RECENSIE Kolja van Arthur Japin

http://www.singeluitgeverijen.nl/de-arbeiderspers/boek/kolja/
Kolja – Arthur Japin via Arbeiderspers (2017)

Onlangs luisterde ik via Storytel naar Kolja van Arthur Japin, hij leest het zelf voor en hierdoor weet je als luisteraar dat elk woord wordt voorgelezen zoals de auteur het geschreven heeft. Toch was het luisterboek voor mij niet voldoende om antwoord te krijgen op mijn vragen, zelf lezen bleek bij mij een betere keuze maar na het luisterboek had ik wel een goede indruk van de sfeer van het boek.

Terwijl ik Kolja zelf las, luisterde ik via Spotify naar een playlist met Tsjaikovski en dat was dubbel genieten!

Het verhaal op de achterkant

De dove Kolja is acht jaar oud als de broers Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Vele jaren reizen ze met de jongen door Europa en bevrijden hem uit zijn isolement.
Wanneer de beroemde componist onverwacht overlijdt, twijfelt Kolja direct aan de officiële doodsoorzaak. De ware toedracht wordt angstvallig verzwegen, maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen.
Hij heeft drie dagen – tot de staatsbegrafenis – om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Sint-Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski’s, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen.

Kolja (voluit Nikolaj Hermanovitsj Konradi), van hoge komaf, wordt doofstom geboren in 1868 en komt vanaf zijn achtste jaar onder de hoede van Modest Iljitsj Tsjaikovski. Modest begeleid hem via de Dovenschool van dokter Jacques Hugentobler naar een wereld die tot dan toe ondenkbaar leek voor Kolja: een wereld vol interacties. Samen met de gouvernante Sofja Alexksandrovna en zijn broer Pjotr Iljitsj Tsjaikovski vormen zij jarenlang iets dat het meest wegheeft van een gezin (zie foto onderaan).

Het boek start in het heden en reeds op pagina 11 laat de auteur ons al subtiel weten dat Kolja doofstom is.

Anderen dachten dat ik voor de ophef kwam en klampten mij aan om mij op de hoogte te brengen van de laatste geruchten, maar ik sloeg mijn blik neer, zodat ik niet wist wat ze zeiden.

Het verhaal wisselt tussen het heden (direct na het overlijden van de componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski) en wordt verteld door Kolja, en het verleden, welke wordt verteld door Modest (vanuit zijn aantekeningen). Hiermee dwingt de auteur ons om telkens een pas op de plaats te maken als het verhaal weer wisselt en het bouwt tegelijk de spanning op in het boek.

Kolja keert na jaren van afwezigheid uit het leven van zowel Modest als Pjotr terug naar het huis van Modest omdat hij een brief heeft ontvangen van Pjotr. Kolja begint al gauw een zoektocht naar de waarheid rondom het overlijden van Pjotr. Cholera zou de officiele doodsoorzaak zijn en de geruchten hierover werden bewust verspreid maar Kolja kan en wíl dit niet geloven. Hij blijft zoeken naar antwoorden waardoor dit boek minstens even spannend als een misdaadroman leest. Daarbij wordt er tijdens het lezen een beeld gevormd van die tijd, hoe werd er tegen homoseksualiteit aangekeken, hoe conservatief was men en hoe dekte men zaken met de zogenaamde mantel der liefde?

Is iemand voor een geheime ereraad van jaargenoten verschenen, dan zal het echte hof zijn zaak zo goed als zeker seponeren. Op deze manier blijft het blazoen van de School voor Jurisprudentie onaangetast.

Japin heeft feiten gebruikt om zijn boek te construeren: de personages zijn echt, de homoseksuele gevoelens van Modest en Pjotr zijn echt en ook de vele vraagtekens rondom de dood van Pjotr. Achterin het boek staan de Dramatis personae, ik houd van dit soort dingen in een boek, het helpt om na het einde te resumeren.

Ik vind Kolja een aanrader, ik heb genoten van dit boek, de schrijfstijl van Japin is zo mooi, sierlijk en dan zijn aforismen, ik houd zijn boeken! Toch bleef ik mijzelf afvragen of Kolja wel de echte hoofdpersoon is in dit boek en die gedachte bleef nog lang rondzingen in mijn hoofd.

Heb jij Kolja al gelezen of ga jij hem wellicht binnenkort lezen?

IMG_2240
Pjotr en Modest Tsjaikovski met Kolja en gourvernante Sofja Jersjova – juli 1976 (foto uit Kolja)

12 gedachten over “RECENSIE Kolja van Arthur Japin

 • maart 5, 2018 om 8:08 am
  Permalink

  Niet gelezen, ik ga donderdag wel naar een lezing van Japin. Ben benieuwd!

  Beantwoorden
 • maart 5, 2018 om 10:30 pm
  Permalink

  Van Japin heb ik tot nu toe alleen maar zijn boekenweekgeschenk gelezen. Dat heeft er niet voor gezorgd dat ik daarna meer van hem ben gaan lezen. Zoals jij Kolja beschrijft lijkt het me de moeite waard om ooit nog eens een nieuwe poging te wagen. Maar of het er binnenkort van komt is maar de vraag.

  Beantwoorden
  • maart 6, 2018 om 5:41 pm
   Permalink

   Aha, ik vond bijvoorbeeld De overgave ook erg mooi en De man van je leven vond ik ook goed (deze twee boeken laten gelijk de diversiteit van Japin zien).

   Beantwoorden
 • maart 6, 2018 om 7:35 pm
  Permalink

  Dit boek beviel me minder dan andere van Japin. Ik hou niet zo van detectives en dit ligt daar wel dicht tegenaan.

  Beantwoorden
 • maart 7, 2018 om 9:30 am
  Permalink

  Mooie recensie! Het laatste wat ik van Japin las was Vaslav, krijg nu wel zin om ook Kolja te lezen!

  Beantwoorden
 • maart 10, 2018 om 8:48 am
  Permalink

  Ik las nog geen boek van Japin maar door jouw recensie te lezen ben ik wel nieuwsgierig. Dit boekt spreekt mij alvast aan. Storytel lijkt mij ook wel interessant. De app download je gratis ? Betaal je voor de boeken? Of hoe werkt het ?

  Beantwoorden
  • maart 10, 2018 om 9:40 am
   Permalink

   Dankjewel! Storytel is de eerste twee weken gratis en daarna €9,99 per maand. Als je lid bent van de bibliotheek dan kun je ook de luisterbieb gratis downloaden en luisteren (Kolja staat ook op Luisterbieb).

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: