RECENSIE – En dan nu het goede nieuws van Franka Hummels en Karin Sitalsing

De laatste recensie van 2018 is een recensie van een non-fictie boek: ‘En dan nu het goede nieuws’ van Franka Hummels & Karin Sitalsing.

En dan nu het goede nieuws – Franka Hummels & Karin Sitalsing – Atlas Contact – ISBN 9789045037127

‘En dan het goede nieuws’ is een boek met 12 verschillende verhalen over hele gewone mensen. De verbindende factor is een hoog ‘feel good’ gehalte, of liever gezegd, zoals de ondertitel van het boek luidt: ‘journalistieke verhalen die je dag beter maken’. En dat doen deze verhalen, ze maakten mijn dag zeker beter!

De auteurs van dit boek, Franka Hummels en Karin Sitalsing, zijn allebei freelance journalisten en werken o.a. voor Trouw.

De verhalen zijn heel verschillend, van een echtpaar dat hun zoon verliest tijdens een ongeluk en daarna de veroorzaker van dit ongeluk in hun armen sluit tot een een Nederlands-Turkse jongen die biculturele jongeren in contact brengt met eenzame ouderen in Leiden. En van een meisje van 14 jaar dat heel succesvol haar eigen bijspijker school heeft opgezet tot een visser die behalve zijn vis, ook iedere week een lading (plastic) afval vangt en dit mee terugneemt naar de haven.

Het fijne is dat de verhalen niet al te lang zijn zodat je het verhaal in één kunt uitlezen, daarbij las ik slechts één verhaal per dag, op deze manier kon ik een poosje genieten van dit boek en bleef ieder verhaal mij goed bij. En uiteraard vroeg ik mij tijdens het lezen soms af, hoe zou ik reageren in een zelfde soort situatie?

Het verhaal dat de meeste indruk op mij maakte was ‘In ons land is wél plaats voor kinderen van foute ouders’. Dit verhaal gaat over Jeanne Diele-Staal, zij ondervond de gevolgen van een foute keuze van haar ouders in de Tweede Wereldoorlog. Dit inspireerde haar, zij geeft nu bijvoorbeeld zelf lezingen om dit onderwerp onder de aandacht te (blijven) brengen waarmee zij hoopt dat dit andere kinderen in een zelfde soort situatie bespaard blijft.

Het is jammer dat het journaal vol zit met ellende, maar ja, als het alleen maar positief nieuws bracht zou het wellicht geen journaal heten, maar ik kijk bijvoorbeeld dagelijks naar het vroege ochtendnieuws op RTL4, het eindigt vaak met positief nieuws of met iets grappigs, voor mij een leuk moment om de dag mee te beginnen, daarna ben ik klaar voor het ochtendjournaal op NPO1.

Achterin het boek op pagina 126 staat het ‘Het dertiende verhaal: wij allemaal?’
Soms is het zo simpel om een ander te helpen, met dit hoofdstuk hebben zij mij in ieder geval blijvend geïnspireerd.

En met deze zin op pagina 127 sluit ik mijn recensie graag af:

Talloze onderzoekers en geleerden hebben er al slimme dingen over gezegd en geschreven, maar wij weten het nu ook: van iets goeds en fijns doen word je zelf hartstikke gelukkig.

 

 

 

Ik wil de ‘Club van echte lezers’ (via Atlas Contact) hartelijk danken voor het toesturen van dit recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: