RECENSIE Over oude wegen van Mathijs Deen

Op 1 maart plaatste ik een bericht met de voorjaarsbrochures en ik vertelde dat ik uitkeek naar ‘Over oude wegen’ van Mathijs Deen (klik). Ik mailde de uitgever en ik ontving een recensie-exemplaar, ik las het boek en deel vandaag mijn recensie met jullie.

Over oude wegen – Mathijs Deen – Uitgever Thomas Rap – 2018

Het verhaal op de achterkant

Al een miljoen jaar reizen mensen door Europa. Van de raadselachtige homo antecessor die zijn voetafdrukken achterliet op de kust van Engeland tot de reiziger over de snelwegen van vandaag. Onder elke voetstap ligt een vorige, onder elke verharde weg een ezelpad of karrenspoor, onder elk voetpad de afdrukken van een jager of prooidier. Toch spelen de lange, doorgaande wegen van Europa geen rol in de verbeelding of de identiteit van haar bewoners. Waarom heeft de Europeaan zo’n ambivalente verhouding ten opzichte van de doorgaande routes van zijn continent? Op zoek naar het antwoord op die vraag volgt Mathijs Deen ontheemden, struikrovers, pelgrims, gelukzoekers, veroveraars en racers die hun weg hebben gezocht langs de kusten en over de rivieren en de wegen van Europa.

Van Boekelo tot Smolensk en van de eerste Europeanen tot de baronnen die rond 1900 op de openbare wegen van Europa raceten: Over oude wegen is een avontuurlijke tocht door Europa en een fascinerende reis door de tijd.

Ik had mij een voorstelling gemaakt van ‘Over oude wegen’, ik hoopte iets over de historie te lezen over de wegen en de mensen die er (ooit) woonden en stiekem hoopte ik op een geschreven versie van de twee tv programma’s: “Gevaarlijkste wegen” en “Van A naar B” .

“Over oude wegen” begint met een tweetal quotes, één van zijn vader en één van zijn grootvader (denk ik?) en hierna begint het eerste verhaal: De verbeelding: de auteur gaat terug in de tijd, hij (8 jaar oud) zit achterin de auto tussen zijn twee oudere broers geklemd, voorin zitten zijn vader aan het stuur. Ze zijn op weg van huis naar zijn grootouders en rijden op de E8. Zijn vader vertelt dat de E8 van Londen naar Moskou loopt en zo lijkt er een zaadje te zijn geplant die langzaam ontkiemt.

De wegbereider, de eerste Europeaan (pagina 31 – 63)

Deen vertelt dat de eerste reizigers die naar Europa kwamen niet over de zee kwamen (via Afrika) maar over land. Ze kwamen uit het oosten langs de kust lopen. Wilde iemand -in vroegere tijden- vanaf het oosten naar Noord-Europa dan moesten zij meer kunnen dan sporen lezen, tegen regen kunnen (beschutting zoeken), een vuur kunnen maken (handig in het koudere noorden), en kunnen samenwerken en vooruitdenken; allemaal zaken die handig zijn als je lang wilde reizen, de homo erectus was er 2 miljoen jaar geleden in ieder geval te dom voor (hun herseninhoud is te klein), ‘Te dom voor Europa‘ omschrijft Deen mooi.

De ontheemde (pagina 63 – 111)

Deen bezoekt het Nationale museum van Denemarken in Kopenhagen (Flemming Kaul leidt hem rond). Hij legt uit dat de Keltische ketel uit het musem niet door de Kelten is gemaakt maar door de Thraciërs. En dan vraagt Deen zich af, hoe kan een ketel die door de Thraciërs is gemaakt op de oevers van de Donau in Bulgarije uiteindelijk kilometers noordelijker in een Deens moeras gevonden zijn (rond 1891)? Ik word direct geprikkeld, hoe bizar is het dat deze vondst zoveel teweeg bracht?

Karin Frei nodigt Deen uit om te komen kijken naar ‘het meisje van  Egtved‘, aangetroffen in een grafheuvel in 1921 op het boerenland in het midden van Jutland. De Denen zagen haar als een Deense prinses maar na Frei’s onderzoek (strontium) bleek zij geeneens Deens te zijn, ze was niet in Jutland geboren, het meisje had duizenden kilometers gereisd, en kwam van elders. Deen schetst hierna hoe de reis (waarschijnlijk) is gegaan vanaf de Donau.

De veroveraar pagina 275 – 340

Dit verhaal gaat over de oudoom van de overgrootvader van de auteur. In april 1811 liep Coenraad Nell vanaf de boerderij van zijn vader in Wassenaar naar de kazerne in Den Haag waar hij zich moest melden voor de Grande Armeé. Er is weinig bekend over deze jongeman, de auteur vertelt het verhaal als fictie en schetst een levendig beeld.

Het boek bevat 11 verhalen en daarna nog een resumerend dankwoord waarin de auteur o.a. terugblikt. Ik vond niet alle verhalen even boeiend (ik vind de Romeinen nu eenmaal barbaars), maar Deen hield mij wel bezig van het begin tot het einde.

Deen is er goed in geslaagd om non-fictie met fictie te vermengen en hij denkt er zelfs aan om af en toe -na een lang stuk fictie- een pas op de plaats te maken; op het moment dat hij switched en ik denk, over wie heeft hij het nu, herinnert Deen je even subtiel aan de gesprekspartner of plaats (hij laat het woord museum vallen en ik weet, oh ja, hij was in het museum in Kopenhagen toen hij met dit verhaal begon).

Mijn vermoeden werd gelukkig bevestigd, het boek leest inderdaad soms als de hierboven genoemde tv programma’s en als je van geschiedenis houdt en aardrijkskunde ook één van jouw favoriete vakken was op school, dan zeg ik: lees dit boek! Leer zowel Europa’s heden als -vooral- verleden kennen en geniet!

Ik probeer steeds vaker mijn recensie af te sluiten met een aantal mooie zinnen uit het boek, zo ook nu:

De eerste groep reizigers die levend op de kust zou verschijnen kwam niet van zee, maar over land. Ze kwamen uit het oosten langs de kust gelopen. Ze hadden geen haast. Ze hadden geen bestemming. Waar ooit dode drenkelingen aanspoelden, kwamen zij warm en ademend voorbij.

Als je niet ergens naartoe hoeft, dan woon je waar je bent.

Het leven bestond uit wonen waar je slaapt, eten waar je het vindt.

Tenslotte trof ik nog een interview aan met Mathijs Deen over zijn boek op Youtube:

 

Het feit dat ik dit boek van Uitgeverij Thomas Rap heb ontvangen beinvloedt mijn mening over dit boek op geen enkele manier. Graag wil ik de uitgever danken voor het toesturen van dit recensie exemplaar.*

8 gedachten over “RECENSIE Over oude wegen van Mathijs Deen

 • april 25, 2018 om 10:56 am
  Permalink

  Ik denk niet dat ik dit boek in de winkel/bieb zou uitkiezen zonder jouw recensie, maar je hebt me overtuigd. Hij gaat op mijn lijst 🙂

  Beantwoorden
  • april 25, 2018 om 9:58 pm
   Permalink

   Wat leuk om te horen Marloes, dank je wel!

   Beantwoorden
 • april 25, 2018 om 8:42 pm
  Permalink

  Knappe recensie! Ik las toevallig gisteren nog een artikel over het meisje van Egtved en de strontiumbepaling in de Historia. Heel interessant gegeven om verder over na te denken. De geschiedenis blijft ons verbazen.

  Beantwoorden
  • april 25, 2018 om 9:59 pm
   Permalink

   Dank je wel Annelies! Ja bijzonder is dat het, je zou denken dat alleen de toekomst ons nog kan verrassen maar de geschiedenis kan er ook wat van.

   Beantwoorden
 • juli 27, 2018 om 5:13 pm
  Permalink

  O, dat is ook wel een boek voor mij. Misschien wel iets voor deze zomer. Ik ga het gauw opzoeken.
  Groetjes,
  Stien

  Beantwoorden
  • juli 27, 2018 om 10:24 pm
   Permalink

   Alvast veel leesplezier!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: