POËZIEWEEK – afsluiting Najaarspoëzieweek 2018

De afgelopen week vloog voorbij, ik vond het vorige week vrijdag nog doodeng om de aankondiging van deze Najaarspoëzieweek te plaatsen, want had deze Najaarspoëzieweek wellicht niet beter bij een idee kunnen blijven?

Photo by Kaboompics

Ik ben overspoeld met berichten, niet alleen op mijn blog, Twitter en Instagram maar ook via mijn mailbox, dit had ik in mijn stoutste dromen niet kunnen vermoeden. Toen ik besloot om een poëzieweek op mijn blog te houden had ik er al totaal geen rekening mee gehouden dat anderen zouden meedoen, zo tof! Mijn doel was om meer poëzie te lezen en dit vooral ook vol te houden, nu, met dat laatste zit het wel goed, ik heb zoveel inspiratie door jullie op gedaan!

Op social media werden gedichten en tips gedeeld via #wijlezenpoëzie en op diverse (boeken)blogs werden leeservaringen, mooie gedichten en tips gedeeld, daarnaast deelden een aantal bloggers ook nog hun ervaring met poëzie, zo leuk.

Mijn doel was om de Najaarspoëzieweek zo laagdrempelig mogelijk te houden, als een soort kennismaking met poëzie. Ik waakte ervoor om geen ingewikkelde termen of ‘lastig te lezen’ poëzie te delen, ik wilde vooral laten zien hoe leuk poëzie kan zijn en hoe ik poëzie beleef. Als ik naar de bezoekersaantallen en de reacties hier op mijn blog en social media kijk, dan lijkt het erop dat mijn opzet geslaagd is: we lezen poëzie en wij inspireren elkaar.

Ik lees poëzie
Zelf lees ik graag poëzie, ik maak alleen niet altijd tijd vrij voor het lezen van een hele dichtbundel, al pak ik wel regelmatig een dichtbundel uit de kast om een gedicht te lezen of herlezen. Mijn voorkeur gaat ook bij poëzie uit naar Nederlandse (of Vlaamse) dichters en dan met name moderne (gelaagde) poëzie, al kan ik een aantal klassiekers ook waarderen.

Drie jaar geleden leerde ik bijvoorbeeld de gedichten van Anne Vegter kennen en haar gedichtenbundel ‘Eiland berg gletsjer’ trok mij uit een leesdip van een maand of drie, haar poëzie is zo gelaagd en goed en ik beleef zoveel plezier aan het ontcijferen, lezen en herlezen van haar werk dat ik soms amper onder woorden kan brengen waarom ik haar gedichten zo mooi vind en dat laatste wordt de uitdaging voor mij voor 2019, want poëzie lezen is één ding, er over schrijven en het bijbehorende gevoel verwoorden is iets heel iets anders.

Plannen
Tijdens de Poëzieweek van 2019 (van 31 januari tot en met 6 februari 2019) ga ik uiteraard een aantal leeservaringen van door mij gelezen gedichtenbundels met jullie delen. De titels heb ik alvast uitgekozen en ik verheug mij er nu al op om jullie meer over deze gedichtenbundels te vertellen!

Tenslotte wil ik iedereen bedanken voor alle reacties en inspiratie, ik vond het een superleuke en geslaagde week, dankjewel!

deel jij vandaag of morgen nog iets voor de Najaarspoëzieweek, geen zorgen, ik voeg de linken op een later tijdstip toe aan dit bericht.

8 gedachten over “POËZIEWEEK – afsluiting Najaarspoëzieweek 2018

 • november 30, 2018 om 9:18 am
  Permalink

  Leuk initiatief! Ik doe de volgende keer graag mee!

  Beantwoorden
   • november 30, 2018 om 5:07 pm
    Permalink

    Jazeker, ik heb de smaak te pakken, ik zit ineens weer moeiteloos een uur te puzzelen op een gedicht, zó heerlijk om hier weer van te genieten.

    Beantwoorden
 • november 30, 2018 om 7:07 pm
  Permalink

  Leuk initiatief Sandra! Ik ga dit weekend rustig nog eens alles doorlezen, want ik wil ook graag meer poëzie lezen.

  Beantwoorden
  • november 30, 2018 om 8:14 pm
   Permalink

   Wat leuk om te horen Annelies!

   Beantwoorden
 • december 4, 2018 om 9:37 am
  Permalink

  Er ligt hier al een nieuwe bundel klaar voor de volgende Poëzieweek 🙂

  Beantwoorden
  • december 4, 2018 om 9:13 pm
   Permalink

   Wat leuk om te horen!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: