RECENSIE – Grip van Stephan Enter

Vorige week kwam mijn beschouwing over ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ van Judith Koelemeijer online, dit boek las ik samen met Sue van Boekenz, vandaag plaats ik mijn recensie van ‘Grip’ van Stephan Enter online, dit boek las ik samen met Antoinette van Antoinettes Boekencommentaar.

Dit is typisch zo’n boek dat om een herlezing vraagt, het is zo gelaagd en er vallen zoveel verbanden te leggen, maar het ontbrak mij aan tijd om dit boek direct na de eerste lezing te herlezen, dit zul je terugzien in deze recensie, ik heb het boek inmiddels toegevoegd aan mijn lijstje te herlezen boeken.

In den beginne:

God, daar was hij dus. Paul van Woerden stond met geopende portemonnee voor de toonbank, keek toevallig langs de verkoopster naar buiten en zag hem voorbijkomen. Ja, hij was het, geen twijfel mogelijk; daar ging Vincent Voogd, behendigste aller alpinisten, na twintig jaar onmiddellijk herkenbaar.

‘Grip’ is een prachtige roman dat bestaat uit vier delen (al is deel vier een kort epiloog) het vertelt het verhaal van vier personen die twintig jaar geleden -in een alpinisten club- een reis hebben gemaakt naar de Lofoten in Noorwegen. Tijdens deze reis gebeurt er iets met Lotte dat veel impact heeft maar het blijft lange tijd onduidelijk wat er precies gebeurd is. In het heden reizen Vincent en Paul vanaf Brussel per trein naar Wales waar Martin en Lotte wonen.

De verteller in dit verhaal is Paul, die ik bij aanvang van het boek al direct niet vertrouwde, hij komt chaotisch over, denkt enorm veel na over de andere personen -durf ik hier het woord veroordelen te gebruiken?- in plaats van zijn aandeel in het geheel te erkennen en halverwege het boek begon ik mijn geduld te verliezen, totdat ik het omdraaide, al zijn denkwerk zegt voornamelijk iets over Paul zelf en niet zo zeer over de anderen, dit is wat ik nodig had om weer verder te lezen, want een vlot tempo en een duidelijke lijn ontbreken tijdens het lezen en daar ligt gelijk juist de kracht van dit boek, het vergt nadenkwerk en de lezer moet zelf de verbanden leggen en dat is een fijne uitdaging.

Tot pagina zestig vond ik dat Enter strooide met ‘nutteloze’ informatie, die in de praktijk juist niet nutteloos was, het duurde even voordat ik dat door had, waarna ik opnieuw begon in ‘Grip’, al ben ik wel blijvend in de war geraakt van Pauls gedrag en de vragen die Paul aan anderen stelt, deze worden soms domweg niet beantwoord waarna ik mij afvraag, wat wil Enter mij nu eigenlijk vertellen ik vind daar gelukkig later in het boek het antwoord op.

Het klimmen in Lofoten wordt als metafoor gebruikt voor de nietigheid van de mens op aarde en in het heelal, is de eerste gedachte die bij mij opkomt nadat ik het boek dichtklap, ook door het krantenartikel dat gelezen werd door Vincent en Paul in de trein, dit gaat over een eeuwig leven, hoe zou dat zijn?

De observaties van de natuur tijdens de treinreis zijn prachtig (pagina 68):

Heggen doken weg en sprongen op en deinsden achteruit en slopen weer naderbij; een rij kreupele eiken verijlde tegen de horizon, in de oksel van een heuvelrand vlamde een kas als een gevallen ster. Daar, in een geploegde akker, in de behaaglijke warmte van de middag, stonden en liepen mensen kriskras – een zwerm neergestreken vogels.

Ik zou ‘Grip’ zeker niet als taai omschrijven maar het is een boek waar je als lezer wel aan het werk wordt gezet en ik kan zoiets als lezer altijd waarderen. En een boek waarin een boek genoemd wordt dat ik al gelezen heb verdient sowieso al alle lof (pagina 23, ‘Nooit meer slapen’ van W.F. Hermans). ‘Grip’ is mijn kennismaking met deze auteur en het smaakt naar meer, maar eerst ga ik ‘Grip’ met veel plezier herlezen en kijken of ik nog meer in dit boeiende verhaal kan ontdekken.

Lees hier wat collega Antoinette heeft geschreven over ‘Grip’, voor onze duo recensie las zij het boek voor de tweede maal en ik ben erg nieuwsgierig naar haar leeservaring.

 


Grip – Stephan Enter – 2011 – uitgever Van Oorschot
192 pagina’s – ISBN 978 90 282 41794  – geleend bij de bibliotheek

6 gedachten over “RECENSIE – Grip van Stephan Enter

 • januari 17, 2019 om 2:33 pm
  Permalink

  Hoi Sandra, ik ben Stephan Enter wel eens tegengekomen bij antiquariaat Hinderickx en Winderickx in Utrecht en heb hem toen gezegd zijn boek eens te zullen lezen. Dat heb ik toen gedaan. Ik vond het wel mooi geschreven maar verder toch niet zo heel erg boeiend. In ieder geval niet boeiend genoeg om te herlezen of om nog een ander werk van hem te gaan lezen. Later vroeg hij nog wat ik van zijn boek vond. Ik heb hem toen maar eerlijk gezegd dat het niet zo naar mijn smaak was. Behoorlijk lullig om tegen een schrijver te moeten zeggen! Groetjes, Erik

  Beantwoorden
  • januari 17, 2019 om 8:45 pm
   Permalink

   Wat leuk dat je hem een keer hebt ontmoet Erik!

   Beantwoorden
 • januari 17, 2019 om 2:49 pm
  Permalink

  Dit boek is echt de moeite waard om te lezen en herlezen. Dat jij Paul direct al iemand vind om niet te vertrouwen, daar had ik eerst een heel boek voor nodig. Wie weet moeten we mild zijn, beoordelen wij hem anders als we ouder worden of blijft onze houding tot de ander voor altijd dezelfde? Op een bepaalde manier komt dat ook terug in Grip.

  Voor nu in elk geval bedankt voor deze dubbelrecensie!

  Beantwoorden
  • januari 17, 2019 om 8:42 pm
   Permalink

   Ik heb echt een tweede lezing nodig om Paul wat meer te doorgronden, niet betrouwbaar zijn als verteller zegt niet alles over zijn personage maar ik wil nog graag ontdekken waar de auteur voor hem koos als verteller en niet voor Vincent? En ja, dat laatste is inderdaad waar 🙂

   Beantwoorden
 • januari 17, 2019 om 8:02 pm
  Permalink

  Ha Sandra, dit boek vraagt zeker om herlezing. Laats las ik het ook voor de tweede keer en het was een waar feest om te ontdekken hoe knap dit boek in elkaar steekt. Het kon niet anders dan dat ik er een uitgebreid stuk over schreef.

  Beantwoorden
  • januari 18, 2019 om 3:19 pm
   Permalink

   Hoi Just, ja naar aanleiding van jouw stuk plaatste ik het boek op mijn lijstje en je maakt mij nu nog enthousiaster, ik wacht niet te lang met het herlezen van Grip, dankjewel!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: