, hoe hij tot het schrijven van dit boek is gekomen: 11 september is een nationale feestdag van Catalonië, zij vieren dan “Diada Nacional De Catalunya“. In de jaren 80 raakte hij geïnteresseerd in de oorsprong hiervan en kwam er achter dat de feiten op zich al een “boek” waren. Hij besloot zelf een boek hierover te schrijven en heeft enige tijd moeten nadenken in welke vorm hij dit zou doen, wat voor stem zou hij gebruiken om dit historische verhaal te vertellen?

Uiteraard is er nog veel meer aan bod gekomen tijdens de lezing en ik ben dan ook behoorlijk onder de indruk van de kennis die de schrijver vergaart heeft, hij heeft enorm veel aandacht aan details besteed en dat lees ik terug in zijn boek en het was een genot om naar te luisteren tijdens de lezing.

Aan het einde van de lezing was er ruimte om vragen te stellen, iemand uit het publiek vroeg Albert Sánchez Piñol wie Waltraud was, ik spitste mijn oren, dit vroeg ik mij namelijk ook af. En zoals het een echte schrijver betaamt gaf hij het enige juiste antwoord, een mooie verhaal over een vrouw waarvan hij zei dat er meer duidelijk zou worden in zijn volgende boek. Ik zeg: Muchas gracias, señor Sánchez Piñol, u houdt de spanning er lekker in, u weet lezers te binden op deze manier en ik durf het nu best hardop te zeggen: ik ben fan!

Toen de lezing afgelopen was liep ik met mijn boek naar voren, ik wilde de schrijver vragen om mijn boek te signeren, toevallig kwam Gemma van Uitgeverij Signatuur aanlopen, zij vroeg hem mijn boek te signeren, nadat ik mijn naam aan hem gaf begon hij te schrijven en omdat ik geen Spaans spreek, heeft de tolk* het voor mij vertaald en door alle opwinding bleef de vertaling niet bij mij hangen, gelukkig hielp Soraya (klik) mij vandaag om het nogmaals voor mij te vertalen:

Voor Sandra aan wie ik dit verhaal van vrijheid en waardigheid opdraag.”

handtekening  

Tenslotte

Mijn eerste indruk van Victus, the fall of Barcelona had ik al eerder klaargezet, mijn geweldige ervaring van de lezing heb ik woensdagavond toegevoegd aan dit artikel, nadat ik thuis kwam. Vanmorgen (donderdag), dacht ik aan Soraya, ik wist dat zij vanavond naar de lezing van Albert Sánchez Piñol zou gaan in Utrecht en hoopte dat zij net zo enthousiast zou zijn als ikzelf. In de loop van de middag schrok ik enorm van het persbericht (klik) welke Uitgeverij Signatuur naar buiten bracht, de lezing van donderdagavond te Utrecht is het op laatste moment afgeblazen, het is geboycot vanuit het buitenland.

Graag wil ik Uitgeverij Signatuur hartelijk danken voor de uitnodiging en hun enthousiasme en een speciaal dankjewel aan Juliette!

Zodra ik Victus, the fall of Barcelona uit heb komt mijn boekrecensie uiteraard online, volg mij via de diverse social media kanalen (klik) zodat je niets mist!

Tot gauw!

Sandra

* Heleen Sittig (klik) was tevens aanwezig, zij vertaalde alles.

Victus lezing

20 gedachten over “Mijn eerste indruk van Victus, the fall of Barcelona van Albert Sánchez Piñol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: