Mooie quotes #1

Ik ben inmiddels al weer ruim drie maanden aan het bloggen (de tijd vliegt voorbij!) en vanaf dag één wilde ik eigenlijk al een rubriek beginnen waarin ik mooie quotes uit boeken deel.

book quptes Photo by Kaboompics from Pexels

Als ik een boek lees, dan ligt er een notitieboekje naast mij waar ik notities in maak en waar ik mooie zinnen in noteer -sterker nog, daarna schrijf ik die mooie zinnen over in een ander mooi notitieboek. Ik gebruik deze zinnen vaak in mijn recensies, maar soms ook niet. En deze zinnen wil ik nu met jullie gaan delen, omdat ze zo mooi zijn, of grappig, of bijzonder, of juist ontroerend.

Uit ‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld (klik), Jas zit aan tafel en eet…..

Ik prak de broccoliroosjes op mijn bord. Het zijn net minikerstbomen. Ze herinneren me aan de avond dat Matthies niet meer terugkeerde.

Dit zijn de eerste paar zinnen van hoofdstuk vier (deel III, pagina 216) en ik vind dat deze zinnen het gehele verhaal omvatten van ‘De avond is ongemak’; de wanhoop, de angst, het verdriet om Matthies, ontzettend knap van Rijneveld.

Jas prakt haar eten en ze denkt aan de avond dat Matthies niet meer terugkwam,  dezelfde avond waarop de kerstboom werd weggehaald door de buurvrouw Lien.

Ik ga op zoek naar nog meer mooie quotes, tot de volgende keer!

5 gedachten over “Mooie quotes #1

 • juni 3, 2018 om 8:24 am
  Permalink

  Dat wordt een leuke rubriek. En wat een goed idee. Dergelijke zinnen vallen me wel op, ik lees ze een paar keer en denk ze dan niet te vergeten. Wel dus. Ik verzamel wel andere quotes in een apart boekje, maar nooit bedacht dat ik dat met zinnen uit boeken ook zou kunnen doen. Bedankt voor de tip.

  Beantwoorden
 • juni 8, 2018 om 10:12 am
  Permalink

  Leuk! Zo’n idee staat ook al een eeuwigheid op mijn lijstje, goed dat jij de daad bij het woord voegt.

  Ik zet stippen in de kantlijn of plak post-its bij mooie zinnen of andere dingen die me raken. Vaak gebruik ik ze inderdaad in recensies en als het er te veel zijn bewaar ik ze in een concept-bericht. En heel soms maak ik er een plaatje van om ze in mijn telefoon te bewaren. Een apart notitieboekje is eigenlijk ook wel fijn. Maar met sommige boeken blijf ik dan aan het schrijven 😉

  Beantwoorden
  • juni 8, 2018 om 4:44 pm
   Permalink

   Dankjewel! Enne herkenbaar hoor, bij sommige boeken blijf ik ook maar schrijven, dan maak ik ook een keuze (Ik kom terug van Adriaan van Dis bijv. het lijkt uit louter mooie zinnen te bestaan). Handig dat jij ze in een concept-bericht bewaard, goede tip, dank!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: